U potrazi za zanimljivim kućama za ljetovanje pronašli smo veganski etno Hotel Balatura

by Anđela Sabranović

Osim što nas je ovom hotelu na prvu privukao predivan azurni vanjski bazen ograđen visokim kamenim zidovima, lukovima i neobičnog rasporeda koji podsjeća na antičke rimske kupelji, ovaj hotelski kompleks krije još toliko zanimljivih priča, da vaše oduševljenje sve više raste dok ih otkrivate. Ako ste umorni od klasičnih hotelskih kompleksa, vjerujte nam, Balatura će vas iznenaditi svojim sadržajem, ponudom i ljepotama na svakom koraku istraživanja. Pa krenimo redom.

Prvenstveno, Hotel Balatura je ustvari hotelsko naselje, nešto poput malog sela koje se sastoji od 19 smještajnih jedinica, vanjskog bazena, područja za jogu, prostora za kuharske radionice, vinskog podruma sa starim klavirom, kuće za seminare, prekrasnog dvorišta-trga i recepcije. 300-tinjak godina stare i restaurirane kamene kućice, kamenom popločano dvorište, verande i puno zelenila izgledom podsjećaju na Toskanu ili neke talijanske seoske dragulje.

Balatura ima i svoje značenje, a predstavlja kamenu konstrukciju uz vanjski zid kuće koja služi za pristup prostorijama na prvome katu. Upravo je jedna od kamenih kuća, koja ima najdužu i najveću “balaturu” odnosno balkon ispod krova, „krivac“ je za naziv cijelog hotelskog kompleksa.

Hotel Village Balatura smjestio se u Triblju podno brežuljaka i samo 6 kilometara od Crikvenice. Baš poput pravog samodostatnog naselja, ovo hotelsko selo ima zaokružene sadržaja unutar starih kamenih zidina koji mogu biti centar i fokus života sami po sebi.

Kultura u fokusu i centru zbivanja

Balatura se može pohvaliti vlastitom boutique knjižnicom, a bračni par Anne Kathrin i Gordan Godec koji su vlasnici ovog kompleksa zaslužni su za organiziranje mnogih glazbeno kulturnih događanja i to kroz cijelo ljeto, na mjesečnoj bazi. Od otvaranja hotela, na ovakvim zbivanjima gostovalo je preko 100 različitih književnih autora, održale su se glazbene (blues i jazz) radionice usne harmonike, koncerti, festivali, joga retreatovi i slična događanja.

Da puls ovog hotelskog sela svakako kuca živo, govori i podatak o mnogim događajima koji se odvijaju od travnja do listopada, a čiji je točan raspored naveden na web stranici hotela. Osim što većinski postotak gostiju čine stranci, sami umjetnici koji sudjeluju na ovim događanjima dolaze iz cijelog svijeta.

Veganski hotel

Još jedna posebnost Balature je što u potpunosti nudi veganska ili vegetarijanska jela, i ne, to nije neka propagandna zamka već filozofija iza koje stoje sami vlasnici s obzirom na to da su i oni sami vegani. Sve što izvire iz njihovog sustava vrijednosti i životne filozofije utkano je dakle u sam hotelski kompleks.

Jela potpisuje chefica kuhinje je Helena Šisl koja je svoj zanat kovala u irskim Vege restoranima. Najdivnije od svega je što se namirnice za kuhinju nabavljaju iz lokalnog sela od sezonskog voća i povrća, pa je ovo jedna zaokružena cjelina ekološkog i održivog kuhanja.

Šarolikost hotelskih soba

Kamene kućice krase i maštoviti nazivi, kao i popratno uređenje interijera, po začinima, bilju i voću karakterističnog za ovaj primorski kraj, pa tako svaka smještajna jedinica ima različite nazive kao što je limun, maslina, ružmarin, majčina dušica, lavanda, lovor, kadulja, pelin, cimet, šafran, komorač, hrast, čempres, jabuka, smokva, bagrem itd. Tako se možete u potpunosti uživjeti u ovu čarobnu priču hotelskog sela Balatura i zasluženo pobjeći od svakodnevice na jedno kulturno opuštajuće putovanje i ljetovanje.

Moglo bi vas zanimati i: U potrazi za zanimljivim kućama za ljetovanje pronašli smo staru vjetrenjaču na Hvaru

Tekst: Petra Šafranko

Foto: Balatura

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!