Nisam jedina kojoj u jesen opada kosa, zar ne?

by Dalida Tomek

Nisam jedina kojoj u jesen opada kosa, zar ne? Vjerujemo da ste se susreli s tom mišlju. U slučaju da ste za vrijeme kupanja ili češljanja primijetili da vam kosa opada pojačano, razloga za brigu nema jer je riječ o sezonskom gubitku kose. Brojni dermatolozi u svojim studijama ističu da je pojačano opadanje kose u jesenskim i zimskim mjesecima sasvim normalno stanje. Opadanje kose također je moguće povezati i s nekim drugim životnim periodima kao što su menopauza, trudnoća, operacija ili bolest. Stoga, primijetite li u hladnijim danima da vam kosa opada, nemojte očajavati jer se ona obnavlja.

Kosa ima svoj životni vijek te zbog toga razlikujemo njezinu anagenu fazu i fazu mirovanja, odnosno telogena fazu. Faza rasta koja traje između dvije i šest godina naziva se anagena faza, nakon koje slijedi faza mirovanja koja traje između dva mjeseca i šest mjeseci nakon čega slijedi proces u kojemu vlas odumire i ispada. Folikula iz koje je vlas ispala nalazi se u stanju mirovanja tri mjeseca nakon čega ponovno raste nova vlas. Budući da se vlasi nalaze u različitim fazama, ljudi svakodnevno gube određenu količinu vlasi. Ta brojka se obično kreće od 50 do 100 vlasi.

Pojačano opadanje kose u jesen primjećuje većina ljudi

Do toga dolazi zbog pojačanog rasta kose koji je uobičajen za ljetne mjesece kada kosa raste zbog zaštite od UV zraka. Proces je to prilikom kojega se obnavlja vlasište bez obzira na to što se, uobičajeno, gubi od 50 do 100 vlasi dnevno. Koliko uobičajeno traje ova faza? Naime, moguće je da ćete primijetiti pojačano opadanje kose u trajanju od četiri pa sve do osam tjedana. Taj vremenski period sasvim je normalan i nema razloga za zabrinutost. Međutim, ako primijetite da se opadanje kose nastavlja, trebali biste se obratiti liječniku koji će ispitati postoji li neki drugi uzročnik koji je zaslužan za opadanje kose. Isto tako, ne bi bilo loše da isprobate ovaj sprej za jačanje kose.

U ovim mjesecima kosa treba vašu potporu iznutra, a to ćete učiniti tako što ćete u organizam unositi kvalitetne i nutritivno bogate namirnice. Nakon što neke od sljedećih namirnica uvedete u prehranu, kosa će vam zasigurno biti zahvalna.

Losos

Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama i vitaminima te je odličan izvor proteina što je posebno važno zbog toga što su kosa i nokti proteinska vlakna zbog čega je u tijelo potrebno unositi povećanu količinu bjelančevina. Oni su nam potrebni i za proizvodnju kreatina koji je ključni saveznik na putu do mlade kose.

Orašasti plodovi

Dobro je poznato da su orašasti plodovi jako zdravi i da sadrže dobre masti. Osim za orašastim plodovima, dobro je posegnuti i za sjemenkama, a posebno za sjemenkama bundeve koje djeluju na snagu dlake te su bogate vitaminom B i cinkom koji su važni za jaku kosu.

Med

Njegovo protuupalno djelovanje posebno pogoduje tankoj kosi bez sjaja. Njegova redovita konzumacija ojačava cjelokupni imunitet te utječe na zdrav izgled kože i kose.

Kokos

Vrlo vjerojatno ste i sami već isprobali moć kokosa na kosi. Osim što njeguje kosu izvana, njegova konzumacija pridonosi i zdravlju vlasi.

Zeleno lisnato povrće

U prijelaznim razdobljima našem tijelu je potrebna dodatna snaga, pa tako i našoj kosi. Zeleno lisnato povrće odličan je odabir, bilo da se na tanjuru nalazi kao prilog ili cjelokupan obrok. Kada je riječ o zdravlju kose, posebno treba istaknuti špinat koji je bogat vitaminom C i željezom.

Moglo bi vas zanimati: Jesen i njega lica: Prilagodite rutinu lica godišnjem dobu

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!