Netoksični deterdžent za rublje: Imamo 3 preporuke

by Anđela Sabranović

Sve je veća svijest o štetnim dodacima u našoj hrani, kozmetici i proizvodima za osobnu njegu, ali proizvodi za pranje rublja često su zanemareni i malo tko o njima razmišlja. Međutim, uobičajeni deterdžent za rublje i omekšivač mogu prenijeti ostatke kemikalija na odjeću što zatim koža lako upija. Ove kemikalije mogu ukloniti prirodna ulja s vaše kože i uzrokovati različite probleme, od blage iritacije do teških alergijskih reakcija.

Konvencionalni deterdženti za pranje rublja mogu biti posebno problematični za osobe s osjetljivom kožom ili alergijama jer može izazvati iritaciju, upalu ili izbijanje ekcema. Sintetički mirisi, izbjeljivači i drugi agresivni sastojci su neizbježni u konvencionalnim sredstvima za pranje rublja.

Jeste li se ikada zapitali kakav utjecaj deterdženti za pranje rublja imaju na okoliš?

Mnoge konvencionalne marke deterdženata u trgovinama pune su kemikalija koje nisu sigurne za ljude, kućne ljubimce i okoliš. Izbjegavanje ovih opasnih kemikalija nužno je za poboljšanje ljudskog zdravlja i očuvanosti našeg planeta. Ovo su samo neki od nepotrebnih sastojaka koji se obično nalaze u vodećim markama deterdženata za rublje koji se dodaju kako bi proizvodi bili privlačniji ili učinkovitiji:

Miris

Mnoge kemikalije koje odjeći daju miris su povezane su s rakom, hormonskim poremećajima i drugim kroničnim zdravstvenim problemima. Te kemikalije mogu iritirati vašu kožu i izazvati crvenilo, peckanje, svrbež i osip. Također mogu izazvati napade ekcema i pogoršati psorijazu.

Boje

Sintetičke boje koje se također često dodaju uzrokuju mnoge alergijske reakcije i iritaciju kože.

Natrijev lauril sulfat i natrijev lauret sulfat (SLS/SLES)

SLS i SLES su kemikalije koje se obično koriste za uklanjanje prljavštine i mrlja s odjeće. No, također iritiraju kožu, oči i pluća te oštećuju unutarnje organe.

Fosfati

Fosfati su povezani s kardiovaskularnim bolestima, osteoporozom i smrću. I ne samo to, fosfati imaju značajan utjecaj na vode.

Klor izbjeljivač

Izbjeljivač je čest u mnogim proizvodima za pranje rublja, a poznato je kako može nadražiti kožu, oči i dišni sustav.

Ovo su samo neki od štetnih sastojaka, a često ih ima i još. Ipak, vjerujemo kako je već ovo sasvim dovoljno da razmislite o promjeni deterdženta koji koristite.

Prednosti korištenja 100% biorazgradivog deterdženta za pranje rublja

Biorazgradivi deterdženti za pranje rublja sadrže sastojke koji su nježni i za kožu i za okoliš. Za razliku od uobičajenih deterdženata, biorazgradivi deterdženti ne sadrže jake kemikalije ili sintetičke mirise koji bi mogli naštetiti ljudskom zdravlju ili okolišu. Nadalje, biorazgradivi deterdženti su bolji u razgradnji, što pomaže u smanjenju onečišćenja okoliša, bez ugrožavanja čistoće vaših odjevnih predmeta.

U nastavku smo izdvojili tri prijedloga za deterdžente uz koje ćete učinkovito održavati rublje čistim, a koje uz to neće štetiti okolišu.

Planet Pure deterdženti

Planet Pure Sensitive sredstvo za pranje veša zahvaljujući svojoj učinkovitoj formuli otklanja mrlje, te istovremeno štiti odjeću i njezinu vlakna. Efikasno uklanja mrlje čak i na niskim temperaturama, što ga čini energetski efikasnim i ekološki prihvatljivim. Ne sadrži boje, mirise i konzervanse. Možda ste u dm-u primijetili i postaju s Planet Pure deterdžentima na kojoj možete napuniti svoje ili njihove boce i tako još više doprinijeti zaštiti okoliša.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli dm Hrvatska (@dm_hrvatska)

Pero koncentrirani deterdžent za pranje i njegu rublja

Prirodni koncentrat za pranje bijelog i šarenog rublja, oštar prema mrljama i nježan prema tekstilu i koži. Netoksična kombinacija biljnih i mineralnih sastojaka dubinski čisti tkanine poput pamuka, lana, poliestera, gorotexa, vune, svile i najlona, na temperaturama od 20℃ do 90℃.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli pero® (@prskajodsrece)

Melli Aromatica EKO deterdžent za rublje COTTON

Snježnobijeli deterdžent za pranje rublja s blagim mirisom pamuka ekološki je proizvod koji je svojom recepturom nježan, ne samo prema koži već i vašoj odjeći, kućanskim aparatima i, naravno, prirodi i okolišu, o čemu u Melli Aromatici već godinama posebno brinu.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Melli Aromatica (@melli.aromatica)

Moglo bi vas zanimati i: U osam gradova diljem Hrvatske od sada dostupne dm eko punionice

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Instagram, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!