Što su peptidi i što zapravo rade našoj koži – podočnjacima pogotovo?

by Dalia Žmegač-Kunić

U posljednje vrijeme, osobito kada su društvene mreže postale jedna od glavnih platformi za promociju inovativnih skincare proizvoda, posebice zbog influencinga, često slušamo o moći peptida. No, pitanje je znamo li što su peptidi, koliko o njima doista znamo ili odmah kupujemo i isprobavamo sve što obećava savršenu kožu?

Za zdravu i lijepu kožu, osim moćnih sastojaka važna je i edukacija, stoga pročitajte mali vodič o peptidima koji vam donosimo u nastavku.

Što su peptidi i kako djeluju?

Peptidi predstavljaju male molekule koje su sačinjene od skupina aminokiselina i koje su istovremeno dijelovi proteina. Oni su zadnji trend i glavne zvijezde u preparativnoj kozmetici jer imaju vrlo snažan antiage učinak, a upravo takve stvari nekako prešutno postaju fokus u svijetu u kojem svi žele što duže imati zdravu, čvrstu i blistavu kožu. Peptidi također imaju i funkciju hidratacije, a postali su posebno popularni zbog vrlo velike sposobnosti poticanja proizvodnje kolagena i elastina koji koži osiguravaju čvrstoću. To znači da ih možemo nazvati motivatorima kojima je glavni zadatak signaliziranje proteinima kako našoj koži treba obnova, punoća i elastičnost. Budući da su neke od glavnih prednosti peptida pomoć u učvršćivanju kože i izglađivanje sitnih bora, podočnjacima možemo namignuti i veselo mahnuti! Uz to, pomažu i u zaštiti kože od štetnih vanjskih utjecaja poput onečišćenja i UV zračenja. Sve to ih čini vrlo svestranim i poželjnim sastojkom koji mogu koristiti gotovo svi.

Vrste peptida

Iako okvirno imaju istu zadaću, postoje brojne kombinacije aminokiselina, a samim time i vrsta peptida, stoga svaki od njih ima vlastite funkcije i ciljeve, pa i mehanizme djelovanja na kožu. Tako dolazimo do nekoliko skupina peptida:

POLIPEPTIDI

Ako znamo da se peptid sastoji od niza aminokiselina, jasno je kako polipeptidi sadrže puno više aminokiselina. To im daje mogućnost da budu učinkovitiji, da nude više različitih funkcija i benefita.

PEPTIDI KOLAGENA

Ovi peptidi najatraktivniji su kada su kozmetička industrija i beauty svijet u pitanju jer se radi o direktnom utjecaju na usporavanje procesa starenja.

BAKRENI PEPTIDI

Iako im ime tako ne zvuči, i ovi su peptidi vrlo korisni jer djeluju kao antioksidansi. Budući da znamo kako antioksidansi u tijelu imaju protuupalnu ulogu, vrlo su učinkoviti kod crvenila, mrlja i ogrebotina.

Kako ih pravilno uključiti u skincare rutinu?

Nije dovoljno informirati se o učinkovitosti peptida i uzeti prvi proizvod za njegu kože koji ih sadrži i koji vam dopadne u ruke. Kako biste ih pravilno uključili i koristili u svojoj skincare rutini, krenite od vrste kože svog lica i savjeta dermatologa. Zatim odaberite cilj koji želite postići uvođenjem peptida u njegu kože. Prema svemu tome, na kraju odaberite proizvod koji će vam najbolje odgovarati, bilo da se radi o serumu, hidratantnoj kremi ili nekom drugom proizvodu s peptidima.

Imajte na umu da je važna i redovita beauty rutina koja uključuje pravilno čišćenje i pripremu kože kako bi aktivni sastojci koje nanosimo na kožu mogli dubinski djelovati. Upravo je kod peptida ta činjenica posebno naglašena jer neki peptidi potencijalno imaju problem s prodiranjem u barijeru kože, a samim time i učinak izostaje. Ovisi o teksturi proizvoda koji ste odabrali, preporuka je da peptide u odabranom proizvodu nanesete do dva puta dnevno na čistu kožu prije nego aplicirate spf ili hidratantnu kremu.

Ovo su neki od proizvoda s peptidima koje možete isprobati:

Nacomi Forever Young

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nacomi Hrvatska (@nacomi_hrvatska)

Afrodita Youth Serum

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Afrodita Professional Official (@afroditaprofessional)

Skintegra Lunar

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SKINTEGRA (@skintegrabeauty)

Moglo bi vas zanimati i: Hidratantna maglica za lice – Donosimo recept uz koji ćete je napraviti sami

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels, Instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!