Vrtlarenje vas opušta, ali muče vas bolna leđa? Imamo nekoliko savjeta koji mogu pomoći

by Dalia Žmegač-Kunić

Imati svoj vlastiti vrt i uzgajati namirnice koje su tretirane u skladu s ekološkim principima u današnje vrijeme se može činiti kao prava rijetkost, ali realnost je da sve više (i mladih i starijih generacija) pribjegava ovoj omiljenoj proljetnoj aktivnosti.

Osim što je odlična tjelesna aktivnost, sadnja i briga o vlastitim namirnicama savršena je prilika za opuštanje i povezivanje s prirodom. Ipak, vrtlarenje sa sobom donosi i neke izazove poput bolova u leđima jer nije lako obaviti sav taj posao bez savijanja, podizanja, kopanja i slično. Napetost leđnih mišića ne mora biti nužno ono s čim ćete se susresti u svom vrtu.

Pogledajte savjete za prevenciju bolova u leđima i uživajte u bezbrižnoj brizi za svoj vrt.

Posvetite se dobroj pripremi

Prije nego krenete s fizičkim radovima u svom vrtu, ne zaboravite se dobro zagrijati kako biste pripremili mišiće na aktivnosti koje nisu tako lagane. Na taj ćete način prevenirati ozljede i moguća istegnuća zbog krivih pokreta.

Raporedite vrtlarske aktivnosti

Zapamtite da ne morate sve napraviti odmah. Rasporedite obaveze u vrtu tijekom duljeg vremenskog perioda kako biste smanjili stres na mišiće i ligamente.

Osvijestite pravilne pokrete

Pravilno savijanje i podizanje važan je segment svake tjelovježbe, pa tako i one u vlastitom vrtu. Teži predmeti poput vreća zemlje ili tegli za biljke moraju se izvoditi uz pravilne pokrete. Pokušajte osvijestiti da podizanje tereta radite uz snagu nogu, a ne leđa. Pripazite da su vam leđa uvijek ravna i s vremena na vrijeme promijenite položaj.

Koristite pomagala

Popularne tačke mogu biti sjajan alat za pomoć kod podizanja, a možete si pomoći i s drugim prirodnim alatima poput drvenih gredica.

Ne zaboravite na pauzu

Svaki dobar radnik zna koliko je važno uzeti redovitu pauzu, hidratizirati se i odmoriti uz kratku šetnju i istezanje. To može itekako pomoći u sprječavanju prevelikog umora, a kad se osvježimo, dobijemo i dodatnu energiju za nastavak rada.

Uživajte u čarima vlastitog vrta uz smanjenje rizika od ozljeda i upala i brinite o sebi jer zdravlje uvijek mora biti na prvom mjestu.

Moglo bi vas zanimati i: Pet načina na koje vrtlarenje pozitivno utječe na nas

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!