Ovaj tiramisu s jagodama je idealan vikend desert

by Anđela Sabranović

Bez dvojbe znamo da tiramisu dolazi iz Italije, no, iz koje točno regije, ne možemo sa sigurnošću tvrditi. Ono što smo istražujući o ovom svevremenskom klasiku među desertima pronašli je njegovo porijeklo iz Trevisa. Sami naziv tiramisu dolazi od „tireme su“ treviškog dijalekta što bi značilo „podiže me”.

Prema prvim službenim povijesnim dokumentima prvi recept za tiramisu datira iz druge polovice 19. stoljeća iz Trevisa te je nastao iz prostog seljačkog tradicionalnog sbadutina, desserta koji je bio začetnik današnjem tiramisuu. Osnova recepta je zapravo pjenasta krema od umućenih žumanjaka i šećera koja je dala temelj današnjem klasiku od samo 6 sastojaka: jaja, šećer, kava, kakao, mascarpone, piškote.

Prema lokalnoj usmenoj tradiciji vjeruje se kako je jedna izvrsna domaćica iz središta Trevisa autorica ovog recepta te ga je nudila svojim gostima kao afrodizijak i okrepljujući desert.

Ovo je samo primjer kako jedan jednostavan, običan recept može imati svoju priču koja se priča godinama i prenosi generacijama.

Danas vam donosimo recept za tiramisu s jagodama koji je kreirala Patricia Miletić koja stoji iza inspirativnog Instagram profila @patriciassweettales.

Tiramisu s jagodama

SASTOJCI

(za sok od jagoda)
– 200 g jagoda
– 100 ml vode
– sok pola limuna
– žlica šećera

Krema:
– 5 žumanjaka
– 5 žlica šećera
– 500 g mascarpone sira
– 100 ml mliječnog vrhnja za šlag min 35% mm

I još
– Piškote
– Jagode

  1. Sve sastojke za sok staviti u lončić pa kuhati par minuta na laganoj vatri… Izmiksati štapnim mikserom i pustiti da se ohladi.
  2. Žumanjke i šećer miksati dok postanu pjenasti pa staviti na paru 15-tak minuta i svako malo promiješati… Maknuti s pare i pustiti da se ohladi.
  3. Kremu od jaja dodati Mascarpone siru i lagano miksati da se poveže, dodati vrhnje za šlag pa miksati na najjačoj brzini dok krema ne postane čvrsta.
  4. U posudu slagati red piškota umočenih u sok od jagoda, poslagati svježe jagode pa premazati s pola kreme.
  5. Na kremu ponovno red piškota,red jagoda,red kreme..

Uživajte!

Moglo i vas zanimati i: Znate li što je slow food? Donosimo vam odgovor na pitanje!

Tekst: dr.sc. Anđela Jelić, mag.psych.

Recept i foto: Patricia Miletić

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!