Želiš se zaljubiti u državu? Spremi kofere, imamo čudesnu ideju!

by Inga Marić

Istina je da sam doista zaljubljive prirode kada su u pitanju putovanja.

Bez obzira na to – vjerujem da postoje velike šanse za kemiju i zaljubljivanje svakomu tko putuje zanesenjački i otvorenog uma.

Ne postoji garancija da će vam se Portugal svidjeti kao meni. Ipak, previše je razloga da vam se ova država svidi, da vas očara, a evo i dokaza.

Zemlja vina i pjesme, boja i okusa, zemlja fada – duboke čežnje

Pronašla sam se u svakom kutku, Portugal mi je dozvolio da budem ono što jesam i da se pritom osjećam sigurno. Ako se ikada odlučim nekamo otputovati potpuno sama vjerojatno će prva takva destinacija biti Portugal.

Portugal pulsira s ritmom, nudi raznovrsne prirodne ljepote, ima bogatu kulturnu baštinu i prijateljsku atmosferu.

Ne pitajte… Nikada vam ne bih mogla reći Porto ili Lisabon, najbolje oboje – arhitektura, povijesne znamenitosti i živopisna atmosfera.

Dodatno, portugalska kuhinja, poznata po svježim morskim plodovima, vinima i tradicionalnim jelima – vjerojatno je po mom ukusu jedna od najboljih kuhinja na svijetu. Sorry Talijani…

Ono što mene osobno najviše dotakne jeste kultura kojom diše neka destinacija, a Portugal ima izrazito bogatu kulturnu baštinu koja se ogleda u umjetnosti, glazbi, plesu i gastronomiji. Zrak u Portugalu miriše na avanturu, gradovi su vrckasti, jednako kao i sela, ljudi.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Inga (@mademoisellein)

Fado – jedno od najljepših iskustava koje sam doživjela u životu

To je tradicionalni portugalski glazbeni žanr. Doista emotivan oblik glazbe koji se izvodi uz pratnju gitare, izvođač pjeva o melankoliji, ljubavi, nostalgiji i sudbini. Slušali smo ga u jednom baru u Alfami u Lisabonu – Clube de Fado i čak iako nisam razumjela niti jednu jedinu riječ plakala sam kao nikada niti na jednu pjesmu na hrvatskom jeziku – izvođači toliko dobro i toliko duboko prenose emocije kroz glas i interpretaciju.

Preporučila bih intiman fado klub za pravi doživljaj:

Rua S. João Praça, 94 (next to the Cathedral Sé)
1100 – 521 Lisboa

Portugalska vina

Još se sjećam rečenice koju nam je izrekao jedan profesor na fakultetu, duboko mi se urezala u pamćenje, a imao je potpuno pravo.

Nigdje na svijetu nećete piti tako dobra, a toliko jeftina vina kao u Portugalu.

Portugalski vinogradi prostiru se duž cijele zemlje, a neke od najpoznatijih vinskih regija su Douro, Alentejo, Dao i Vinho Verde. Svaka regija ima svoje specifičnosti, a ja sam najzahvalnija za ovu posljednju Vinho Verde. Sa sjetom se prisjećam trenutka kada sam prvi put kušala vinho verde – svježe, lagano vino koje obično ima niski alkoholni sadržaj i osvježavajuće kiseline, što ga čini idealnim za konzumaciju tijekom proljeća i ljeta.

Porto je poznati portugalski vinski stil koji potiče iz regije Douro. Moram priznati da njime nisam očarana iako je poznat po svojoj bogatoj, slatkoj aromi i kompleksnom ukusu. Često se konzumira kao aperitiv ili desertno vino, a to i nije moj stil, ipak -svakako probajte.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Inga (@mademoisellein)

Pastel de Belém

Pastel de Belém je tradicionalni portugalski desert, danas su poznatiji kao pastel de nata. Kremasti kolač s hrskavom korom od lisnatog tijesta, punjenja od kreme od jaja, šećera, brašna, mlijeka i limunove kore.

Ako želite kušati onaj najbolji onda si ne smijete dozvoliti da ovaj slatki kolač kušate bilo gdje, idite u slastičarnicu “Pasteis de Belém” gdje se prvi put počeo praviti u 19. stoljeću. Poslužite se cimetom ili šećerom u prahu i ne zaboravite mi zahvaliti jednoga dana jer ovaj okus zadugo nećete moći zaboraviti.

Ja bih svakako krenula iz Lisabona u Sintru, pa preko Porta do Algarve. Istraživanju nema kraja. I mogla bih ponovno. Stoga…

Spremajte kofere, pozivam vas na vrhunsko putovanje kroz povijest, ukus i boje.

Portugal je spreman otkriti vam svoju neodoljivu, šarmantnu dušu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Inga (@mademoisellein)

Moglo bi vas zanimati i: 25 stvari na kojima možemo odmah biti zahvalni

Tekst: Inga Marić

Foto: Inga Marić, Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!