Većina nas najviše voli mamine i bakine recepte koji nas podsjećaju na djetinjstvo, na neke bezbrižne dane i najljepše trenutke. Želim i sama imati sve te recepte kako bi ih mogla prenijeti i svojoj djeci. Na ideju kako da sačuvam mamine recepte ne samo na papiru u bilježnici nego da ih detaljno objasnim, i snimim svoju mamu kako ih sprema, došla sam spontano, te osmislila da to bude jedan poseban dio mog Instagram profila. Tako sam napravila pretplatnički kanal gdje osim snimljenog materijala i napisanog recepta objašnjavam sve detalje, male tajne pa čak i namirnice koje se koriste u samom receptu. Stoga vam danas otkrivam recept za maminu pitu od sira.
Moja mama sve te recepte radi dugi niz godina. To su recepti koje je ona s godinama usavršila, dodala im neki svoj potpis ili isprobavala razne načine kako da postanu što bolji. Zato želim da se ti njeni recepti sačuvaju te da postanu dostupni i drugima, bez tajni i skrivenih sastojaka, baš onako kako ih ona radi i da mogu uspjeti svima.
S vama dijelim jedan od objavljenih recepata za omiljenu pitu od sira

Sastojci za pitu od sira by Barbarina mama
Prhko tijesto
- 300 g brašna namjenskog
- 140 g maslaca
- 4 žutanjka
- 80 g šećera
- Bourbon vanilija
- Korica limuna
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1/2 praška za pecivo
Fila od sira
- 500 g svježeg sira
- 150 g šećera u prahu
- 2 žlice brašna
- Korica limuna, Bourbon vanilija i rum
- Snijeg od 4 bjelanjka (na kraju)
Za vrh
- 1 žutanjak
- Šećer u prahu
Kako napraviti pitu od sira – postupak

- Prvo radimo tijesto – u posudu stavimo brašno i u njega umiješamo prašak za pecivo. U drugoj posudi pomiješamo žutanjke sa šećerom, vanilijom, koricom limuna i kiselim vrhnjem (ne miksati, samo promiješati). U to dodamo brašno i dobro izmiješamo opet sa žlicom. Na kraju dodamo omekšali maslac koji narežemo na ploške. Sve dobro umijesimo rukama dok se maslac skroz ne stopi sa tijestom i dok ne dobijemo kompaktno tijesto koje zatim stavimo u prozirnu foliju i u frižider na barem pola sata da odmara.
- Za to vrijeme radimo filu: prvo miksamo bjelanjke u čvrsti snijeg. Zatim u drugoj posudi miksamo svježi sir sa šećerom u prahu pa dodamo u to 2 žlice brašna, koricu limuna, vaniliju i malo ruma. Miksamo dok ne postane kremasto. Na kraju u to lagano špatulom umiješamo snijeg od bjelanjaka.
- Tijesto izvadimo iz frižidera i oblikujemo ga u dugačku štrucu kako bi ga ravnomjerno prerezali na dva dijela. Prvi dio razvaljamo valjkom na pobrašnjenoj površini u pravokutni oblik pleha u kojem pečemo. U pleh na papir za pečenje stavimo prvi dio tijesta i lagano utisnemo. Na tijesto stavimo cijelu filu i ravnomjerno rasporedimo.
- Zatim razvaljamo i drugi dio tijesta i prebacimo ga lagano preko file (u ovome pomaže valjak, tijesto omotamo oko valjka pa se lakše prebaci). Istučemo jedan žutanjak i premažemo preko tijesta.
- Probodemo tijesto vilicom na više mjesta. Stavimo peći na 180 stupnjeva oko 30-ak minuta. Kolač pospemo sa šećerom u prahu. Može se jesti i toplo.
Barbara Medić je veliki gurman i zaljubljenica u sve prirodno i organsko, voli brze ali zdrave recepte, kavu i čajeve, svoj vrt, more i ljeto, obožava preparativnu kozmetiku, a posebice organsku, te sve ostalo što ulazi u zdravi stil življenja (niche parfeme, putovanja, dobre knjige i modu). Sve to se i krije iza njenog Instagram profila Healthy lifestyle by Barbara Medić.
Moglo bi vas zanimati i: Isprobajte recept za današnji ručak – gyoze na Barbarin način.
Tekst: Barbara Medić
Foto: Barbara Medić