Pravi comfort food: Ukusna torta sa trostrukom kremom od čokolade

by Anđela Sabranović

Sredinu tjedna uvijek uljepšaju ukusni kolači ili torte koje pripremamo u udobnosti svog doma. Među desertima koji su provjereno dobra ideja upravo su slastice koje uključuju čokoladu, a ovaj desert sastoji se od tri vrste čokolade i neodoljiva je kombinacija čokoladnih okusa, bademovog brašna i mascarponea. Nije komplicirana za pripremu i uvjeravamo vas da će se svidjeti i najzahtjevnijim nepcima.

Kako pripremiti ovu hrskavu i ukusnu tortu koja će uljepšati vaš dan, otkrijte u nastavku.

SASTOJCI:

Biskvit:

  • 80 bijelog brašna
  • 55 bademovog brašna
  • 45 g) kakaa u prahu
  • 50 g) šećera
  • žličica soli
  • 70 g hladnog, nezaslađenog maslaca, narezanog na kocke
  • 1 čajna žličica vanilije

Krema:

  • 85 tamne čokolade sitno nasjeckane
  • 20 kakao praha
  • 115 g tamne čokolade
  • 170 g bijele čokolade
  • 200 g šećera
  • 50 g kukuruznog škroba
  • 6 velikih žumanjka
  • pola žličice morske soli
  • 10 ml ekstrakta vanilije
  • 370 ml punomasnog mlijeka
  • 300 ml vrhnja za šlag

Preljev:

  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 30 g tamne mliječne čokolade
  • 200 ml mascarponea

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva Celzijusa. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol i kakao u prahu. Dodajte maslac i ekstrakt vanilije te krenite miksati smjesu na srednjoj brzini 5 minuta dok ne dobijete smjesu.


Prebacite tijesto u kalup za pečenje, po mogućnosti širine oko 25 cm i tijesto ravnomjerno rasporedite po posudi. Pazite da dio tijesta stavite i na bočnu stranu posude. Tijesto stavite u hladnjak na pola sata. Zatim, stavite u pećnicu još 25 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju.

Kada se tijesto ispeklo, vrijeme je za izradu kreme, odnosno punjenja. U zdjelu stavite čokoladu i kakao prah. U drugu zdjelu stavite mliječnu čokoladu, a u treću bijelu čokoladu.

U velikoj zdjeli umutite šećer, kukuruzni škrob, žumanjke, sol, vaniliju i  mlijeka. Preostalo mlijeko zajedno s vrhnjem stavite u lonac te na štednjak. Nakon nekoliko minuta, u smjesu s mlijekom i vrhnjem dodajte smjesu sa šećerom i žumanjcima. Kuhajte na srednje jakoj vatri, dok se smjesa ne zgusne. Jednu trećinu kreme dodajte u zdjelu s bijelom čokoladom, jednu trećinu u onu s mliječnom, a jednu trećinu u zdjelu s tamnom čokoladom.

Kremu miješajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Prvo na tijesto ravnomjerno rasporedite kremu s tamnom čokoladom, zatim mliječnu, a onda i s bijelom čokoladom. Prekrijte tortu folijom i ostavite par sati u hladnjaku.

Zatim, na samom kraju, vrijeme je za izradu preljeva – pomiješajte vrhnje sa istopljenom čokoladom. U smjesu dodajte mascarpone i mutite dok ne dobijete čvrstu smjesu.

Prelijte preko torte i stavite u hladnjak na sat vremena prije posluživanja. Dobar tek!

Moglo bi vas zanimati: Ideja za ručak: Sočne pureće kuglice u umaku od sira i rajčice

Izvor: The Bojon Gourmet

Tekst: Slowliving.hr

Foto: The Bojon Gourmet, Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!