Tražite tortu koja će biti zvijezda božićnog stola? Imamo je!

by Anđela Sabranović

Jedan od omiljenih trenutaka tijekom božićnog ručka je onaj kada čujemo rečenicu “Tko je za tortu?”.

Savršena božićna torta za nas je ona koja nosi mirise i okuse vanilije, cimeta, anisa… Zato smo posebno sretni što smo je doista pronašli.

Recept za zimsku tortu smo pronašli na Instagram profilu food blogerice Nine koja stoji iza bloga Bake me.

Njezina zimska torta je kombinacija tostiranih lješnjaka, mirisnih začina i mascarpone kreme.
Posebno nam se svidjela i jednostavna, ali efektna dekoracija od kokosa, grančice ružmarina s dodatkom medenjaka.

U nastavku pogledajte recept.

ZIMSKA TORTA S MOTIVOM ŠUME

BISKVIT

10 jaja L veličine, odvojeno
300 g šećera (dva puta po 150 g)
250 g samljevenih lješnjaka, prethodno tostiranih po želji
45 g glatkog brašna
prstohvat soli
žličica arome vanilije
žličica mješavine začina (cimet, muškatni oraščić, đumbir, anis), po želji


KREMA

500 g mascarpone sira
250 g vrhnja za šlag
125 g šećera u prahu
aroma vanilije, po želji


DODATNO

grančice ružmarina
kokosove mrvice za posipanje


PRIPREMA
Pripremite dva kalupa promjera 18 cm. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje, a rubove namastite. Pećnicu palite na 180 stupnjeva.
Lješnjake prvo tostirajte u pećnici na 180 stupnjeva 10- ak minuta. Tostirani lješnjaci će dati dublji okus, no ovaj korak možete i preskočiti. Tostirane lješnjake ohladite pa sameljite.
Žumanjke pjenasto izradite s polovicom šećera (150 g). Neka vam se smjesa udvostruči i posvijetli, miksajte je mikserom na najjačoj brzini 7-10 minuta.
Žumanjcima dodajte mljevene lješnjake i brašno. Kratko povežite smjesu.
Bjelanjke stucite u snijeg s preostalih 150 g šećera. Kada se bjelanjci zapjene dodajte im 1/3 šećera i miksajte pola minute, potom dodajte drugu trećinu, miksajte pa na kraju i zadnju trećinu. Miksajte dok ne dobijete soft peak, srednje čvrst snijeg kako bi ga lakše mogli umiješati.
Smjesi sa žumanjcima oprezno umiješajte snijeg od bjelanjaka koristeći špatulu.
Smjesu ravnomjerno prebacite u oba kalupa. Pecite 30 – 35 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupu pa ih prebacite na rešetku da se ohlade do kraja. Ohlađene biskvite prerežite po sredini kako bi dobili ukupno 4 kore.


KREMA

Mascarpone sobne temperature, vrhnje za šlag (hladno), šećer u prahu i aromu vanilije stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Sve sastojke miksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Krema je odmah spremna za korištenje.


SLAGANJE

Na pladanj za torte stavite prvu koru, premažite je s kremom, složite drugu koru, premažite je kremom, potom treću koru, premažite kremom i na kraju postavite zadnju koru. Cijelu tortu premažite preostalom kremom. Zagladite rubove pomoću špatule.
Tortu ohladite minimalno 2 sata prije posluživanja. Ukrasite je grančicama ružmarina, keksićima, mrvicama kokosa ili po želji.

Moglo bi vas zanimati: Uz ovaj recept jednostavno napravite gingerbread kućicu

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Bake me

Recept: Bake me

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!