Zašto nam je potreban digitalni detoks?

by Dalida Tomek

Ovih dana smo imali priliku iskusiti prisilni digitalni detoks. Najčešće korištene mreže su pale, a jesmo li s njima i mi? Jeste li to vrijeme iskoristili za druženje s bliskim ljudima, šetnju, odlazak na još neposjećena mjesta ili ste se ipak odlučili na učestalo osvježavanje aplikacija? Odgovor na ovo pitanje pruža uvid u to koliko smo uistinu ovisni o društvenim mrežama i pametnim telefonima te koliko nam je nužan digitalni detoks. U nastavku raspravljamo o tome zašto nam je odmor od tehnologije uopće potreban te kako se uopće odvojiti od pametnih telefona i ispuniti vrijeme.

Za mnoge ljude povezanost s digitalnim svijetom dio je svakodnevnog života. Većina pametnih telefona ima opciju koja pokazuje koliko smo uistinu vremena proveli surfajući bespućima interneta, a prema istraživanjima provedenim u Americi ta brojka nerijetko doseže i dvoznamenkaste brojke. Iako ovisnost o tehnologiji, još uvijek, nije priznata kao poremećaj, mnogi stručnjaci vjeruju da prekomjerna upotreba tehnologije predstavlja stvarnu ovisnost koja može dovesti do fizičkih, psiholoških i društvenih problema. Što tehnologija unosi u naše živote?

Tehnologija može pridonijeti povećanom stresu

Do sada provedena istraživanja i ankete pokazuju da uporaba tehnologije također može pridonijeti stresu. U godišnjem istraživanju američkog udruženja Stress in America, petina odraslih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama navela je upotrebu tehnologije kao značajnog izvora stresa u vlastitim životima. Glavni krivac je stalna potreba za prisutnošću u online svijetu te učestalo provjeravanje elektroničke pošte i obavijesti na društvenim mrežama.

Moguće je primijetiti promjene s uobičajenim ritmom sna

Upotreba tehnologije utječe na kvalitetu, ali i količinu sna. Jedan je to od razloga zbog kojih se ne biste trebali posjećivati online svijet prije spavanja, već sebi kreirati rituale koji će vas ispuniti i osigurati uravnotežen i kvalitetan san. Vidljiva je i poveznica manjka sna i povećane tjelesne mase kao i utjecaja na raspoloženje i povećanu dozu razdražljivosti.

Mentalno zdravlje može postati narušeno

Ove promjene najčešće su uočavaju kod mladih, iz prevelikog vremena provedenog na društvenim mrežama, proizlazi njihovo nezadovoljstvo izgledom, manjak samopouzdanja, postavljanje previsokih i nedohvatljivih ciljeva kao i naglasak na materijalno i ono oku vidljivo.

Stalna povezanost s online svijetom utječe na zdravu životnu ravnotežu

Osjećaj stalne povezanosti može otežati stvaranje granica između privatnog i poslovnog života. Navike stalnog provjeravanja poslovnih i privatnih platformi ostaju s nama i na godišnjim odmorima. Jedna od provedenih studija pokazuje da korištenje interneta i mobilnih tehnologija utječe na opće zadovoljstvo poslom, stres na poslu, ali i osjećaj prekomjernog rada.

Strah od propuštanja

 Fear of missing out (FOMO), je strah koji je poveznica s online svijetom. Strah od propuštanja javlja se dok pratite i gledate tuđe sadržaje i pri tomu razvijate mišljenje da je vaš život manje uzbudljiv. Osim toga, FOMO vas tjera i na to da vrlo često provjeravate svoje uređaje iz straha da ćete nešto propustiti, bilo da je riječ o elektroničkoj pošti ili nečijoj poruci. Digitalna detoksikacija jedan je od načina da postavite granice i smanjite strah od propuštanja.

Savjeti za digitalnu detoksikaciju

Vrlo je važno da budete svjesni da se ne možemo svi voditi jednakim metodama zbog jedinstvenog načina života i osobnosti. Jednako tako, morate biti realni. To bi značilo da od sebe ne tražite previše i ne postavljate si ciljeve za koje ste svjesni da ih nećete moći ispuniti, jer u protivnom može doći do pada samopouzdanja i volje za napretkom.

Postavite vremenske granice

Rasporedite vrijeme, odredite sate u kojima nećete posezati za tehnologijom i u kojima ćete se posvetiti aktivnostima koje vas ispunjuju. Jednako tako, stvorite naviku svjesnog jedenja i za vrijeme obroka držite se podalje od sve tehnologije.

Koristite se pametnim telefonima sa svrhom

Istražujte profile i stranice koje vas zanimaju i koje potiču vašu kreativnost. Ako primijetite da ste upali u surfanje bez cilja, zapitajte se koji je povod i zašto ne biste umjesto toga učinili nešto korisno za sebe i svoje tijelo.

Postavite i fizičke granice

U slučaju da nesvjesno posežete za uređajem, pokušajte ga odložiti u prostoriju u kojoj ne boravite.

Svoju pažnju usmjerite na medije koji nisu digitalni. Svoj omiljeni časopis potražite u tiskanom izdanju ili kupite knjigu koju već odavno želite.

Iskoristite prednosti aplikacija

Ako vam obavijesti iz određenih aplikacija smetaju, isključite ih. Instalirajte i one aplikacije koje će vas motivirati, podsjetiti na važnost vremena za sebe i vremena provedenog u prirodi.

Moglo bi vas zanimati: Melankolija: emocija kojom smo uplovili u jesen

Tekst: Ana Carević

Foto: Pexels, Pinterest

Možda će vam se svidjeti