Ova torta od smokava, oraha i vanilije je idealna za jesenski vikend pred nama

by Anđela Sabranović

Tijekom ljeta većina nas pomalo zanemari kuhinju jer smo više posvećeni druženjima i uživanju vani, ali s jeseni se vraća i želja za uživanjem doma te naravno za pripremom nekih novih slastica. Jabuke, grožđe i smokve su voćke koje obilježe ovo razdoblje godine i dok su kolači od jabuka dosta česti u našim kuhinjama, smokve su nekako zanemarene.

Zato smo odlučiti ispraviti tu nepravdu i dočekati jesen uz tortu od smokava, oraha,i vanilije koju smo pronašli na odličnom blogu Foodoris. Osim što nam izgleda jako ukusno, ova torta je i zdrava. Koliko je neodoljiva, uvjerite se u nastavku.

Recept za tortu

*kalup promjera 19 cm*

**1 šalica = 250 ml**

Sastojci za podlogu:

1 + 1/2 šalice datulja
1 + 1/2 šalice oraha
prstohvat soli
1/4 žličice anisa u prahu (opcionalno)

Sastojci za džem od smokava:

8 – 9 smokava
1 žlica soka od limuna
1 žličica kokosovog šećera


Sastojci za kremu od vanilije:

1 + 1/2 šalice indijskih oraščića (količina prije namakanja)
1/3 šalice + 2 žlice rižinog slada
2 žlice soka od limuna
1/2 šalice + 2 žlice biljnog napitka (koristila sam od soje)
1/3 šalice kokosovog ulja (otopljenog)
2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

  • Indijske oraščiće namočiti preko noći.
  • Kalup obložiti papirom za pečenje i nauljiti.
  • Datulje kratko natopiti vrelom vodom te procijediti kada omekšaju. Orahe samljeti u multipraktiku te dodati preostale sastojke i izmiksati u ljepljivu smjesu. Prebaciti u kalup, utisnuti ravnomjerno te staviti u hladnjak.
  • U posudu za kuhanje staviti prepolovljene smokve te dodati preostale sastojke. Kuhati na laganoj vatri dok skroz ne omekšaju, uz lagano gnječenje kuhačom. Štapnim mikserom (ili prebaciti u blender) lagano izmiksati te pustiti da se ohladi.
  • Oprati i ocijediti indijske oraščiće te ih staviti u blender s preostalim sastojcima. Miksati sve dok ne dobijete glatku, svilenkastu kremu. Kušati te dodati još zaslađivača, soka od limuna i/ili vanilije.
  • Na podlogu staviti ohlađene smokve. Poravnati te staviti u zamrzivač na 10 minuta. Izvaditi kalup te preliti kremom od vanilije. Vratiti u zamrzivač na minimalno 2 sata. Držati u zamrzivaču a prije serviranja izvaditi na 30 minuta da se odmrzne.

Ova torta je bez glutena, a uz to je i veganska. 

Moglo bi vas zanimati i: Zdravi namazi idealan su doručak, a možete ih napraviti brzinski

Recept i foto: Foodoris

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!