pb_slowage365

Plant-based Full Of Taste: Popečci od kelja i kvinoje

by Anđela Sabranović

Želja za time da se istaknemo u nekoj okolini je potpuno prirodna. Želimo se i stopiti s okolinom da budemo prihvaćeni, no prihvaćeni kao takvi kakvi jesmo. Svatko od nas želi biti dio neke okoline, pa zato postoji tolika količina bića oko nas. Želimo biti dio neke manje zajednice, nekog većeg kolektiva, želimo se nekad stopiti s prirodom, biti dio nje. Što ćemo uopće dobiti time? Što nama donosi uključivanje u neku zajednicu? Matei s bloga Plant-based Full Of Taste pripremio nam je novi ukusni recept, i pokazao kako funkcionira zajednica kelja, kvinoje i krušnih mrvica.

Stvaramo osjećaj pripadnosti, dobivamo potvrde svojih vrijednosti. Ono što mislimo o sebi, pokazat će nam se kroz okolinu u koju smo odlučili pripadati. Istina je da se ljudi okružuju onim ljudima kakvi su oni sami, tj. s onima koji će im potvrditi sve što oni misle o sebi, negativno i pozitivno.

Kelj želi pripadnost, kvinoja ga prihvaća i razumije tu potrebu. Bitna stavka je da se kelj nije izgubio u ovom spoju, nego je dobio novi okus, novu perspektivu. Uz mahune s krušnim mrvicama čine jednu ukusnu zajednicu, privlačnu svakome.

 

 

Sastojci (za 16 okruglica)

• glavica kelja

• šalica kvinoje

• 2 mrkve

• žličica chia sjemenki

• 100 grama krušnih mrvica

• 100 grama brašna

• maslinovo ulje

• peršin list

• pola vrećice praška za pecivo

• začini: sol, papar, curry, chilli, crvena paprika, soja sos, teriyaki umak

• 500 grama mahuna smrznutih

 

 

pb_slowage365_1

Recept:

1. Kelj natrgajte na listove i kuhajte ga u kipućoj vodi 20 minuta, dok ne omekšaju i listovi i stabljike. Nakon što se ohladio, istisnite svu vodu iz njega i nasjeckajte na sitnije komadiće.

2. Kvinoju prelijte kipućom vodom i ostavite 15 minuta da se namače i nabubri.

3. U posudu ubacite sitno sjeckani kelj, naribane mrkve, ocijeđenu kvinoju, krušne mrvice, brašno, prašak za pecivo, žlicu maslinovog ulja, sitno sjeckani peršinov list i začine sve. Ako imate dobar blender, možete sve sastojke (s manje sjeckanja) usitniti u blenderu i onda ih prebaciti u posudu. Trebali bi dobiti vlažnu smjesu od koje napravite okruglice i poslažite ih u protvan.

4. Pecite popečke na 200°C 20 minuta s jedne strane i 15 minuta s druge strane.

5. Uz njih možete napraviti mahune s krušnim mrvicama – skuhajte mahune u slanoj vodi i ocijedite ih. Na tavi, na ulju popržite krušne mrvice i prelijte s njima mahune. Začinite po potrebi.

 

 

Pogledajte još i: Plant-based Full of Taste: Veganski tart od limuna

 

 

 

Tekst: Matei Negovetić, Plant-based Full of Taste

Foto: Privatna arhiva

 

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!