Rolanje: koje su sve dobrobiti rolanja, osim zagarantirane zabave?

by Anđela Sabranović

Jedan od zabavnijih načina tjelesne aktivnosti je rolanje koje sa sobom donosi i niz zdravstvenih prednosti. Sport je to koji je zadnjih godina postao vrlo popularan, a nije ni čudo jer uz dobru zabavu jamči i poboljšanje kardiovaskularne kondicije kao i cjelokupnoga zdravlja. Zaključak je to koji je donio prof. dr. sc. Goran Marković sa suradnicima s Kineziološkoga fakulteta u Zagrebu koji su se bavili ispitivanjem učinka rolanja na zdravlje.

Ako se već neko vrijeme želite okušati u rolanju, sada je pravo vrijeme za akciju! Donosimo neke od prednosti rolanja koje će vas na to i potaknuti. Međutim, stajete li prvi put na role ne zaboravite se prije zagrijati te prvih 10 minuta rolati laganijim tempom kako bi se zglobovi zagrijali. Nakon toga, tempo postaje jači i potrebno ga je održavati dok je prije samoga prestanka rolanja važno vratiti se na početak i napraviti lagani posljednji krug. Dakle, otprilike 10 minuta vožnje laganijim tempom i istezanje kako ne bi došlo do upale mišića. Ono što je također od iznimne važnosti jest činjenica da morate svladati tehniku kretanja i zaustavljanja na rolama, nemojte se sramiti već slobodno pitajte nekoga od iskusnijih na stazi činite li to dobro (bez obzira na to što ste pogledali niz videa kako ispravno rolati).
U nastavku smo izdvojili neke od benefita rolanja.

Zglobovi su manje opterećeni

Usporedimo li rolanje i trčanje, kod rolanja se upola manje opterećuju zglobovi nego što je to slučaj kod trčanja. Razlog tomu jesu pokreti za vrijeme rolanja. Nema trzaja niti naglih pokreta kao što je to slučaj kod trčanja, aerobika te plesa. Pokreti na rolama su fluidni te je zbog toga vrlo mala vjerojatnost za uganuće gležnja ili zgloba.

Koordinacija i ravnoteža tijela dolaze do izražaja

Dobra ravnoteža označava manju količinu energije koja se troši u dnevnim aktivnostima kao što je hodanje dok djeluje i na stanje umora. Pokreti na rolama nalažu nam ravnotežu i njezino očuvanje pri čemu se najviše ističe rad mišića donjeg dijela leđa i trbuha koji omogućavaju kretanje naprijed i natrag. Što više prakticirate rolanje, to ćete više i napredovati na ovome polju.

Bit ćete izdržljiviji

Nakon redovnog izvođenja ove aktivnosti ubrzo ćete primijetiti višu razinu izdržljivosti kondicije. Na početku se rolajte pola sata dnevno, način je to na koji ćete steći bolju ravnotežu te zatim poboljšati reflekse i razinu snage. Bez problema ćete moći provesti sate na rolama, a da se ne umorite kao i neometano raditi zahtjevnije vježbe snage i izdržljivosti. Možete probati i trik s rolanjem na uzbrdici koji će dodatno djelovati na stanje izdržljivosti.

Omogućuje bolje zdravlje srca

Zdrav kardiovaskularni sustav štiti tijelo od srčanih bolesti koje su vrlo često i uzrok prerane smrti. Rolanje je aktivnost koja je zaslužna za jačanje srca, dok je prosječan broj otkucaja 148 u minuti. Kako do većih aerobnih prednosti? Mijenjajte intervale tijekom rolanja, rolajte uzbrdo te mijenjajte brzinu kojom se krećete.

Snažnija stražnjica i noge posljedica su rolanja

Rolanjem je moguće postići zavidnu figuru jer se tijekom rolanja aktiviraju neki mišići koje je standardnim vježbama teško pokrenuti. Primjerice, ono zahtijeva guranje nogu u stranu prilikom čega se aktivira dio stražnjice koji je često zanemaren kod vježbi u teretani. Osim stražnjice, aktivan je i donji dio nogu, bedra i kvadricepsi.

Ne zaboravite na ruke i leđa

Ruke moraju biti uključene prilikom rolanja jer su ključne za održavanje ravnoteže. Kombiniranjem intervala, brzine i pokreta ruku vaše ruke će biti oblikovanije dok ne smijemo zaboraviti ni na leđa koja su aktivna prilikom rolanja zbog čega je važno pravilno držanje.

Pojačana potrošnja kalorija

S obzirom na to da je cijelo tijelo aktivirano, rezultat je veća potrošnja kalorija. Masnoće se brže otapaju, a u pola sata rolanja moguće je potrošiti 250 kalorija dok oni koji se odluče na intervalno rolanje mogu povećati tu brojku i na 450 u samo pola sata.

Proizvodnja endorfina

Osim što rolanje pruža velik broj prednosti vezanih za fizičko zdravlje, odlična je aktivnost i za mentalno zdravlje. Rezultat je pročišćen um, povećana proizvodnja endorfina koji je hormon sreće, eliminiranje glavobolje, smanjivanje simptoma depresije kao i poboljšanje fokusiranosti na kasnije aktivnosti. Uz to, veliku ulogu igra i činjenica da se rolanje provodi na svježem zraku koji je dodatni izvor sreće i opuštanja.

Manji stres

Vrijeme koje provedete na obližnjoj stazi rolajući se, bit će usredotočeno na pravilno držanje, okruženje i disanje. Trenutci su to u kojima ćete eliminirati sve obveze koje tiču privatnog i poslovnog života, a posljedica je i vrlo opušteniji pristup njima. Već smo upoznati da je stres okidač brojnih zdravstvenih problema, a odlučite li se za rolanje na najdražoj lokaciji omogućit ćete cijelom biću odmor i opuštanje.

Moglo bi vas zanimati:Izađite iz okvira: odaberite zamjenu za utege iz kućanstva i ojačajte mišiće ruku

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!