Skijališta u regiji koja će vas osvojiti svojom ljepotom

by Anđela Sabranović

Za strastvene skijaše zima je omiljeno godišnje doba jer skijanje podrazumijeva toliko zabave, adrenalina, ali i prizora prirode pod snijegom od kojih zastaje dah. Trenutno se nalazimo na vrhuncu sezone te je idealno vrijeme za razmišljanje o skijaškim destinacijama.

Mnogi često zaboravljaju da je odlična skijališta moguće pronaći i u zemljama regije. Ovaj put smo se fokusirali na Bosnu i Hercegovinu te na Srbiju. Tko zna, možda vašu pažnju privuče neko od skijališta koje smo izdvojili u nastavku.

Jahorina

Kada je Bosna i Hercegovina u pitanju najpoznatije skijalište je svakako Jahorina. Na stazama Jahorine su održane i zimske Olimpijske igre davne 1984. godine što dovoljno govori o atraktivnosti ove planine za skijaše. Iz godine u godinu se ulažu značajna sredstva za unapređenje uvjeta na stazi i sada su dovedeni gotovo do savršenstva. Pisali smo o nekim prijedlozima za smještaj na Jahorini, ali ponuda je svakako bogata tako da smo uvjereni da ne možete pogriješiti s odabirom ove destinacije.

U ovoj zimskoj sezoni Jahorina dočekuje skijaše s ukupno 40 kilometara idealno pripremljenih alpskih staza za skijanje, povezanih u jedinstvenu cjelinu ukupnog kapaciteta 31.000 skijaša na sat. Skijaši mogu izabrati skijanje na plavim stazama koje su zapravo jednostavne staze, crvenim stazama, koje predstavljaju staze srednje težine, kao i na crnim, odnosno, teškim stazama koje su prilagođene najiskusnijim i najspretnijim skijašima.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Olimpijski centar Jahorina (@jahorina)

Bjelašnica

Bjelašnica je planina u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, smještena jugozapadno, na udaljenosti od samo 25 km od grada Sarajeva. Kao i susjedna Jahorina i Bjelašnica pripada dinarskom planinskom sistemu.

Bjelašnica ima osam ski staza i pet dječjih staza, te s tri žičare i pet ski-liftova, koji voze i do samog vrha Bjelašnice, na 2.067 metara nadmorske visine. Davne 1984. godine veći dio natjecanja 14. Zimskih olimpijskih igara u alpskim i nordijskim disciplinama i skokovima održano je na Bjelašnici i Igmanu.
Od Sarajeva do čarolije na OC Bjelašnici i Igmanu dijeli vas 40-ak minuta vožnje, tako da možete planirati zanimljiv odmor uz kombinaciju skijanja i uživanja u Sarajevu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli OC Bjelašnica i Igman (@ocbjelasnica)

Kupres

Kupres iz godine u godinu postaje sve popularnije skijalište u BiH. Često ga posjećuju skijaši iz Dalmacije jer je od Splita udaljeno oko dva sata vožnje. Povoljan geografski položaj na nadmorskoj visini od 1250 m i oštra planinsko-alpska klima jamče 100 dana snijega što ga čini idealnim odredištem za skijanje i skijaše rekreativce. U rasponu od 1150-1250m skijaši mogu pronaći 4 skijaške staze ukupne duljine oko 13 km, a skijašima su na raspolaganju dvosjedežnica, 2 ski lifta(sidro) i jedan baby lift za najmlađe. Osim skijanja možete uživati i u sanjkanju, noćnom skijanju, vožnji na motornim sanjkama te sanjkama sa psećom zapregom, a ukoliko nemate vlastitu skijašku opremu možete je iznajmiti na skijalištu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Visit Kupres (@visit.kupres)

Kopaonik

Kopaonik je najveće skijalište u Srbiji i bez sumnje jedno od najljepših skijaških centara u ovom dijelu Europe. Karakterizira ga nevjerojatan prirodni fenomen, a to je 200 sunčanih dana i oko 160 snježnih dana godišnje. Ima vrhunski uređene skijaške staze i staze za alpsko hodanje. Uređeni skijaški tereni pružaju neizmjerno uživanje svim kategorijama skijaša, od početnika do skijaša vrhunskih sposobnosti.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Kopaonik Info (@kopaonikinfo)

Zlatibor

Zlatibor je planina u Zapadnoj Srbiji koja pripada Dinarskim planinama i prostire na površini od oko 1000 km², dugačka je 55 km, a široka i do 20 km. Najviši vrh je Tornik (1496 m). Poznato je ljetovalište i zimovalište, kao i lječilište. Zlatibor je kao jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji godinama prepoznatljiv po skijanju, popularnim mjestima za izlazak, restoranima s izvrsnom hranom na nadmorskoj visini od 700 do 1.500 m. Na planini Zlatibor se nalaze tri skijališta. Dva su namijenjena za alpsko skijanje – Tornik i Obudojevica dok je Tić polje namijenjeno za nordijske sportove.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Zlatibor turistička (@to_zlatibor)

Što reći osim, uživajte!

Moglo bi vas zanimati i: Dekoriranjem doma u skladu s godišnjim dobom pozivamo se na usporavanje

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!