Potajno želite ostaviti sve i otići živjeti na seosku farmu? Eugenia Diaz je to napravila i danas živi čisti slow living

by Anđela Sabranović

Ako danas trebate otkriti novu, inspirativnu osobu u bespućima interneta neka to bude Eugenia Diaz. Iskreno, ne sjećam se kada me posljednji put toliko oduševio sadržaj jedne osobe.

U posljednje vrijeme sve više razmišljam o tome kako mi danas živimo svojevrsni eksperiment. Naime, tisućama i tisućama godina ljudi su živjeli doslovno od svog rada. Uzgajali su životinje, sadili biljke, dane su provodili na svježem zraku i poštovali su godišnja doba. Tako su tijekom ljeta bili više fokusirani na rad u vrtu, životinje su vodili na ispašu, pripremali su sijeno, zimnice, drva za ogrjev. Taj rad bi im se vratio tijekom zime kada su se povlačili u svoje domove i živjeli pravi slow living.

Mi danas prvi put u povijesti tijekom cijele godine većinu svog vremena provodimo u zatvorenom prostoru. Radimo najčešće od 8 do 16 h bez da uopće vidimo svjetlo dana. Iako možemo nagađati kako takav sjedilački način života utječe na nas fizički i mentalno, činjenica je kako će stvarne posljedice otkriti tek neki budući naraštaji. Nažalost, vjerujem da će štete biti nesagledive.

Od takvih pomalo i crnih, ali ipak više realnih misli često u maštanjima bježim u dane djetinjstva. Imala sam sreću što su moji baka i djed živjeli u planinskom selu. Imali su svoje životinje i gotovo sve potrebno za bogatu prehranu su sami uzgajali. Sjećam se i danas tih okusa domaćih jaja, jogurta, maslaca, sira, povrća… Tada sam mislila da oni žive teškim životom dok mi u gradu puno više uživamo. Danas više nisam sigurna da je to tako.

U svim tim mojim razmišljanjima o seoskom životu naišla sam na YouTube kanal iza kojeg stoji Eugenia Diaz. Točnije, za njega sam saznala preko jedne divne zajednice žena koje povezuje ljubav prema osobnom rastu na svim poljima.

Uglavnom, kada sam otkrila taj kanal, ja jednostavno nisam mogla prestati gledati videe. Eugenia je sa svojim partnerom napravila samoodrživu kućicu koja ima svega 18 kvadrata. Poslije sam otkrila da se kućica nalazi u ruralnom dijelu Portugala. Naime, Eugenia je s partnerom prije živjela u Los Angelesu i kada su se zasitili modernog načina života odlučili su živjeti u svom kamperu s kojim su obilazili sve što su željeli. Poslije su se ipak odlučili skrasiti na imanju te imaju cilj učiniti svoju farmu u potpunosti neovisnom. To im jako dobro ide jer imaju veliki vrt iz kojeg uzimaju većinu namirnica koje koriste.

Prvi video koji sam pogledala je onaj u kojem Eugenia prikazuje svoju jutarnju rutinu. Vjerujem da će vam biti nemoguće imati toliko vremena ujutro, ali svakako se možete poput mene nadahnuti za neke promjene.

Eugenia je kreirala svoju kuharicu, a izdala je i knjigu sa savjetima za održavanje vlastitog vrta.

Želim vjerovati da su ona i njezin partner tek neki od pionira ovakvog stila života te da će se svijet u skorijoj budućnosti doista okrenuti slow living vrijednostima koje i mi pokušavamo iz dana u dan promovirati.

Do tada nam svima preostaje uživati u ovom bogatstvu od sadržaja koji Eugenia dijeli sa svijetom.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Eugenia Diaz (@itseugeniadiaz)

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Eugenia Diaz (@itseugeniadiaz)

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Eugenia Diaz (@itseugeniadiaz)

Moglo bi vas zanimati i: Ove male promjene u svakodnevici približit će vas održivom načinu života

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Instagram, YouTube

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!