Minimalizam kao stil života: Top 8 poklona za minimaliste

by Anđela Sabranović

Kako se približava blagdansko vrijeme, mnogi od nas jedva čekaju izraziti svoju ljubav i zahvalnost kroz čin darivanja. Međutim, u svijetu koji je sve svjesniji svog utjecaja na okoliš, sve je veći pokret prema održivim i minimalističkim opcijama darivanja. Ovog Božića razmislite o prihvaćanju svjesnijeg pristupa darivanju odabirom darova koji su u skladu s načelima održivosti i minimalizma. Vjerujemo kako u svom društvu već i imate one koji žive minimalizam kao stil života te smo u nastavku pripremili ideje za poklone.

Suština održivog darivanja

Održivo darivanje uključuje odabir predmeta koji daju prednost ekološkim, društvenim i ekonomskim razlozima. To može uključivati darove izrađene od ekološki prihvatljivih materijala, proizvode s minimalnim pakiranjem ili predmete koji podržavaju praksu poštene trgovine. Odabirom održivih darova pridonosite zdravijem planetu i podržavate etičke metode proizvodnje.

Minimalizam se, s druge strane, usredotočuje na ideju pojednostavljenja vlastitog života smanjenjem viška i prihvaćanjem samo bitnih stvari. Minimalistički darovi su promišljeni, svrhoviti i često imaju bezvremensku kvalitetu koja dodaje vrijednost bez zatrpavanja prostora primatelja.

Ovo su naših top 8 održivih darova za minimaliste

Višekratne i elegantne boce za vodu

Pomozite svojim voljenima da ostanu hidratizirani s višekratnom bocom za vodu izrađenom od materijala poput nehrđajućeg čelika ili stakla. Potražite minimalistički dizajn koji kombinira funkcionalnost s estetskom privlačnošću.

Sobne biljke

Unesite ljepotu prirode u svoj dom s biljkom u tegli. Odličan izbor su krizantema, zmajevac ili zeleni ljiljan koji osim što daju dašak zelenila, pomažu u pročišćavanju zraka u kući. 

Doživljaji

Poklonite im doživljaje tako da im kupite ulaznicu za koncert, godišnju ulaznicu za muzeje, kino, kazalište, tečaj kuhanja, keramike  ili neku od avantura na otvorenom. Ovi darovi pružaju vrijedna iskustva i stvaraju trajne uspomene bez pridonošenja fizičkom neredu.

Kvalitetni organski proizvodi za njegu kože

Razmazite svoje najmilije visokokvalitetnim, organskim proizvodima za njegu kože koji ističu prirodne sastojke i održivo pakiranje. Minimalističko pakiranje dodaje dodatnu notu onima koji cijene jednostavnost.

Torbe za kupnju i torbe za višekratnu upotrebu

Pomognite smanjiti količinu jednokratne plastike darivanjem vrećica ili torbi za višekratnu upotrebu. Odlučite se za izdržljive, ekološki prihvatljive materijale i kompaktne dizajne koji se mogu lako sklopiti i nositi.

Digitalne pretplate

Minimalisti vole poklone koji nisu fizički, a i mi volimo kada smanjujemo nered stvarima koje nam ne trebaju. Digitalna pretplata može biti na online časopise koje znate da prate, e-knjige, muziku (poput Spotify), serije i filmove (poput Netflix) ili znanje (npr Coursera). To omogućuje vašim voljenima da uživaju u zabavi bez gomilanja fizičkih stvari. 

Fair Trade kava ili čaj

Ako je osoba koju darujete ljubitelj kave ili čaja, onda potražite neku novu fair trade kavu ili čaj koje bi mogli isprobati ili dodati kolekciji. Slično digitalnim pretplatama, možete kupiti godišnju pretplatu na kavu ili čaj koji će im zatim stizati svaki mjesec.

Kvalitetno vrijeme

Ponekad je najznačajniji dar vaše vrijeme. Isplanirajte izlazak, piknik ili domaću večeru koju ćete podijeliti sa svojim najdražima. Kvalitetno vrijeme je neprocjenjivo i savršeno je u skladu s minimalističkim vrijednostima.

Ovog Božića razmislite o usvajanju održivog i minimalističkog pristupa darivanju. Odabirom darova koji su promišljeni i usklađeni s ovim načelima, pridonosite svjesnijem i suosjećajnijem slavlju. Ne radi se samo o samom daru, već i o namjeri iza njega i pozitivnom utjecaju koji može imati na planet i živote onih do kojih vam je stalo.

Moglo bi vas zanimati i: 9 tehnika i alata koji će vas naučiti kako prakticirati zahvalnost

Tekst: Tina King

Foto: Pinterest, Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!