Iz knjige “RECEPTI MOJE MAME” Barbare Medić: Pita od sira

by Slowliving uredništvo

Većina nas najviše voli mamine i bakine recepte koji nas podsjećaju na djetinjstvo, na neke bezbrižne dane i najljepše trenutke. Želim i sama imati sve te recepte kako bi ih mogla prenijeti i svojoj djeci. Na ideju kako da sačuvam mamine recepte ne samo na papiru u bilježnici nego da ih detaljno objasnim, i snimim svoju mamu kako ih sprema, došla sam spontano, te osmislila da to bude jedan poseban dio mog Instagram profila. Tako sam napravila pretplatnički kanal gdje osim snimljenog materijala i napisanog recepta objašnjavam sve detalje, male tajne pa čak i namirnice koje se koriste u samom receptu. Stoga vam danas otkrivam recept za maminu pitu od sira.

Moja mama sve te recepte radi dugi niz godina. To su recepti koje je ona s godinama usavršila, dodala im neki svoj potpis ili isprobavala razne načine kako da postanu što bolji. Zato želim da se ti njeni recepti sačuvaju te da postanu dostupni i drugima, bez tajni i skrivenih sastojaka, baš onako kako ih ona radi i da mogu uspjeti svima.

S vama dijelim jedan od objavljenih recepata za omiljenu pitu od sira

Sastojci za pitu od sira by Barbarina mama

Prhko tijesto

  • 300 g brašna namjenskog
  • 140 g maslaca
  • 4 žutanjka
  • 80 g šećera
  • Bourbon vanilija
  • Korica limuna
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1/2 praška za pecivo

Fila od sira

  • 500 g svježeg sira
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 žlice brašna
  • Korica limuna, Bourbon vanilija i rum
  • Snijeg od 4 bjelanjka (na kraju)

Za vrh

  • 1 žutanjak
  • Šećer u prahu

Kako napraviti pitu od sira – postupak

  1. Prvo radimo tijesto – u posudu stavimo brašno i u njega umiješamo prašak za pecivo. U drugoj posudi pomiješamo žutanjke sa šećerom, vanilijom, koricom limuna i kiselim vrhnjem (ne miksati, samo promiješati). U to dodamo brašno i dobro izmiješamo opet sa žlicom. Na kraju dodamo omekšali maslac koji narežemo na ploške. Sve dobro umijesimo rukama dok se maslac skroz ne stopi sa tijestom i dok ne dobijemo kompaktno tijesto koje zatim stavimo u prozirnu foliju i u frižider na barem pola sata da odmara.
  2. Za to vrijeme radimo filu: prvo miksamo bjelanjke u čvrsti snijeg. Zatim u drugoj posudi miksamo svježi sir sa šećerom u prahu pa dodamo u to 2 žlice brašna, koricu limuna, vaniliju i malo ruma. Miksamo dok ne postane kremasto. Na kraju u to lagano špatulom umiješamo snijeg od bjelanjaka.
  3. Tijesto izvadimo iz frižidera i oblikujemo ga u dugačku štrucu kako bi ga ravnomjerno prerezali na dva dijela. Prvi dio razvaljamo valjkom na pobrašnjenoj površini u pravokutni oblik pleha u kojem pečemo. U pleh na papir za pečenje stavimo prvi dio tijesta i lagano utisnemo. Na tijesto stavimo cijelu filu i ravnomjerno rasporedimo.
  4. Zatim razvaljamo i drugi dio tijesta i prebacimo ga lagano preko file (u ovome pomaže valjak, tijesto omotamo oko valjka pa se lakše prebaci). Istučemo jedan žutanjak i premažemo preko tijesta.
  5. Probodemo tijesto vilicom na više mjesta. Stavimo peći na 180 stupnjeva oko 30-ak minuta. Kolač pospemo sa šećerom u prahu. Može se jesti i toplo.

Barbara Medić je veliki gurman i zaljubljenica u sve prirodno i organsko, voli brze ali zdrave recepte, kavu i čajeve, svoj vrt, more i ljeto, obožava preparativnu kozmetiku, a posebice organsku, te sve ostalo što ulazi u zdravi stil življenja (niche parfeme, putovanja, dobre knjige i modu). Sve to se i krije iza njenog Instagram profila Healthy lifestyle by Barbara Medić.

Moglo bi vas zanimati i: Isprobajte recept za današnji ručak – gyoze na Barbarin način.

Tekst: Barbara Medić

Foto: Barbara Medić

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!