Mandarina – Citrusno voće sa ljekovitim svojstvima

by Vjera Pađen

Mandarina je član porodice agruma, te sadrži brojne kemijske tvari koje pomažu u obrani od bolesti. Najznačajnije fitokemikalije koje sadrže mandarine su flavonoidi i terpeni. Važni vitamini koje sadrži mandarina su vitamin C i vitamin A. Mandarine su porijeklom iz Kine, no trenutno se uzgajaju u mnogim dijelovima svijeta zahvaljujući prijatnom okusu i brojnim korisnim učincima na zdravlje.

Mandarina je citrusno voće, podvrsta naranče. Ovo ukusno i osvježavajuće voće krcato je korisnim prehrambenim sastojcima. Jesenski plodovi za zdravlje predstavlja zapravo bogatstvo fitokemikalija. Upravo su u jesenskim bojama, fitokemikalijama, sadržani brojni razlozi zdravstvenih prednosti jesenskih plodova a među njima se nalazi i mandarina.

Nije slučajno što ovo voće dozrijeva upravo u doba kad se bude prehlade i viroze, te je preporučljivo posegnuti za mandarinama u svrhu prevencije ovih nevolja. Naime, vitamin C iz mandarine bolje će se apsorbirati i njegova će učinkovitost biti veća zbog udjela bioflavonoida koji potpomažu djelovanje vitamina C. Vitamin A dobivamo iz mandarina u obliku beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Poznata uloga vitamina A je očuvanje zdravih sluznica i kože, prve linije obrane od virusa i bakterija. Mandarina je idealna poslastica za sladokusce koja ne ugrožava njihovu liniju…

 

Mandarina za zdravlje

Smanjuju upale – Mandarine pomažu tijelu da se bori protiv upalnih procesa zahvaljujući vitaminu A. Sadrže i veću količinu vitamina C, a s njime i dovoljno antioksidansa. Antioksidansi se bore protiv upala i akutnih bolesti, ali mogu smanjiti i dugoročne utjecaje tih procesa na tijelo.

Smanjuju rizik od raka – Pokazalo se da mandarine mogu biti efikasne u sprečavanju različitih vrsta tumora jer reduciraju stanična oštećenja. Uz vitamine i antioksidanse sadrže i velike količine fitospojeva koji su poznati po svojim antikancerogenim svojstvima. Djeluju na prevenciju mutacija normalnih stanica skupa s posljedičnim množenjem stanica koje uzrokuju rak. Na koncu to znači i usporavanje rasta tumora.

Mandarina za imunitet – Imunitet je zadužen za nekoliko važnih funkcija u tijelu koje čuvaju naše zdravlje. No, ni imunitet sam po sebi nije imun na napade i treba ga podržati hraneći se tako da poboljšamo njegove zaštitne funkcije. Mandarine pomažu imunitetu da detektira i potom uništava štetne, patogene tvari i tako nam pomažu da se sačuvamo od gripe, recimo, u sezoni pred nama. Za to su vjerojatno najzaslužniji bioflavonoidi u citrusnom voću.

 

 

Mandarine kao lijek

Srce je zaduženo za pumpanje krvi i ključno je za održanje svih glavnih funkcija tijela. Mandarine kao lijek mogu pomoći da zaštitimo srce od djelovanja slobodnih radikala i upala koje pokreću i ubrzavaju nakupine plaka, što uzrokuje aterosklerozu, odnosno blokadu krvnih žila. Slobodni radikali stvaraju se neprestano u tijelu u normalnim okolnostima, ali mogu biti izrazito štetni kad ih je previše. Vitamin C u mandarinama izvanredan je izvor antioksidansa koji eliminiraju slobodne radikale iz krvi i poboljšavaju cirkulaciju.

Mandarine mogu pomoći u održavanju zdravog krvnog tlaka jer sadrže puno kalija. Kalij je ključni elektrolit koji pomaže da tijelo pretjerano ne zadržava vodu. Kalij djeluje i vazodilatorno, dakle širi krvne žile i time pomaže boljoj cirkulaciji krvi. No, s kalijem ne treba pretjerivati. Dvije ili tri mandarine na dan bit će sasvim dovoljne.

Mandarine sadrže i veću količinu biljnih vlakana koja su važna za ubrzanje probave i sprečavanje zatvora. No, enzimi u mandarinama potiču i bolju probavu u želucu. Ako ste ikad namirisali mandarine i osjetili da vam se odjednom skuplja slina, jasnije vam je koliko su korisne za probavu.

 

 

Čaj od mandarinine kore

Otkrivamo vam koja su to ljekovita svojstva čaja koji se radi od kore mandarine. Kad je u pitanju liječenje gripa i prehlade tokom zimskih mjeseci mandarine su voće koje se najviše koristi u tim situacijama zbog velikih količina vitamina C koje posjeduje. Pored samog, slasnog ploda, ljekovita svojstva posjeduje i kora mandarine posebno ako se od nje pripremi čaj.

Istraživanja su pokazala da kora mandarine posjeduje svojstva koja snižavaju kolesterol, a čaj od sušene kore mandarine se preporučuje za mnoga stanja od loše probave do raka.

U narodnoj kineskoj medicini i kulinarstvu kora mandarine je poprilično zastupljena, a vjeruje se da poboljšava probavu, olakšava jutarnje mučnine trudnicama kao i mučnine uzrokovane putovanjem. Navodi se da kora mandarine potpomaže pri balansu šećera u krvi, detoksifikaciji jetre, otpuštanju od stresa te liječenju gripa i prehlade.

 

 

Kako sušiti koru mandarine? – Osušite kore agruma u pećnici na laganoj temperaturi, a prije toga im odvojite gorak dio (onaj bijele boje iznutra) koliko možete pa ih narežite na trakice ili kockice.

Jednostavno ogulite mandarine, sačuvajte koru i spremite u teglice sa hermetičkim poklopcem. Čuvajte ih na hladnom i mračnom mjestu i nekoliko mjeseci.

Priprema čaja:

Da biste napravili čaj jednostavno stavite nekoliko korica u šalicu, zalijte vrelom vodom, pokrijte i ostavite da stoji nekoliko minuta. Sušene kore mandarine možete mješati i s drugim čajevima, a najbolje se slaže s crnim čajem. Ova kombinacija crnog čaja i korice citrusa, prema nekim istraživanjima, snižava rizik od nastanka raka kože za 70 %, dok sam čaj od mandarina snižava rizik za 40 %.

 

 

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Unsplash

 

Možda će vam se svidjeti