Istražili smo Međimurje: što posjetiti i kamo obavezno otići?

by Vjera Pađen
međimurje-slowlivinghr

Iako su pred nama ljetni i sunčani dani kada su morske destinacije prve na listi odabira, mi vam donosimo razloge zašto biste se trebali zadržati na sjeveru i uživati u Međimurskoj županiji. Riječ je o najmanjoj županiji u Hrvatskoj koja nudi brojne sadržaje, a ako želite destinaciju koja će vam priuštiti individualniji pristup i izbjegavate destinacije masovnog turizma donosimo ideje što sve posjetiti u ovoj hrvatskoj županiji.

Ova najsjevernija županija oduševit će sve zaljubljenike u prirodu. Iako je površinom najmanja ona ni u čemu ne kaska za drugim poznatim hrvatskim turističkim destinacijama. Uz kulturnu baštinu, toplice te velik broj biciklističkih i pješačkih staza ova županija poznata je i po sortama vina koje pobjeđuju na prestižnim natjecanjima.

Biciklizam u Međimurju

S obzirom na to da ova županija nudi sve predispozicije poput lijepe prirode i idealnih terena koji su prošarani brežuljcima, šumama i šumskim putevima idealna je za sve ljubitelje biciklizma. Ako se odlučite svoj bicikl ostaviti kod kuće na određenim lokacijama moći ćete iznajmiti bicikle te istražiti veliki broj biciklističkih staza Međimurske županije. Jednako tako, možete se odlučiti za rutu uz riječne tokove Mure i Drave ili one po bregovitim područjima kao i birati između zahtjevnijih i laganijih dionica te cestovnih i off road trasa. LifeClass Terme Sveti Martin prvi je bike hotel u kontinentalnom dijelu Hrvatske kojega rado posjećuju profesionalni, ali i rekreativni biciklisti. Osim toga, ovaj resort nudi i razne opuštajuće aktivnosti kao što su bazeni, jacuzzi, saune i masaže. LifeClass Terme Sveti Martin poznate su i kao healthness koncept jer na jednom mjestu omogućuju odmor, brigu o vlastitom tjelesnom i mentalnom zdravlju kao i potpuni wellness doživljaj. 

Ekomuzej Međimurje malo

Ekomuzej Međimurje malo pruža gostima potpuni doživljaj destinacije, od prošlosti do sadašnjosti preko bogate gastronomije i autohtone glazbe do upoznavanja s navikama lokalnoga stanovništva. Ovaj ekomuzej prvi je ovakav projekt u Hrvatskoj, a ujedinjuje najvažnije vrijednosti Međimurja poput Staroga grada Zrinskih, mlina na Muri, sakralne baštine, kulturu vina, popevku, arheologiju, sport i rekreaciju. 

Mađerkin breg

Ovaj vidikovac dobio je ime po Mađarici Emiliji Krauthaker koja je bila balerina i svoj život je odlučila provesti na ovomu mjestu. Smješten je u Štrigovi, a poseban je po prirodnim terasama na kojima se nalaze vinogradi. Pogled ostavlja bez daha, a upravo je ovo jedna od najfotografiranijih lokacija Međimurske županije.

Mlin na Muri

Franc Žalar posljednji je mlinar međimurskog kraja, a Centar za posjetitelje koji je otvoren na ovoj lokaciji posvećen je upravo njemu. Moguće je na trenutak se vratiti u prošlost i vidjeti kako je život tada izgledao, kada su o mlinovima i mlinarima ovisila kućanstva Međimurja. Posjetite li mlin na Muri u Žabniku, osim razgledavanja moći ćete se okušati u raftingu kao i uživati u vožnji biciklom. Dobro je spomenuti i da je plodni prostor između Drave i Mure uvršten i zaštićen od UNESCO-a kao prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. 

Za ljubitelje avantura i adrenalina

Dvije su lokacije za one koji su željni dodatnih avantura i adrenalina, a riječ je o Accredo Centru i PG Geleru. Ako želite organizirati team building ili pak obiteljsku ili zabavu s društvom možete se uputiti u neki od ova dva centra koji nude šaroliku ponudu. Možete birati između gađanja zračnom puškom, paintballa, penjanja po stijeni, ljudskog stolnog nogometa i sličnih aktivnosti.

Vinska cesta

Brojne pohvale i nagrade međimurskih vinogradara jedan uz dugu tradiciju uzgoja vinove loze i proizvodnje vina, jedan su od dokaza da u ovoj regiji morate posjetiti Međimursku vinsku cestu i kušati vina. Riječ je o najnagrađivanijoj vinskoj cesti na svijetu, a kada se nađete u tom kraju obvezno kušajte međimurski muškat i autohtonu međimursku sortu pušipel. Osim što ćete moći kušati nagrađivane sorte vina, vinari će vas vrlo rado ugostiti u svoje podrume, upoznati sa svojim pričama i na taj način vam omogućiti da se osjećate vrlo ugodno.

View this post on Instagram

A post shared by ŠTRIGOVA (@tzo_strigova)

Čakovec

Iako je Čakovec površinom mali grad, on ima bogatu povijest pa ga tako povezujemo s obitelji Zrinski. Ovaj grad će ispuniti svojim posebnim duhom i posebnom atmosferom. Stanovnici vole reći da je ovo mali grad za velike emocije. Na Franjevačkom trgu moći ćete razgledati samostan i crkvu, nemojte propustiti ni Trgovački kasino, raskošnu zgradu koja je izgrađena prije više od sto godina s ciljem udruženja trgovaca. U sumrak, 21. lipnja u 21 sat, trčat će se čakovečki noćni cener. Na taj način će se obilježiti najduži dan u godini i početak ljeta.

medimurje-slowlivinghr

Moglo bi vas zanimati: EKO TURIZAM: reakcija na masovni turizam te naglasak na tradiciju i održivost kraja

Tekst: Ana Carević

Foto: Instagram, Unsplash, naslovna: Stjepanovic Sara, Instagram

Možda će vam se svidjeti