Zbog ovih razloga biste trebali izbjegavati spavanje na trbuhu

by Dalida Tomek

Već smo upoznati s time koliko je kvalitetan san važan za cjelokupno zdravlje. Međutim, ne treba zanemariti ni položaj u kojemu spavamo jer on utječe na osjećaj odmora. Jedan položaj mogao bi vam nanijeti više štete nego koristi, a riječ je o spavanju na trbuhu. Navike se teže mijenjaju, ali uz malo pažnje i strpljenja moguće je spavanje na trbuhu zamijeniti spavanjem na leđima ili boku. U nastavku izdvajamo razloge zbog kojih biste se trebali odlučiti za ovu promjenu zbog koje će vam tijelo biti zahvalno.

Zbog čega spavanje na trbuh nije poželjno?

Ono utječe na kralješke u kralježnici i može uzrokovati kompresiju živaca kralježnice što, s vremenom, može dovesti do toga da ruke trnu. Učinak ovog položaja je vidljiv i na kralježnici, a poseban pritisak je na donjem dijelu leđa i vratu koji su zaduženi za okretanje lica na stranu za vrijeme spavanja na trbuhu. Mijenjanje položaja i pomicanje glave u drugu stranu tijekom noći pruža dodatni pritisak na kralježnicu. Također, spavanje na trbuhu može izazvati i neke štetne posljedice koje nisu povezane s mišićima. Može otežati disanje tijekom noći zbog položaja dušnika, a izloženi ste i većem broju alergena u posteljini. Ponašanja koja vode do kvalitetnog sna teško se mijenjaju, uključujući i promjenu položaja, pa je potrebno više vremena i strpljenja.

Kako promijeniti naviku spavanja na trbuhu?

Spavanje na boku i na leđima kvalitetnije je od onoga na trbuhu jer je riječ o dva položaja koji mogu omogućiti neutralno poravnjanje kralježnice. U ovom procesu ulogu ima i jastuk. Svi oni koji obično spavaju na trbuhu biraju tanji jastuk umjesto debljeg i čvršćeg koji otežava spavanje na trbuhu. Ako i nakon promjene jastuka imate problem s mijenjanjem položaja, stručnjaci koji se bave područjem spavanja, savjetuju uvođenje nekoliko večernjih rituala poput snižavanja temperature u spavaćoj sobi, pijuckanja biljnog umirujućeg čaja ili slušanje vođene meditacije spavanja. Većina ljudi tijekom spavanja mijenja položaj otprilike 10 puta pa je sasvim normalno ako se usred noći ili ujutro probudite na trbuhu. Zbog toga ne trebate brinuti jer je potrebno nešto duže vremena kako bi se tijelo priviklo na novi položaj.

Jedan od trikova zbog kojih biste se mogli zadržati na leđima i spriječiti okretanje u snu jest postavljanje jastuka s obje strane. Osim toga, druga mogućnost jest učiniti upravo suprotno od onoga što se savjetuje ljudima s apnejom koji moraju biti okrenuti licem prema dolje i zbog toga stavljaju neke predmete poput teniskih loptica u stražnji džep pidžame kako se ne bi okretali na leđa. Dakle, osobe koje imaju naviku spavanja na trbuhu trebale bi loptice staviti u prednji džep kako bi osjetili nelagodu nakon okretanja na trbuh koja može prouzročiti bol u donjem dijelu leđa i u vratu. U svakom slučaju, u obzir uzmite to da će vašem tijelu biti potrebno određeno vrijeme kako bi se priviklo na novi položaj spavanja, a ovom promjenom ćete utjecati i na vaše cjelokupno zdravlje.

Moglo bi vas zanimati: Jesmo li prekomjerni rad shvatili olako?

Tekst: Ana Carević

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti