Kako dekorirati dječju sobu na Montessori način?

by Anđela Sabranović

Svi mi u svojim glavama imamo viziju kako bi trebala izgledati savršena dječja soba. Ipak, važno je shvatiti kako se naša i dječja verzija svijeta značajno razlikuju. Za početak, spustite se u čučanj i pogledajte svijet djetetovim očima. Odmah će vam biti jasno kako sve stvari trebate postaviti u visinu djetetovih očiju. Upravo to je jedna od glavnih smjernica kada je u pitanju dekoriranje dječje sobe na Montessori način. Ostale pogledajte u nastavku.

 

Krevetići su prošlost
Montessori metoda se zasniva na samostalnosti djeteta i smatra kako je jako važno da dijete samo može pristupiti krevetu kada želi. Zato se preporučuje postavljanje niskih kreveta ili čak samo madraca na pod.
Tako će dijete imati izbor da se samo ustane kada želi te će svijet čim otvori oči promatrati bez ograničenja pregrada.

Manje igračaka je zapravo više
Jeste li primijetili kako zapravo dijete kada ima jako puno igračaka, ne želi ništa od njih? To je zato što mu na taj način niti jedna ne zadržava pažnju.
Idealno rješenje je stalna rotacija igračaka. Ona funkcionira tako što određene igračke spremite u ostavu primjerice mjesec dana i kada ih izvadite dijete će biti oduševljeno jer ih je zaboravilo.
Osim toga, nikad nećete doći u situaciju da imate previše igračaka i nered u domu.

Kreativni kutak
Dječji mozak je najkreativniji i tu divnu osobinu je važno njegovati. Kreirajte kutak koji će biti rezerviran isključivo za kreiranje malih umjetničkih djela.

Pomno birajte boje
Dječja soba treba biti oaza za uživanje i mir te tako treba izgledati. Budući da i nas odmaraju nježni pastelni tonovi bilo bi dobro pridržavati ih se i u dječjoj sobi.

Dostupnost svega
Sve stvari trebaju biti postavljene do visine dječjih očiju. Tako će u svakom trenutku znati s čim raspolažu.

Funkcionalnost i praktičnost prije svega
Iako su dječje stvari toliko slatke da ćemo često doći u iskušenje kupovanja previše ukrasa, važno je prije kupovine bilo čega zapitati se hoće li to doista imati svrhu.

Osim navedenog važno je priliko uređivanja sobe koristiti isključivo prirodne materijale. Tako bi namještaj trebao biti izrađen od drveta, zavjese od pamuka ili lana, a tepih od pamuka ili vune. Prilikom dekoriranja sobe na Montessori način važno je voditi se mišlju kako je jednostavnost zapravo bezvremenska. Samo tako ćete kreirati sobu koja će poticati maštu vašeg djeteta i tako postati mjesto stvaranja najljepših uspomena.

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti