Razlike u prehrani između introverata i ekstroverata

by Anđela Sabranović

Struka se slaže kako se osobine i obrasci ponašanja kod svake osobe mogu svrstati u Jungovu teoriju tipova ličnosti prema kojoj se klasificiraju u introverte ili ekstroverte.

Pritom su introverti usredotočeni na svoj svijet i ne vole biti u središtu pažnje, niti okruženi prevelikim brojem ljudi, dok se ekstroverti najugodnije osjećaju dok imaju priliku za velikom socijalnom interakcijom i vole komunicirati s drugima te biti aktivni u svakom smislu. Iako podjela djeluje vrlo isključivo, činjenica je kako postoje osobe koje pripadaju introvertima i radije provode slobodno vrijeme kod kuće, u sigurnom okruženju, bez pretjerane buke i akcije, a istovremeno nisu povučeni, sramežljivi i fokusirani isključivo na vlastite misli.

Kada je o kulturi prehrane riječ, također nailazimo na zanimljivu povezanost. Naime, Doreen Virtue u svojoj knjizi “Žudnja za hranom” govori o tome kako prehrambene žudnje nailaze na veliku povezanost kada su tipovi osobnosti u pitanju. Primjerice, ekstroverti će veći užitak pronaći na društvenim okupljanjima na kojima se u većini slučajeva i zajednički jede. Povezanost hrane i dobrog društva je odavno dio naučenih prehrambenih obrazaca, pa tako i sklonosti. Stoga, Virtue u svom priručniku objašnjava kako su mnoga istraživanja potvrdila prejedanje u prisutstvu drugih ljudi.

Prema Doreen Virtue, razlike u prehrambenim navikama između introverata i ekstroverata su prilično jasne.

VANJSKI POTICAJI

Virtue ističe kako ekstrovertirane osobe jedu zbog vanjskih poticaja. Primjerice, otkucavanje podneva na satu njima će biti jasan znak da je vrijeme za ručak. Ili ako se nađu u društvu, na primjer u nečijem domu, i domaćin na stol postavi grickalice, oni će najvjerojatnije osjetiti preveliku žudnju za tom hranom i teško će joj se moći oduprijeti.

VIŠAK KILOGRAMA I VIZUALNI KONTAKT S HRANOM

Ekstrovertima se prema Doreen Virtue, teže oduprijeti ponuđenoj hrani i junk foodu, zbog čega se vjeruje kako su takve skupine sklonije debljanju i nakupljanju viška kilograma. Imaju snažan poriv za nezdravom vrstom hrane poput junk fooda koja je ukusna širokoj masi ljudi. Suprotno tome, introverti su puno discipliraniji i nisu izbirljivi prema hrani koju jedu, a radije će razmisliti i jesti svjesno, na poticaj svojih unutarnjih signala.

VAŽNOST SEROTONINA

Serotonin, tvar koja upravlja energijom i našim raspoloženjem također je povezana s našom osobnosti. Ekstroverti će najvjerojatnije zbog načina života koji vode prije imati sniženu razinu serotonina nego smireniji, manje aktivni introverti. Također, razina serotonina će biti niža kod osoba koje imaju višak kilograma.

Kako god bilo i kojem god vi tipu osobnosti pripadali kada je o hrani riječ, važno je misliti najprije na vlastito zdravlje i davanje prednosti svjesnom jedenju. Opustite se prije jela i pokušajte se usredotočiti na poantu – zašto uopće jedemo. Slijedite unutarnje signale, budite strpljivi i svjesno uživajte u odabranim namirnicama jer sve što unosimo u svoj organizam utječe na naše raspoloženje, na naš um, kao i na općenito stanje našeg tijela.

Moglo bi vas zanimati i: Je li intuitivna prehrana dobra za nas?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels, Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!