Kako da vaša božićna zvijezda traje do sljedećeg Božića?

by Anđela Sabranović

Božićna zvijezda je mnogima omiljena biljka, a svi se posebno radujemo trenutku kada stigne u naše domove jer znači samo jedno… Stiže Božić!

Iako joj se jako radujemo moramo priznati kako svake godine kupujemo novu jer prošlogodišnja ne traje dugo. Zato smo ove godine odlučili istražiti načine na koje naša božićna zvijezda može biti s nama iz godine u godinu.

Odaberite pravo mjesto

Božićna zvijezda je specifična bilja jer voli toplinu i sunce, ali ju je ipak štetno smjestiti uz direktan izvor prirodne svjetlosti.
Također, ne odgovara joj mjesto uz izvor toplog zraka jer bi joj to moglo oštetiti listove.

Zalijevanje

Zalijevanje ove biljke je zapravo jako jednostavno. Zalijevate je jednom do dva puta u tjednu, ali prije zalijevanja svakako provjerite zemlju. Ako je i dalje vlažna, bolje je da čekate još nekoliko dana. Jako je važno da redovito provjeravate vlažnost tako što ćete rukom provjeriti je li površinski sloj zemlje (do 3 cm) suh, te ako jeste, obvezno zalijte biljku.

Povratak crvene boje

Ako vam je božićna zvijezda “preživjela” nekoliko mjeseci znate da vremenom izgubi crvene listove zbog koji je i posebna. Možete ih vratiti tako što ćete biljci osigurati svjetlo tijekom dana i mrak čim padne večer. To ćete postići tako što ćete je stavljati u kartonsku kutiju kada vam je upaljeno svjetlo. S tim možete početi u rujnu i već u listopadu ćete primijetiti povratak crvene boje koju toliko volimo. Svjetlost je ta koja sprječava povratak crvene boje.

Skraćivanje i presađivanje

Svibanj je pravo vrijeme za kraćenje stabljike božićne zvijezde. Biljku je dovoljno skratiti na 10 do 15 cm i pritom je presaditi u nešto veću teglu ili posudu s novim supstratom. Kraćenje biljci pomaže da formira prepoznatljivi grmoliki oblik.

Moglo bi vas zanimati:Ovo su biljke koje možete uzgojiti u vrtu i u njima uživati tijekom jeseni i zime

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: istockphoto

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!