Ove namirnice i pića biste trebali izbjegavati – oni su pokretači rozaceje

by Ana Carević

Rozaceja uglavnom zahvaća lice i vlasište, javlja se periodično i sklonije su joj osobe svijetle puti, iako ne treba isključiti njezinu pojavu i kod ostalih tipova kože. Simptomi su crvenilo, suhoća i osjetljivost kože i najčešće se javljaju u dvadesetim godinama, a ovom stanju su sklonije žene. Prehrambene navike također utječu na intenzitet simptoma rozaceje pa ju je potrebno prilagoditi kako bi se kožne reakcije poput promjene teksture kože, oteklina, slomljenih kapilara i suznih očiju ograničile. Jasno, svi pacijenti ne mogu se voditi istim popisom namirnica jer nemaju svi negativnu reakciju na svaku od njih. Međutim, postoje smjernice kojih bi se trebali držati i koje su od koristi svima koji imaju upalna stanja kože, uključujući rozaceju.

Povrće s visokim udjelom kiseline

Hrana koja se smatra kiselom mora imati razinu pH 4.6 ili nižu, a ona rezultira promjenama tjelesne pH vrijednosti. U tom se slučaju kožna barijera bori da se sama popravi pa se upala i crvenilo uzrokovano rozacejom teže liječi te zacjeljuje sporijim tempom. Primjeri povrća s visokim udjelom kiseline jesu rajčica, mrkva, rotkvica, špinat, luk, patlidžan i ljuta paprika. Umjesto tih namirnica stručnjaci predlažu neutralno povrće s visokim udjelom vode poput šparoga, krastavaca, slatkog krumpira, brokule, bundeve, celera, salate, tikvica te lisnatog povrća.

Rafinirani šećer

Rafinirani šećer obrađen je do te mjere da su iz njega uklonjeni svi prirodni minerali i vitamini. Iako ljudsko tijelo nema prirodnu potrebu za rafiniranim šećerom većina ljudi ga konzumira svakodnevno. Hrana koja je bogata rafiniranim šećerima može potaknuti rozaceju jer ti jednostavni ugljikohidrati pokreću proces velikog oslobađanja inzulina koji aktivira upalne hormone. Stoga bi jelovnik osoba koje su sklone rozaceji trebao izostaviti namirnice kao što su gazirana pića, kupovni voćni sokovi, slatke i gotove žitarice ili kaše za doručak, slatkiše i grickalice poput čipsa i krekera.

rozaceja-slowlivinghr

Začinjena hrana

Jaki začini poput čili papričica ili curryija mogu izazvati buđenje rozaceje. Razlog tomu jest kapsaicin koji biljkama daje ljutinu što izaziva osjećaj karakteristične topline. Zbog toga se dodatno pojačava crvenilo kod osoba koje imaju rozaceju. Izbor začina trebao bi biti pažljiv, a prednost imaju umirujući začini poput korijandera, šafrana, kurkume i komorača.

Hrana bogata histaminom

Histamin je poznat kao pokretač akutnih alergijskih reakcija. Dobro je spomenuti da se on ne razara kuhanjem ili smrzavanjem hrane te da ima više simptoma, a može uzrokovati i crvenilo kože zbog širenja krvnih žila koje povećavaju protok krvi. To može prerasti i u trajno širenje i stvaranje vidljivih žila koje su karakteristične za rozaceju pa se preporučuje izbjegavanje hrane bogate histaminom. Primjeri hrane koji sadrže histamin jesu tvrdi sirevi, sirevi s plijesnima, salame poput šunke, parizera, sušenog mesa i pršuta, od povrća kiselo zelje, špinat i ukiseljeno povrće kao i školjke, srdele, skuše, srdele i tunjevina.

rozaceja-1-slowlivinghr

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi također spadaju u kategoriju proizvoda koji potiču crvenilo i oticanje. Međutim, danas to ne bi trebao biti jedan od ključnih problema jer za mliječne proizvode postoje dostojne zamjene pa je lako moguće zadovoljiti želju za mlijekom, jogurtom i sirom u njihovim biljnim varijantama.

Alkohol

Ispijanje alkohola također dovodi do proširenja krvnih žila i poticanja upale. Od svih alkoholnih pića, crno vino posebno djeluje na rozaceju jer sadrži kemikaliju koja se naziva tiramin koji je sličan histaminu. Uživanje u večernjem ispijanu osvježavajućeg pića ne morate u potpunosti eliminirati iz svog života već se možete poslužiti i paralelnim konzumiranjem vode te evidencijom onoga što vaša koža najviše podnosi, odnosno ne podnosi.

rozaceja-2-slowlivinghr

Moglo bi vas zanimati:Njega lica: koji su sastojci sigurni za ljeto, a koji ne?

Tekst: Ana Carević

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti