Ova tri sastojka bit će vam dovoljna za prirodno ulje za sunčanje

by Ana Carević

Ovoga ljeta u kućnoj radinosti napravite ulje za sunčanje kojim ćete postići preplanulu put. Imamo recept, a bit će vam dovoljna samo tri jednostavna sastojka. Podsjećamo, da ulje nanesete nakon zaštitnog faktora kako bi vaša koža (p)ostala zdrava i preplanula!

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima protuupalna svojstva koja štite kožu i pojačavaju funkciju kožne barijere. Ovo ulje stoljećima se koristilo i kao prirodna hidratantna krema. Za razliku od komercijalnih ulja za sunčanje koji su izrađeni od sintetičkih sastojaka, prirodna ulja ne blokiraju sve dobro što dolazi od sunca. Kokosovo ulje pokreće proizvodnju melanina, a više melanina znači i ljepše preplanula koža. Osim toga, riječ je o ulju koje ima zaštitni faktor 4. Ta pozitivna strana kokosovog ulja ne znači da se ne biste trebali dodatno zaštiti kada se njime koristite jer ulje blokira tek 20 % UVA I UVB zraka.

Ulje sjemenki grožđa

Ulje sjemenki grožđa obiluje vitaminom E, antioksidansom koji neutralizira slobodne radikale. Ovo ulje poznato je i kao prirodni saveznik kod starenja, a njegova lako upijajuća tekstura osigurava nahranjenu kožu. Zbog svih tih prednosti ovo ulje zaslužuje svoje mjesto u smjesi prirodnog ulja za sunčanje.

Maslinovo ulje

Kao i ulje sjemenki grožđa, zadatak maslinovog ulja jest neutralizirati slobodne radikale. Taj čimbenik omogućuje postizanje preplanulosti na sigurniji način. Sva spomenuta ulja, uz ubrzaniju preplanulost, također pomažu i u njezi kože.

Kako napraviti prirodno ulje za sunčanje?

Za 100 ml prirodnog ulja za sunčanje bit će vam potrebno:

  • kokosovo ulje (45 ml)
  • ulje sjemenki grožđa (40 ml)
  • maslinovo ulje (15 ml)
  • bočica u koju ćete staviti ulje (možete se poslužiti nekom koju već imate)

Najbolje bi bilo poslužiti se ekstradjevičanskim uljima jer ona pružaju znatno više koristi od običnih.

Ako želite možete dodati i neke od sljedećih sastojaka:

– vitamin E (10 kapi, pomoći će u očuvanju proizvoda)

– ulje sjemenki mrkve (poznato je beta karoten povećava proizvodnju melanina, ali s ovim uljem nemojte pretjerivati kako ulje za sunčanje ne bi ostavljalo narančaste tragove po vašemu tijelu i kupaćem kostimu)

– prirodni miris kokosa (ili nekoliko kapi nekog drugog prirodnog mirisa koji će obogatiti vaše ulje)

Sam postupak je vrlo jednostavan. Jedino što trebate jest dodati jedno po jedno ulje u bočicu. Nakon toga bočicu dobro zatvorite i promućkajte. I to je sve, vaše ulje je spremno za korištenje! Ako se tek prvi put izlažete suncu budite oprezni i čuvajte kožu. Možete se poslužiti i trikom da ulje najprije nanesete dok ste još kod kuće, od 20 do 30 minuta prije odlaska na plažu. Kasnije se namažite zaštitnim faktorom i vodite brigu o tomu da ulje nikada nije samo dok se sunčate, posebno ako je riječ o direktnom izlaganju suncu. Kasnije kožu dobro hidratizirajte kako biste što duže zadržali preplanuli ten.

Ako ipak niste majstor za kućne radinosti posegnite za provjerenim prirodnim uljima za njegu kože: Naš savjet je Biobazin kraljevski tekući pekmez s osvježavajućim učinkom i kraljevski tekući pekmez za brzo tamnjenje.

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti