SERIJA EDUKATIVNIH ČLANAKA O DEBLJINI: Koliko je pretilost povezana s rizikom od razvoja raka objasnio nam je onkolog dr.sc. Davor Kust

by Anđela Sabranović

U ožujku su se  obilježila dva dana koja se tiču podizanja svijesti problema kojeg mnogi smatraju tihom pandemijom, a riječ je o debljini. Svjetski dan debljine te hrvatski dan osviještenosti o debljini imaju za cilj podići svijest o ovoj temi, odnosno problemu od kojeg pati sve veći broj odraslih, mladih, ali i djece.

Na našem portalu odlučili smo se napisati nekoliko članaka na temu debljine te potražiti od naših suradnika, stručnjaka mišljenje o debljini, njezinim uzrocima, rizicima te utjecaju na zdravlje.

Danas vam donosimo kratki osvrt onkologa dr.sc. Davora Kusta iz Poliklinike Anova.

Dr. Kust, kao ekspert za onkologiju objasnio nam je sljedeće…

“S onkološke strane pretilost je jedan od faktora koji su značajno povezani s rizikom razvoja raka. Iako većina podataka o navedenom dolazi iz velikih tzv. kohortnih studija koje ne mogu uvijek definitivno utvrditi povezanost određenog čimbenika (u ovome slučaju pretilosti) i razvoja bolesti, analizom dostupnih podataka radna skupina Međunarodne agencije za istraživanje raka zaključila je da postoje dosljedni dokazi da su veće količine tjelesne masti povezane s povećanim rizikom od brojnih vrsta raka.

Više je mogućih mehanizama koji objašnjavaju na koji način pretilost povećava rizik obolijevanja od malignih bolesti. Masno tkivo proizvodi prekomjerne količine ženskog spolnog hormona estrogena, čije su visoke razine povezane s povećanim rizikom od raka dojke, endometrija, jajnika i nekih drugih vrsta raka. Pretile osobe često imaju povećanu razinu inzulina i faktora rasta 1 (IGF-1) u krvi, a navedeno prethodi razvoju dijabetesa tipa 2, još jednog poznatog faktora rizika od raka. Visoke razine inzulina i IGF-1 mogu potaknuti razvoj raka debelog crijeva, bubrega, prostate i endometrija maternice. Nadalje, u pretilosti su česta kronična upalna stanja kao što su žučni kamenci ili nealkoholna masna bolest jetre, koja mogu uzrokovati oksidativni stres što dovodi do oštećenja DNA i povećava rizik od raka bilijarnog trakta i drugih. Postoje i brojni drugi mehanizmi.

Istraživanje Sunga i suradnika iz 2019. pokazalo je da je u 2012. prekomjerna tjelesna težina bila jasno povezana s približno 3,9% svih slučajeva raka (544 300 slučajeva), i to češće kod žena (368 500 slučajeva) nego kod muškaraca (175 800 slučajeva). Udio malignih bolesti uzrokovan prekomjernom tjelesnom težinom varirao je od manje od 1% u nerazvijenim zemljama do 7% ili 8% u nekim zapadnim zemljama s visokim prihodima te u zemljama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.

Važno je napomenuti da većina dokaza u osoba kojima je već dijagnosticiran rak pokazuje da pretilost može pogoršati nekoliko aspekata preživljavanja raka, uključujući kvalitetu života, ponovnu pojavu raka, napredovanje raka, prognozu (preživljavanje) i rizik od razvoja drugog, nepovezanog raka (drugi primarni tumor).”

Ova izjava nas sve doista može potaknuti na razmišljanje jer kao što još jednom možete vidjeti sve u našem tijelu je toliko povezano.

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Privatna arhiva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!