Macarons by Marija – najslađa priča o uspjehu!

by Anđela Sabranović

Razgovarali smo s mladom slastičarkom Marijom Jelačić, koja sa svojih 25 godina uspješno plovi poduzetničkim vodama. Vlasnica je najslađe slastičarne u Zagrebu – Macarons. Osim što se izdvajaju svojim neodoljivim okusima, posebni su i svojim oblikom. Sve o svojim slatkim počecima, planovima za budućnost i razvitku svoje ideje koju danas živi ispričala nam je ova dvadesetpetogodišnjakinja za Slowage365.hr.

 

 

Kada ste pokrenuli svoj obrt i kako ste došli na ideju o proizvodnji macaronsa?

Macarons je svoje svjetlo dana vidjelo u prosincu 2019. godine kada sam koristila priliku da ulovim Božić i već tada bude dio sadržaja blagdanskog stola. Nikada nisam bila ljubitelj izrade klasičnih domaćih kolača, uvijek me vuklo ono što je kompliciranije, a tu su se macaronsi pokazali kao odličnim izazov.

 

Kako su izgledali vaši slastičarski počeci?

Svoje početke u izradi stekla sam u restoranu „Dubravkin put“, pod mentorstvom Roberta Bašića, za mene najznačajnije osobe koja me ‘prosvijetlila’, uvela i zaljubila u taj slastičarski svijet. Tu se mogu zahvaliti i Petri Jelenić koja me odmah, pri zaposlenju ‘sprašila’ na izradu macaronsa gdje sam ih diplomirala. Priznajem, nikako mi nisu sjeli, nismo si kliknuli, mrzila sam ih. U tom periodu sam promijenila posao, nisam bila ispunjena 100%, te sam shvatila da mi fale macaronsi, da im se želim vratiti i pokušati ostvariti s njima uspješnu suradnju, što se, čini se, i dogodilo.

Početak? Kao i svaki početak bio je težak; pridodajte k tome još i činjenicu da u tom trenutku imam 21 godinu, da situacija i nije najbolja, a ja klinka maštam o velikom biznisu. Vjerovali ili ne, uspjela sam!

 

Jeste li išli na edukacije ili ste se sami prepustili izazovu i projektu zvanom „najbolji macaronsi u gradu“?

Nakon godine pauziranja od macaronsa kod Petre, svoje znanje sam osvježila u Gourmadisu na edukaciji macaronsa. Nakon te edukacije kreće se odmotavati klupko. Radeći, maštala i  razvijala ideju o vlastitom biznisu. To nije trajalo dugo jer moje nezadovoljstvo i bezvoljnost na tadašnjem poslu je bila očigledna, uslijedio je otkaz, a sa njime i pao kamen sa srca. 3 mjeseca od otkaza, uz pomoć svojih bližnijih, uspjela sam prikupiti osnovne alate za izradu i krenuti u proizvodnju macaronsa. Početak? Kao i svaki početak bio je težak; pridodajte k tome još i činjenicu da u tom trenutku imam 21 godinu, da situacija i nije najbolja, a ja klinka maštam o velikom biznisu. Vjerovali ili ne, uspjela sam!

Gdje pronalazite ideje za izgled i okus vaših macaronsa?

Družeći se s macaronsima svakodnevno i više od 10h, inspiracije ne nedostaje. Volim lijepe stvari, efektne, a opet minimalističke, da se ne ‘tuku’  bojama, da nisu viđene. Ne volim kopije, već viđene uzorke, a da vam budem iskrena da to sve više primjećujem kako općenito tako i u svojoj branši; koliko mi je drago vidjeti replike mojih upakiranih macaronsa u tuđim objavama, toliko me to i živcira, ali shvatiti ću to kao komplimenti i dodatan vjetar u leđa da moram i mogu biti bolja, najbolja!

 

Kako dolazite do novih kombinacija okusa? Koja je najtraženija kombinacija?

Što se tiče okusa macaronsa, trenutno ih imam u ponudi 25. Ne mogu reći koji je najtraženiji, jer svima je potražnja podjednaka. Mogu samo reći da sam ja onaj čokoladni tip osobe, te su mi draži okusi poput ferrera, linolade, snickersa. Iskreno, nisam zadovoljna što se ne stižem dovoljno posvetiti novim okusima tj obuhvatiti sezonske, jer su dosadašnji previše traženi. Nadam se da ću se tome u skorije vrijeme više posvetiti.

Vidimo da su vaše torte i macarons sastavni dio raznih proslava, krstitki i svadbi, vjerujemo da to zahtjeva puno vremena?

Kod mene kada se naručuje torta, nikako ne može proći slavlje bez macaronsa, tako da se mogu naći na raznim važnim događajima svake obitelji. Najzahtjevnije su se pokazale macarons torte. Potrebna je dobra procjena omjera smjese i veličine, da sve ispadnu iste što izgledom, što debljinom , da se pravilno ‘dignu’ prilikom pečenja i pri tome ne popucaju, a opet budu dovoljno spečene kako ne bi bile sirove iznutra. Dada, sto i jedno pravilo za tako jednostavan kolač od samo 3 sastojaka.

 

Planovi za budućnost?

Rekla bi da ih imam mnogo, a s druge strane možda samo jedno, tako da vrijeme će pokazati što sam odlučila. :)

 

 

Moglo bi vas zanimati: Svi su poludjeli za ovim jednostavnim receptom za tjesteninu s feta sirom

Razgovarala: Vjera Pađen

Foto: Macarons, privatna arhiva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!