Tantrumi kod djece: Kako se ponašati dok traje?

by Dalia Žmegač-Kunić

Tan tru – što? Mnogi još uvijek nemaju pojma što znači ova riječ, a da ne govorimo kako je to bilo kada smo mi bili dvogodišnjaci koji imaju izljeve bijesa. Naši roditelji vjerojatno si nisu to tako precizno znali objasniti, kao niti slijediti stručne upute kako se u takvim situacijama ponašati. Zato, moderni roditelji koji žive u današnjem svijetu, itekako su sretnici što uz brdo lako dostupne literature možemo jasno iščitati što su tantrumi kod djece, kada se oni pojavljuju i što učiniti u trenu kad se susretnemo s njima.

Dakle, radi se o izljevima bijesa i frustracije kod male djece koje oni pokazuju uz plač, bacanje po podu, udaranje, bacanje predmeta, urlanje i slično. Tantrumi su normalni dio dječjeg razvoja i pojavljuju se otprilike između jedne i pol godine do tri godine djetetovog života. Ono što mnogi možda ne znaju je što oni točno predstavljaju, odnosno zbog čega se točno pojavljuju. U pozadini je zapravo činjenica kako djetetov mozak uopće još nije razvijen i dio mozga gdje se reguliraju emocije ili donošenje odluka, pa samim time i ponašanja, u ovoj priči je itekako na udaru. Ono što je još bitno za istaknuti je kako kod tantruma roditeljsku reakciju treba usmjeriti na emocionalnu regulaciju, a ne na logičku jer djeca tijekom tantruma neće i ne mogu razumjeti što im mi želimo reći i čemu ih naučiti.

Tantrumi kod djece: Kako se nositi s njima?

Tri ključne stvari za pomoć kod tantruma

Izdvojili bismo strpljenje, empatiju i dosljednost kao tri ključne stvari kojima možemo djetetu pomoći naučiti bolje upravljati emocijama i ponašanjem. Naime, ako roditelj počne vikati i izgubi kontrolu, dijete koje doživljava tantrum će postati još gore jer tek neće ništa razumjeti i osjećat će se još uplašenije, nesigurnije i uznemirenije. Zato, koliko god bilo teško, pokušajte primijetiti tantrum i doskočiti mu uz smirenu i suzdržanu reakciju. Iskontrolirajte svoju ljutnju, šok, nelagodu ako se to događa u javnosti i slično. Stvorite sigurno okruženje svom djetetu jer u tom trenu ono doista treba smirenje, sigurnost i ljubav više nego ikada.

Zaboravite na „ne“, „nemoj“, „prestani“…

Uz ove izgovorene zabrane, tantrum neće prestati i dijete nećete naučiti čvrstini vašeg odgoja na taj način. Ovo je trenutak kada nažalost morate zaboraviti na strogoću, odrješitost, ljutnju i zabrane. Umjesto svega toga, pokušajte ga nadmudriti uz jednostavni obrat u kojem ćete mu ponuditi alternativu i reći što sve smije. Stoga, umjesto da vičete i govorite kako mora prestati nešto raditi, zamolite ga uz ljepši ton, i ponudite mu radnju koju smije napraviti. To će zaintrigirati vaše dijete i s godinama ga naučiti emocionalnoj zrelosti. Zapravo, ovo znači postavljanje jasnih granica na nježan način.

Što je s ljubavi?

Toliko smo danas fokusirani na metodologiju odgoja, toliko želimo biti ispravni, savršeni roditelji, da se često izgubimo u vrtlogu svih tih informacija. A što je s ljubavi? Gdje su nestale primarne ljudske potrebe za fizičkim kontaktom, zagrljajem, nježnosti? Mnogi se boje kako će s puno takvih postupaka razmaziti svoju djecu, a zapravo je upravo suprotno – djeci je to baza svega onoga što im je potrebno. Uvijek svjesno odvojite vrijeme za svoju djecu i živite te zajedničke trenutke koji toliko brzo prođu da se nećete ni okrenuti, a već će biti tinejdžeri i odrasli ljudi u potrazi za samostalnosti. Kako biste im olakšali život u ovom nemilosrdnom svijetu, s ljubavi zasigurno nećete pogriješiti. Što je više dajete, to će vam se više vratiti. A to je i najbolji dio u cijeloj priči jer od ljubavi svi zapravo živimo, patimo, žudimo, povezujemo se i bez nje jednostavno ne možemo.

Okidači i prevencija

Iako je tantrume gotovo nemoguće spriječiti, ipak možemo razmisliti o eventualnim okidačima i okolnostima koji su ih do njih doveli, a to je sjajan način da u svakoj sljedećoj situaciji na vrijeme prepoznate i umanjite takva nepoželjna ponašanja.

Naposljetku, ono što je sasvim sigurno jedan od ključnih pokazatelja odgoja je odnos koji gradimo s našim djetetom. Dakle, vrlo je jednostavno: onako kako se mi ponašamo prema njima, tako ćemo dobiti i natrag. Ulažimo trud u emocije, sigurnost i utjehu jer djeca za time najviše žude. U kojoj mjeri ih zaprimaju od roditelja, utječe na njihove vrijednosti, ponašanje i osobnost koju će imati u odrasl(ij)oj dobi.

Moglo bi vas zanimati i: Razgovarali smo s Emanuelom Babić koja stoji iza programa Mindfulnessa za djecu i mlade

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!