U potrazi za zanimljivim kućama za ljetovanje pronašli smo staru vjetrenjaču na Hvaru

by Petra Šafranko

Ususret suncu, ljetovanju i godišnjim odmorima, vodimo vas i ususret nekim zanimljivim kućama, lokacijama i mjestima za odsjesti u Hrvatskoj koji odražavaju slow living filozofiju u punom sjaju.

Slow living koncept življenja i staycation (odmor koji netko provodi u svojoj zemlji ili kod kuće, umjesto da putuje negdje drugdje) promiču taj jedan usporeniji životni ritam, što može uključivati i istraživanje novih mjesta za odsjesti dok boravimo u svojoj zemlji. Slow travel, kao još jedan koncept u duhu istog, nije pojam koji se odnosi na sporo putovanje, već ono stavlja kvalitetu iznad kvantitete.

Rezultat toga, paradoksalno, može biti fast charging odnosno brzo punjenje. Upravo slow travel brže puni naše baterije jer nismo pod utjecajem stresnog tempa (da što više vidimo u što kraćem roku) i striktnog rasporeda putovanja (koje dodatno stvara napetost i iscrpljuje), pa samim time doživljaji ostaju dulje utisnuti u sjećanju.

„Napunite svoju torbu uspomenama na koje se možete osvrnuti i nasmiješiti im se.“

A da Hrvatska ima za ponuditi i neobične smještaje koji će vas katapultirati na imaginarna egzotična mjesta – svakako ima! Istražujemo ovo ljeto koja su to sve zanimljiva mjesta, lokacije ili smještaji u kojima možete ljetovati.

Buđenje u kućici na drvetu ili u svjetioniku, elegantno glampiranje kao na Baliju, ili boravak u udobnoj autohtonoj kamenoj kućici ili pak samostanu – sve se to može pronaći i kod nas. Započeti dan s prekrasnim pogledom, na prekrasnom krovu ili tik uz vodu doživljaj je sam za sebe.

“Ne putujemo da bismo pobjegli od života, već da život ne pobjegne nama.”

Naš prvi izbor pao je na 250 godina staru vjetrenjaču iz 16. stoljeća na Hvaru.

Iako je površine tek 60 metara kvadratnih, ono je raspoređeno na 4 etaže unutar valjkastog izgleda pa se prostor doima puno veće. U prostoru koji uključuje dvije spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinju, blagovaonu i kupaonice može se smjestiti 6 osoba.

Vjetrenjača koju su sagradili Franjevci 1761. godine koja je bila u funkciji, a potom je ostala prepuštena zubu vremena pa je od tuda i dobila naziv “Ruina di Molino a Vento”. Od 1971. godine pripada obitelji Lorenza Tudora, a unuk iz te loze je današnji vlasnik, te je 2014. godine potpuno obnovio ovo građevno zdanje koje je danas zaštićena kulturna baština odnosno spomenik kulture.

Unatoč tome, današnji vlasnik je uspio potpuno renovirati kulu u moderno zdanje koje sadrži i dalje elemente stare gradnje, ali i moderne tehnologije. Drvo i kamen dominiraju u unutrašnjosti, a opremljenost zadovoljava modernog potrošača s vlastitim sustavom hlađenja i grijanja, vlastitom opskrbom vode, strujom i Wi-Fi vezom.

Okućnica ovog neobičnog zdanja za godišnji odmor svakako ide ruku pod ruku uz samu građevinu, pa se tu nalazi i privatan vrt – svojevrsna oaza mira s roštilj i relax zonom. Stara vjetrenjača je smještena u blizini centra grada.

Koji god oblik smještaja preferirali, vjerujemo kako u duhu pravog slow življenja i putovanja, nitko ne bi odbio iskustvo boravka u ovakvom monumentalnom objektu, i to na najsunčanijem hrvatskom otoku. 

Moglo bi vas zanimati i: 9 odredišta iz snova za održiviji odmor 

Tekst: Petra Šafranko

Foto: Pexels, Tom Dubravec / CROPIX, Airbnb

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!