Teška deka – moderna izmišljotina ili opravdano korisna

by Anđela Sabranović

Tko je nekad tijekom života iskusio nesanicu zna koliko je to velik problem. Kada nemate dovoljno sna, automatski su svi aspekti vašeg života potpuno poremećeni. S obzirom na to da živimo u vremenu u kojem se svaki dan suočavamo sa stresom, pa često i navečer kada bismo se trebali opustiti mi razmišljamo o poslu i svim stresnim situacijama s kojima se suočavamo, čini se da bi teška deka mogla biti dobro rješenje.

Kada ne pomažu čajevi za smirenje, eterična ulja, možda antistres ili teška deka hoće. Možda ste već čuli za ovaj proizvod o kojem se sve više priča, ali sad donosimo sve detalje.

Što je antistres ili teška deka?

Ako se sjećate oni teških popluna koje su imali naše bake i djedovi, onda će vam koncept antistres deke, koju često nazivaju i teška deka postati jako brzo jasan.
Naime, to su deke koje mogu težiti od 2 do 15 kilograma te iako su teške i dalje su mekane.
Težinu im daju utezi koji su izrađeni od stakla ili nekog sličnog materijala koji se neće oštetiti tijekom pranja.

Kako deka može djelovati protiv stresa?

Znate onaj osjećaj kada se osjećate loše i sve što vam pomaže je snažni zagrljaj? Na tom principu djeluje i teška deka jer određeni pritisak na tijelo daje osjećaj mira te uklanja anksioznost. Neobično, ali istinito.

Kako odabrati pravu deku?

Ove deke su idealne za većinu ljudi, osim za osobe koje imaju probleme s disanjem te za djecu mlađu od 2 godine.
Deka bi trebala težiti od 5 do 10% vaše tjelesne mase te bi trebala biti dovoljno velika da prekrije cijeli krevet.

Nad ovim dekama su provedena brojna istraživanja i sva pokazuju kako definitivno pomaže. Čak osobama koje su prije pile lijekove za spavanje, teške deke pružaju mogućnost prirodnog, kvalitetnog sna.
Mi smo doista ostali fascinirani ovim proizvodom koji je još jedan od brojnih dokaza kako su naši preci doista znali što rade. Teška deka može biti puno toga, ali nije moderna izmišljotina. Više je povratak prošlosti, a sigurni smo da ćemo se i u budućnosti vraćati rješenjima koja su u prošlosti jako dobro funkcionirala, a koja smo bez razloga napustili.

Moglo bi vas zanimati i: San je važna stavka za oporavak organizma

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: dormeo, Unsplash

Možda će vam se svidjeti