Savršeno i ukusno: veganski cupcakesi od jagoda

by Anđela Sabranović

Ovi prekrasni kolačići prepuni su svježih jagoda. Ova sezonska poslastica sjajnog izgleda i još boljeg okusa. Ima jednu manu, nemoguće je odoljeti im.

Jeste li nekad vidjeli ljepše kolačiće? Ovi vegan cupcakes kolačići s jagodama vizualno su atraktivni, ali i specifični okusom i imaju najbolju teksturu. Svježe jagode morate ispasirati i skuhati, a to je ono što im daje njihov prepoznatljiv okus! Ovaj genijalan i lak recept smo pronašli na blogu Nora Cooks.

Glatka krema od jagode i veganskog maslaca izvan je ovog svijeta, a u nju ćete na kraju dodati i malo pirea od jagoda. Probajte ne oblizati posudu!

Za 12 komada ove sezonske poslastice trebat će vam 45 minuta pripreme i 22 minute pečenja.

Sastojci

Pire od jagoda:

  • 10-12 velikih jagoda

Cupcakes:

  • ½ šalice + 2 žlice nezaslađenog sojinog mlijeka
  • 1 žličica jabučnog octa
  • ½ šalice omekšalog vegan maslaca
  • ¾ šalice šećera
  • 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
  • 1/3 šalice reduciranog pirea od jagoda
  • 4-5 kapi crvene ili ružičaste veganske boje za hranu
  • 1 ½ šoljice brašna za kolače
  • 2 žličice praška za pecivo
  • ¼ žličice soli
  • ¾ šalice jagoda narezanih na kockice
  • 12 jagoda, za preljev svakog cupcakea

Glazura od vegan maslaca i jagoda:

  • 3 žlice reduciranog pirea od jagoda, potpuno ohlađeno
  • ¾ šalice veganskog maslaca, malo omekšalog
  • 3 šalice šećera u prahu
  • ¼ žličice čistog ekstrakta vanilije
  • 3-4 kapi crvene ili ružičaste vegan boje za hranu, po želji

Priprema

Napravite pire od jagoda:

  1. Jagode oprati, te ih izgnječite u pire.
  2. Ulijte pire u mali lonac i pirjajte 25-30 minuta, dok se donekle ne smanji. Trebat će vam 1/3 šoljice za tijesto za kolače i 3 kašike za glazuru. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta prije dodavanja tijestu i pustite da se potpuno ohladi za glazuru. Možete ih staviti u zamrzivač da ubrzate hlađenje.

Pripremite pećnicu i posudu za pečenje:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 ºC i obložite kalupe za muffine papirnim kalupima. Poprskajte kalupe uljem.

Napravite cupcakes kolačiće:

  1. Kombinirajte sojino mlijeko i jabučni ocat. Malo promiješajte, pa stavite sa strane.
  2. Mikserom ili samostojećom miješalicom umijesite omekšani maslac i šećer dok ne postanu kremasti. Pomiješajte smjesu sojinog mlijeka, vaniliju, reducirani pire od jagode i boju za hranu, ako koristite.
  3. Zaustavite mikser, dodajte brašno za kolače, prašak za pecivo i sol. Miješajte na maloj brzini dok se ne sjedini. Nježno umiješajte jagode narezane na kockice.
  4. Tijesto ravnomjerno podijelite u pripremljene kalupe za cupcakes i pecite 20 minuta dok umetnuta čačkalica ne izađe čista. Ostavite ih da se hlade u kalupu za muffine 10 minuta, a zatim premjestite na rešetku da se potpuno ohlade prije glazure.

Napravite glazuru:

  1. Nakon što se pire od jagoda potpuno ohladi (to možete učiniti tako da ga stavite u zamrzivač), dodajte veganski maslac u posudu i miješajte dok ne postane pahuljast i kremast.
  2. Dodajte 1 šalicu šećera u prahu, a zatim umiješajte pire od jagoda, vaniliju i dodatnu boju za hranu. Dodajte preostali šećer u prahu i nastavite miješati dok ne postane svijetlo i pahuljasto. Ako je glazura prerijetka, dodajte dodatni šećer u prahu.

Ukrašavanje:

  1. Stavite glazuru u tubu za ukrašavanje i ukrasite svaki cupcakes. Na vrh stavite jagodu. Poslužite i uživajte!
  2. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi 2-3 dana ili u hladnjaku 4-5 dana. Mogu se i zamrznuti, ukoliko to želite.

Moglo bi vas zanimati: Život bez nadutosti: 14 namirnica kojima ćete vratiti ravnotežu crijevnoj flori

Tekst: Slowliving.hr

Foto: privatna arhiva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!