Posjetite terme: kombinirajte opuštanje, aktivan odmor i tradicionalnu gastronomiju

by Dalida Tomek

Prva asocijacija na terme jest Stari Rim i rimske terme. Odlazak u javna kupališta Rimljanima je predstavljao veliko zadovoljstvo. Iako je isprva njihova primarna funkcija bila higijena, one su s vremenom postale opuštajuće oaze te su u njima boravili i brojni književnici i naratori toga vremena koji su čitali ili uvježbavali djela i govore. Bilo da se želite opustiti i odmaknuti iz užurbane sredine u vlastitom društvu ili pak u društvu bliskih ljudi predlažemo vam da se zaputite u terme koje obiluju sadržajima. Udahnite i uzmite vrijeme za sebe, a mi vam predstavljamo Terme Sveti Martin te Terme Tuhelj.

Terme Sveti Martin

Ova destinacija smještena u kontinentalnoj Hrvatskoj idealna je za opuštanje pri čemu posebnu ulogu igra bogata wellness ponuda kao i za aktivan odmor uz sportske aktivnosti. Uz opuštanja i aktivan odmor, ova destinacija nudi i opcije održavanja kongresa kao i team buildinga uz prekrasnu prirodu i pomno izabrane gurmanske doživljaje. Lokacija na kojoj su se Terme Sveti Martin smjestile nalazi se u zaštićenoj prirodi gornjeg Međimurja, a u blizini je i urbana sredina koja nudi razne festivale, znamenitosti i događanja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Terme Sveti Martin (@termesvetimartin)

Masaža uljem od grožđa

Zaljubljenici u svijet wellnessa uživat će u Termama Sveti Martin. Možete birati između više od 20 različitih masaža, a opuštanje možete nastaviti u nekoj od sauna. Ukupna površina najsuvremenije wellness oaze u kontinentalnoj Hrvatskoj jest 1800 m2. Odlučite li se na posjet ovim tremama predlažemo vam da se opustite uz masažu Sveti Martin s uljem od vina koja je autentična. Kombinacija elemenata limfne drenaže, klasične masaže i akumpresurne masaže, osim za opuštanje, odlična je i za podizanje energije te smanjenje stresa. Dobro je naglasiti da se svakom klijentu pristupa individualno te da se koriste pokreti glađenja, istezanja i grčenja mišića koji se izvode s posebnom mješavinom ulja od grožđa koje ima jak učinak kao antioksidant te koži daje mladolik izgled.

Prvi Healthness Resort u Europi

Orijentacija samoga resorta usmjerena je na zdravlje što dokazuju i sadržaji koji se nude pa se tako zdrave životne navike svakoga dana potiču u termama. Riječ je o zdravoj hrani, velikom broju aktivnosti te wellness oazi uz koju je dostupna i posebna medicinska ponude. Naime, u sklopu resorta možete posjetiti i privatnu polikliniku i najsuvremeniji Healthness centar. Healthness Resort naglasak stavlja i na okoliš pa se tako razvio i projekt Zelene Terme koji za cilj ima osigurati zeleno poslovanje kompanije. S obzirom na to da hotelska industrija ima značajan utjecaj na okoliš cilj je educirati osoblje i goste te na taj način širiti vidike te očuvati okoliš. Sav otpad se reciklira, provode se projekti energetske učinkovitosti kojima je cilj smanjenje emisija stakleničkih plinova, po resortu je raspoređeno pet pročistača otpadnih voda dok je u bazenima uvedena korekcija ph vrijednosti vode kako bi se iz tehnološkog procesa izbacila sumporna kiselina.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Terme Sveti Martin (@termesvetimartin)

Iznajmite bicikl, posjetite turističke atrakcije ili zaigrajte sport na otvorenom

Terme Sveti Martin prvi su Bike resort u kontinentalnoj Hrvatskoj koji nudi sve potrebno rekreativnim, ali i profesionalnim biciklistima. Biciklisti na raspolaganju imaju preko 700 kilometara biciklističkih staza, a bicikl, kacigu i dodatnu biciklističku opremu možete iznajmiti. Način je ovo na koji možete bolje upoznati Međimurje, a ako ste skloniji klasičnim izletima postoji i ta opcija. Možete se odlučiti i na aktivan odmor u resortu te odabrati neki od sportova poput košarke, odbojke, tenisa, nogometa ili boćanja. Što sve možete raditi u termama Sveti Martin, saznajte ovdje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Terme Sveti Martin (@termesvetimartin)

Terme Tuhelj

Terme Tuhelj nalaze se u središtu Hrvatskoga zagorja na samom izvoru termalne vode i ljekovitog blata, a okružuju ih zeleni brežuljci i predivan krajolik. Riječ je o vodećem turističkom središtu u Zagorju koje je jedno od najboljih turističkih rekreacijskih centara na području kontinentalnog turizma u Hrvatskoj.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Terme Tuhelj (@terme_tuhelj)

Isprobajte čari termalne vode i termalnoga blata

Tuheljska termalna voda ubraja se među ljekovite mineralne vode. Njezini prirodni sastojci su sumpor, termalna voda, natrij, kalij, kalcij, magnezij i stroncij. Bogata je i peloidnim česticama koje se sakupljaju u tvarima nastalima u prirodi tijekom geoloških procesa. S obzirom na sva ljekovita svojstva, termalna voda koristi se za liječenje reumatskih oboljenja, posljedica ozljeda kostiju i zglobova, opeklina i kožnih oboljenja kao i postoperativnih procesa. Protuupalna i antioksidativna svojstva termalne vode idealna su za sve koji imaju kožne probleme poput ekcema, rozaceje, psorijaze ili akni. Tuheljsko blato poznato je kao jedno od najljekovitijih u Europi pa se ono koristi i za anticelulitne tretmane te u tretmanima koji imaju fokus na regeneraciju kože. Termalno blato ima moć uklanjanja toksina iz tijela te opuštanja mišića kao i smanjenja bolova i uklanjanja stresa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Terme Tuhelj (@terme_tuhelj)

Opustite se na turski način

Turska kupelj ili hamam poznata je i kao mjesto za pročišćavanje duše i tijela. U SPAeVITA centru hamam obuhvaća nekoliko prostorija, a riječ je o turskoj sauni, prostoriji s velikim grijanim kamenim stolom te prostoriju za opuštanje nakon samoga rituala. U hamam ulazite tijela prekrivenoga tradicionalnom turskom maramom nakon čega slijedi ulazak u parnu saunu na 45 stupnjeva i 100 % vlage koja otvara pore. Znojenjem se izlučuju toksini i višak tekućine iza čega slijedi polijevanje hladne i tople vode po tijelu na grijanom kamenom stolu te piling tijela iz pomoć posebne rukavice. Nakon pilinga koji poboljšava prokrvljenost, sljedeći korak jest masaža u obliku trljanja tijela pjenom sapunice nakon čega će koža ponovno prodisati. Hamam završava u sobi za opuštanje uz biljni čaj i lagane zalogaje, a možete se odlučiti i za čašu šampanjca.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Terme Tuhelj (@terme_tuhelj)

Možete se odlučiti i za aktivan odmor

U Termama Tuhelj možete iznajmiti bicikle i na taj način doživjeti ljepote Zagorja. Ova oaza brežuljaka, zelenila, mira i čistoga zraka ima 48 biciklističkih ruta. Osim toga, rekreaciju i aktivan odmor na otvorenom možete provesti na nekom od vanjskih sportskih terena, bilo da je riječ o nogometu, tenisu, boćanju, stolnom tenisu, mini golfu ili pak odbojci na travi. Ako ste pak zaljubljenik u klasičan tip vježbanja i volite boraviti u fitness centrima, za svoje rituale možete iskoristiti fitness centar koji je opremljen suvremenim spravama za vježbanje. Tu je i plivački bazen koji je dug 25 m, a postoje i organizirani grupni programi vježbanja u vodi.

Kušajte tradicionalnu kuhinju prezentiranu na moderan način

A la carte Dvorac Mihanović gurmanski je raj koji ne smijete zaobići odlučite li se za posjet Termama Tuhelj. Mjesto je to gdje se spajaju tradicija i moderne tehnike u kulinarstvu pa ćete na tanjuru dobiti jedinstven spoj autohtonih zagorskih jela koja su interpretirana u duhu današnjeg vremena. Jelovnik je inspiriran tradicionalnim zagorskim jelima poput zagorske guste juhe s krumpirom, slaninom i šampinjonima, mlincima, kukuruznim žgancima i ostalim specijalitetima ovoga kraja. Sve o ponudi koju nude ove predivne terme pročitajte ovdje.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Terme Tuhelj (@terme_tuhelj)

Moglo bi vas zanimati: Istražili smo Međimurje: što posjetiti i kamo obavezno otići?

Tekst: Ana Carević

Foto: Terme Tuhelj, Terme Sveti Martin

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!