Slavonija i Baranja su jedne od bitnijih destinacija na karti zdravstvenog turizma

by Vjera Pađen

Slavonija, regija smještena na istoku Lijepe naše krije mnoge blagodati koje većina još uvijek nije upoznala.  U Slavoniji je sve posvećeno vašem boravku, opuštanju i upoznavanju s lakoćom života. Žitna polja, rijeke Dunav i Drava, zdrava hrana i termalna voda, samo su neki od benefita koje konzumiraju Slavonci svakodnevno. Stotine kilometara biciklističkih staza ključ su ondašnjeg zdravog života. Slavonija i Baranja i zdravstveni turizam bitne su stavke općenite slike našeg turizma. Zašto? Pročitajte u nastavku.

Slavonija, regija čije je središte grad Osijek čiji stari grad i Tvrđu svi pamte, te prekrasna šetnica uz Dravu te osječka katedrala, samo su neke od točaka koje izdvajaju Osijek kao grad u koji ćete se opet vratiti. Grad je odlično ishodište i za obilazak Baranje, privlačne svima koje žele istražiti tradiciju, ali i uživati u njihovoj poznatoj gastronomskoj ponudi.

Turizam već odavno nije samo more i sunce

Turizam u svijetu nameće trendove koje Hrvati poprilično dobro prate, i unatoč pandemiji Hrvatska turistička zajednica ostvaruje dobre rezultate. Turistu sunce i more nije više sinonim za odmor, kao što je bio prije pedesetak godina, već turisti sve češće traže individualni pristup koji je prilagođen afinitetima pojedinaca.

Slavonija i Baranja destinacije su koje imaju puno toga što mogu ponuditi te se tako ovdje može naći ponešto za one željene gastronomskih i enoužitaka, ali i ljubitelje prirode te zaljubljenike u zdravstveni turizam. Prema prognozama Svjetske zdravstvene organizacije, očekuje se da će briga o zdravlju postati jedna od najjačih svjetskih industrija koja će u godinama ispred nas činiti sve bitniji udio u svjetkom BDP-u. Bilo da pričamo o prevenciji, rehabilitaciji ili estetskim djelovima zdravstva, Osječko-baranjska županija ima što ponuditi.

Slavonija – regija bogata termalnim izvorima

Među prirodnim lječilištima najviše se izdvajaju Bizovačke toplice. One se svojim potencijalom izdvajaju već više od desetljeća.  Lječilišna i rekreativna ponuda Bizovačkih toplica temelji se na bogatom izvoru termomineralne vode koja je jedinstvena takvog tipa u svijetu, a stručnjaci je karakteriziraju kao jednu od najtoplijih jodno hipertermalnih slanih voda u Europi.Tu se liječenje provodi hidroterapijom u bazenima s termomineralnom vodom, hidrogimnastikom, podvodnim masažama, galvanskim kupkama, kineziterapijom, elektroterapijom i termoprocedurama.

U Lipiku se pak može pronaći termalna voda koja je već stoljećima u službi zdravlja. To se prvenstveno može zahvaliti njenoj temepraturi koja iznosi 60 stupnjeva Celzijevih, ali i balneološkim karakteristikama pogodnim za liječenje raznih bolesti i za rehabilitaciju. U ovoj regiji nalaze se specijalizirane medicinske ustanove čiji se kvalificirani stručnjaci trude vratiti zdravlje i rehabilitirati pojedinca kako bi im pojačali i održali životnu ravnotežu.

Ravnica zdravlja

Slavonija je ravnica zdravlja, a ona kao takva također ima svoj klaster. Pod imenom Pannonian Health okupljaju se članovi iz redova medicinskoga i turističkog sektora, ali i ostalih pratećih usluga s ciljem stvaranja prepoznatljivog i konkurentnog zdravstveno-turističkog proizvoda na lokalnoj i međunarodnoj razini. Klaster objedinjuje pripreme i plasman prepoznatljivog i konkurentnog zdravstveno-turističkog proizvoda koji svojom ponudom slijedi svjetske trendove oslanjajući se na tradiciju, prirodne resurse i specifičnosti destinacije i time brendirajući Slavoniju i Baranju kao “destinaciju zdravlja”.

Članice klastera su razne zdravstvene i lječilišne ustanove koje nude uslugu lječilišta kao što su fizikalna terapija, priprema za operaciju, rehabilitacija nakon operacije ili samo opuštanje, zatim usluge dentalne medicine, oftalmologije i poliklinika koja objedinjuje vaskularnu kirurgiju, opću, abdominalnu te plastičnu kirurgiju u estetske svrhe. Koje su sve članice klastera, možete vidjeti klikom OVDJE.

Priroda ovog kraja pruža posebno, terapeutsko djelovanje

Svatko, tko je barem jednom u životu posjetio istok Hrvatske, reći će da on ima terapeutsko djelovanje. Pomislite samo na Kopački rit koji je atraktivan u svako doba godine. Turističku uslugu ovog kraja nadopunjuju razne kuće za odmor, seoska domaćinstva kojima je teško odoljeti te obiteljski hoteli sa fitness i spa centrom.

Zaključno, možemo primjetiti da će zdravlje biti nova valuta i da nam stiže nova budućnost turizma. Medicinski i održivi turizam, kao i zdravstveni resorti već sad aktualni. U turizmu su ključni autentičnost i jednostavnost, a po tome su Slavonija i Baranja poznate. Sve se više pojačava ponuda lokalnog identiteta kao što je hrana, ljekoviti momenti i gostoljubivost koji se oduvijek primjenjuju i povezuju zajedno sa tretmanima i u paketima raznih turističkih ponuda – to je ono što je potrebno svakome od nas.

Moglo bi vas zanimati: Cikloturizam – aktivni odmor s ciljem uživanja i opuštanja

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Pinterest, Pexels

Možda će vam se svidjeti