VEČERNJA RUTINA 1/3: Jeste li znali zašto je večernja rutina važna?

by Anđela Sabranović

Često čitamo o važnosti jutarnje rutine… Često je zamišljamo i možda s elementima idile kako bi malo pobjegli od one surove stvarnosti u kojoj su nam jutra najčešće po principu „last call“ za sve što trebamo napraviti.

Od velikog fokusa na jutarnju rutinu, i percepcije da je novi dan nova stranica naše bilježnice života koju počinjemo ispisivati od kada otvorimo oči, nekako je u zaborav otišla važnost večernje rutine, sna i njegove kvalitete.

Usporedila bih to s dobrim i lošim raspoloženjima, sunčanim i kišnim danima, s osjećajima tuge i sreće. Zaboravimo da dobro raspoloženje ne bi znali cijeniti da nikada nismo osjetili što znači njegov izostanak, kao što ni sunčani dan ne bi znali iskoristiti da nije bilo dana bez sunca. Isto vrijedi i za osjećaje tuge i sreće. Izgledaju kao kontrasti, a zapravo su samo dio jednog spektra i koliko god bili suprotni jedno drugo trebaju.

Isto tako svako naše jutro treba dobro prospavanu noć. I upravo da bismo potaknuli kreativna, produktivna, zdrava jutra želimo pisati o večernjoj rutini jer je ona neizostavan dio i svake jutarnje rutine.

Sigurno ste primijetili razlike kada se probudite odmorni, svježi, naspavani u odnosu na umorno, teško ustajanje iz kreveta na tko zna koje ponavljanje alarma?

No, jeste li razmišljali što je utjecalo na to?

Ukratko, kako se budimo ujutro ovisi o tome kako i kada idemo spavati na večer.

Zvuči jednostavno i logično, ali ne dovoljno prisutno u praksi. Zar ne?

Uvijek nekako san najlakše prinesemo kao žrtvu za dovršavanje nekog posla, slanje još jednog e-maila, gledanje filmova, „opuštanje“ ili druženje. Onda nam jutro, ne možda prvo, ali nakon nekoliko ponavljanja takvih večeri, počinje „uzvraćati“ udarac. Baš kad smo mislili da smo produktivni po noći, ujutro se probudimo tri puta umorniji, razdražljiviji, većeg apetita i ne baš uobičajenih izbora hrane.

Upravo zato je važna naša večernja rutina kako bi naše tijelo održalo svoju homeostazu, kako bi „radilo“ na optimalan način. Za to je potrebna jedna vrsta usklađenosti s ritmom dana i noći u kojem živimo.

Naš tjelesni sat (cirkadijani ritam), kako bi radio na optimalan način i kako mi ostvarili vlastite potencijale na maksimalnoj razini, treba usklađenost s okruženjem u kojem živi.

Istraživanja su potvrdila da narušen cirkadijani ritam može predstavljati rizike od razvoja depresije, poremećaja raspoloženja te druge slične zdravstvene probleme među kojima i akumuliranje viška kilograma, debljinu i pretilost. Osobe koje imaju narušen cirkadijani ritam često se mogu osjećati usamljeno, umorno i manje sretno.

Što bi bila večernja rutina ?

Večernja rutina odnosi se na aktivnosti koje obavljamo istim redoslijedom, svake večeri, 30 do 60 minuta prije spavanja. Rutina odlaska na spavanje može varirati, ali često uključuju aktivnosti koje nas umiruju, kao na primjer kupanja u toploj kupki, čitanja, vođenja dnevnika ili meditacije.

S obzirom da smo bića navika i ova rutina pomaže našem mozgu da sam prepozna kada je vrijeme za spavanje. Radeći rutinske aktivnosti istim redoslijedom svaku večer zapravo šaljemo mozgu informaciju da je vrijeme za spavanje i time potičemo na opuštanje koje omogućuje da lakše usnemo.

Zašto je važna večernja rutina?

Velika važnost rutine odlaska na spavanje, odnosno večernje rutine, stoji u smanjenju stresa i anksioznosti. Misli koje nas često znaju zabrinuti su one koje se jave kada je tijelo već umorno i iscrpljeno te nam ne dopuštaju „uploviti“ u san. Takve misli aktiviraju naš mozak i naš simpatički živčani sustav što nas zapravo drži budnima. Mi možemo i trebamo kontrolirati takve misli, odnosno večernjom rutinom sugerirati našem mozgu da nije vrijeme za njih te na taj način smanjiti i prevenirati nesanicu.

Koje su dobrobiti večernje rutine?

Razne su dobrobiti koje nam donosi večernja rutina, no vrijedi istaknuti sljedeće:

  • smanjenje stresa
  • bolji i kvalitetniji san
  • jači imunitet
  • osjećaj zadovoljstva i mira
  • veća produktivnost
  • osjećaj zadovoljstva

Ovo je samo dio informacija korisnih za kreiranje zdrave večernje rutine. Ako vas je ovaj tekst barem malo potaknuo da preispitate vlastitu večernju rutinu imamo lijepu vijest za vas.

Sutra vam donosimo sljedeći nastavak teksta na ovu temu te uskoro najavljujemo izazov u kojem možete jednostavno sudjelovati i učiniti nešto dobro za sebe.

Moglo bi vas zanimati i: Psihologinja Anđela Jelić: Zašto ne idemo na preventivne preglede unatoč tome što znamo da nam mogu spasiti život?

Tekst: dr.sc. Anđela Jelić, mag.psych.

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!