Putovanje u Barcelonu: “Provela sam ljeto u Barceloni i otkrila top 5 manje poznatih mjesta koja oduzimaju dah”

by Anđela Sabranović

Barcelona će uvijek biti jedno od najpopularnijih odredišta za putovanja. Ovo arhitektonsko čudo nudi sve što želite na jednom mjestu; kultura, zabava, hrana, arhitektura, plaža, muzeji, parkovi, priroda, nešto za svakoga. Postoje neka kultna mjesta koja svatko treba posjetiti kada dođe u Barcelonu, poput Parka Güell, Sagrade Familie, ili bilo koje drugo remek djelo arhitekta Antonija Gaudíja, Montjuic, Barceloneta ili La Rambla, ne možete fulati s ovime. No Barcelona skriva i nebrojeno puno predivnih lokacija koje su manje razvikane, a jednako predivne, ako ne i više. Ako planirate putovanje u Barcelonu imamo top 5 manje poznatih mjesta koja će vas osvojiti.

U jednom trenutku života, u Barceloni sam živjela 3 mjeseca odnosno provela tamo jedno cijelo ljeto. Jednom kada sam obišla sve najpoznatije dijelove, počela sam tražiti po karti i istraživati one manje poznate. Činjenica je da ćete u Barceloni skoro iza svakog ugla vidjeti nešto zanimljivo, no izdvojila sam nekoliko mjesta koja su mene oduševila i još nekoliko onih koje nisam stigla posjetiti ali planiram za sljedeći put. 

Parc del Laberint d’Horta

Ovaj povijesni vrt se nalazi u Horta-Guinardó četvrti u Barceloni, na nekadašnjem imanju obitelji Desvalls. Mislim da je ovo bilo najljepše iznenađenje u Barceloni koje sam slučajno otkrila na karti tražeći parkove. Dosta je dalje od centra, ali se itekako isplatilo otići. Ovaj ogromni park vas vodi na toliko različitih puteva (doslovno), a kada prolazite kroz njega imate osjećaj kao da prelazite iz jedne zemlje i razdoblja u drugo.

Prvo ćete ući u veliki labirint od grmlja u kojem ćete se zabaviti, ali sva sreća, ne i izgubiti. Kada izađete iz njega doći ćete do neoklasicističkog vrta iz 18. stoljeća i romantičnog vrta iz 19. stoljeća koji će vas vrlo lako teleportirati u to razdoblje. Pogotovo ako taman u tom trenutku vidite ljude obučene kao likove iz Bridgertona, što se meni dogodilo. Kada prođete i to, naći ćete se u drugom dijelu parka koji izgleda kao da ste zalutali u džunglu. Jednostavno fenomenalno iskustvo. Idealno mjesto jer se nalazi izvan uobičajenih turističkih staza i savršen je za sve one koji žele malo mira i tišine.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ferran Ollé (@ferranop)

Tibidabo

Sa 512 metara visine, to je najviše brdo u Serra de Collserola na čijem vrhu se nalaze crkva Sagrat Cor i susjedni zabavni park Tibidabo. Ovo je bilo još jedno predivno otkriće jer je pogled od tamo nevjerojatan. Idealno mjesto za izlet i za maknuti se iz centra. Do Tibidaba se može doći cestom ili uspinjačom Tibidabo.

Zabavni park Tibidabo je jedan od najstarijih tematskih parkova na svijetu s više od 117 godina povijesti, a nudi savršenu kombinaciju cool starinskih vožnji sa suvremenim. Na vrhu Tibidaba vam je zabava zagarantirana.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli CHRIS BORG | TRAVEL (@iamchrisborg)

Bunkers del Carmel

Ako volite mjesta s nevjerojatnim pogledom, ruševine Bunkers del Carmel su postale jedan od najslikovitijih vidikovaca u Barceloni. Izgrađeni kao protuzrakoplovne utvrde 1938., tijekom Španjolskog građanskog rata, bunkeri na vrhu brda Turó de la Rovira bili su smješteni tako da su mogli pregledati cijeli grad. Veliki topovi od 105 mm bili su postavljeni na betonsku i zidanu obranu i pomogli u zaštiti Barcelone od daljnjeg bombardiranja.

Nakon rata, topovi su uklonjeni, a bunkeri su jednostavno ostavljeni. No kako se od tamo nudio fenomenalan pogled na grad, ubrzo je postalo popularno mjesto za lokalce. Kako je njihova popularnost rasla, u 2000-ima su bunkeri obnovljeni jer su ih dužnosnici željeli učiniti privlačnijim turistima, kao i proslaviti drevno ibersko naselje koje se također nalazi u blizini. Nekadašnje tajno mjesto sada se redovito posjećuje, ali je i dalje dovoljno izolirano i čini ga još jednim idealnim mjestom za bijeg od gradske vreve.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Raimon Sabaté Hortet (@raisabate)

Palo Alto

Tvornica Gal i Puigsech, koju je projektirao arhitekt Antoni Vila i Bruguera, sagrađena je 1875. godine kao tekstilni kompleks, no tijekom svoje povijesti razni su je vlasnici koristili u razne svrhe. Godine 1989. Pierre Roca kupio je kompleks koji se sastoji od raznih tvorničkih zgrada i dvorišta, u kojem se nalazi simbolični dimnjak koji sada svjedoči o njegovoj proizvodnoj prošlosti, kako bi stvorio filmski studio pod nazivom Palo Alto.

Sada ova tvornica je kreativno središte kojim upravlja zaklada koju vodi umjetnik Javier Mariscal koji je sačuvao industrijski arhitektonski kompleks ove tvornice, sada jedine u četvrti Poblenou koja je zadržala svoj izvorni izgled. Ovo mjesto je sada referentni prostor za kreativne aktivnosti u gradu koji održava kulturna događanja, izložbe i tržnicu na kojoj možete pronaći štandove koji prodaju organsku i uličnu hranu, novu i vintage odjeću, modne dodatke i nakit, rukotvorine, knjige, ploče i još mnogo toga. Još jedno mjesto u Barceloni za koje mnogi ne znaju, ali će svakoga oduševiti.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Palo Alto Barcelona (@paloaltobarcelona)

Samostan Santa Maria de Pedralbes

Kraljevski samostan Svete Marije od Pedralbesa jedna je od najpovijesnijih i najvažnijih građevina u gradu, a ujedno i jedna od najljepših. Utemeljila ga je 1327. kraljica Elisenda od Montcade kako bi pomogla redovnicama klarisama, a za javnost je otvoren 1983. kao muzej i kulturno mjesto. Nalazi se u rezidencijalnom području koje je do 20. stoljeća bilo selo, a koje je i dalje idealan mirni kutak Barcelone.

Zgrada je jedan od najboljih primjera katalonske gotičke arhitekture, a arhitektonski vrhunac samostana je veliki, elegantni klaustar na tri kata, dragulj katalonske gotike, sagrađen početkom 14. stoljeća. Ovaj kompleks prikazuje svakodnevni život časnih sestara, dok je u muzeju samostana Pedralbes izložena sakralna umjetnost od 14. do 20. stoljeća. No većina će tamo doći zbog izuzetno predivne arhitekture, interijera i vrtova.

Moglo bi vas zanimati i: Tražite ideju za vikend izlet u prirodi? Gorski kotar ima sve što vam treba

Tekst: Tina Sarajlić

Foto: Instagram, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!