Istra i Kvarner: napunite baterije u opuštajućim oazama i uživajte u održivim oblicima turizma

by Dalida Tomek

Ako ste se umorili od uhodanih dnevnih rutina i balansiranja između posla i obitelji pravo je vrijeme da razmislite o putovanju. To ne mora biti van granica Lijepe naše, dovoljan je vikend koji možete posvetiti sebi i obitelji kako biste se odmaknuli od obveza koje vas iscrpljuju i odlučili se za druženje na jedan drugačiji način. Iskoristite vikend kako biste se zajedno educirali, istraživali, gradili nova znanja, ali i odmarali – Istra i Kvarner vas čekaju.

Mi vam donosimo lokacije u Istri i na Kvarneru koje vrijedi posjetiti i gdje možete odsjesti, a na vama je da se odvažite, proširite vidike i uputite se na izlet zajedno s obitelji poput pravog tima.

Istra je poznata kao destinacija u kojoj je naglasak stavljen na aktivan odmor koji je ključ zdravoga života. Način je to na koji ćete se vratiti u životnu ravnotežu i biti spremni za nove izazove. Unutrašnjost Istre i njezino priobalje odišu ugodnim životnim stilom koji se temelji na ravnoteži između dinamike i opuštenosti, mira i događanja te aktivnih sadržaja između kojih možete birati. Nudi raznoliku ponudu aktivnog života, odmora i užitka, a posebno se izdvaja i u pogledu zdravstvenoga turizma. U istarskim hotelima razvijena je wellness ponuda koja nudi brojne individualne programe koji su prilagođeni vašim potrebama.

istra-slowliving

Istra i Kvarner poznati su po zdravstvenom turizmu, a regija je to koja je posebno predodređena kao odredište zdravlja. Uz to, ima i dugu turističku tradiciju gdje se posebno izdvaja Opatija čija je povijest počela još davne 1844. dok je samo godinu dana iza otvoren i prvi hotel te je utvrđen njezin potencijal kao destinacije za klimatsko lječilište. Tako su u njoj boravili i brojni kraljevi, carevi u umjetnici, a ona je i danas poznata po svojoj ponudi wellnessa i medicinskog turizma. Na ovome području smjestio se i otok Lošinj koji se još naziva i Otokom vitalnosti koji je, jednako tako, poznat po svojoj zdravstvenoj ponudu. Ne treba zanemariti ni Crikvenicu, Rab i Krk kao ni šumoviti dio ove regije u koji se ubrajaju Delnice i Skrad.

ISTRIAN de Dignan EKOMUZEJ

Smješten je u Vodnjanu, a usmjeren je na razvoj poljoprivrede, kulture i turizma. Posvećen je očuvanju tradicije, urbanoj i ruralnoj obnovi, vrednovanju lokalnih proizvoda, umjetnosti i zanata. S posjetiteljima dijele višestoljetna iskustva kroz degustacije, radionice, prezentacije, stručne posjete kao i kroz aktivni angažman u ruralnom životu zajednice. Usredotočeni su na proizvodnju tradicionalnih proizvoda, a imaju i laboratorij gdje lokalne sirove proizvode pretvaraju u delicije koristeći se tradicionalnim recepturama.

Hotel 4 opatijska cvijeta

Prava je wellness oaza u kojoj se nalaze brojni sadržaji poput vanjskih i unutarnjih bazena s podvodnim masažama, terapeutski bazen s podvodnim masažama, whirlpool, saune i kupelji, ledena fontana te fitness i solarij. Također su dostupni i razni tretmani koji se izvode s vrhunskim kozmetičkim linijama. Velika se pozornost posvećuje i pripremi jela od domaćih i svježih namirnica dok se ovaj hotel može pohvaliti i posebnim standardom hrvatske autohtone kuhinje.

 

View this post on Instagram

A post shared by Amadria Park (@amadria_park)

Hotel Milenij Royal Spa

nalazi se u Opatiji, a njegov wellness centar nudi posebne programe namijenjene za opuštanje i oblikovanje tijela kao i tretmane zlatom i čokoladom. Zaštitno lice ovog wellness centra jest Sisi, austrougarska carica, koja je simbol prve moderne i njegovane žene. Sadržaje wellnessa čine otvoreni i zatvoreni bazen sa staklenom kupolom, jacuzzi na wellness terasi, saune i kupelji, ledena fontana, opuštajuće klupe i ležajevi, solna kupelj te zona za opuštanje s pogledom na prekrasni Park sv. Jakova.

Hotel Kaštel Motovun

Nalazi se na glavnom trgu Motovuna, srednjovjekovnog gradića koji se smjestio na 277 metara visokom brijegu. Ovaj hotel smješten je u palači iz 17. stoljeća, a oaza wellness&SPA centra predstavlja moderan interijer s dodatkom kamenog istarskog štiha u prostoru koji je obogaćen prirodnim svijetlim bojama. Od sadržaja tu je natkriveni bazen, saune i kupelji, prostor za opuštanje, spa tretmane te wellness vrt.

hotel-motovun-slowliving

Lone Wellness & Spa

Moderni dizajn u sinergiji s prirodom i bogatom ponudom wellness & spa dijela nudi unutarnji grijani bazen sa slatkom vodom i hidromasažnim efektima, „potopljene sobe”, finsku i aroma saunu i parnu kupelj, zonu za opuštanje, vanjski vrt, beauty zonu, fitness centar, sedam multifunkcionalnih terapeutskih prostora, posebno kreirane rituale, masaže i kozmetičke tretmane s lokalnim proizvodima, vitality bar te MBS (Movement balance system) – znanstveno utemeljeni sustav dijagnostike i treninga.

Wellness Hotel Aurora

Jedinstven je koncept ovog hotela koji pruža mogućnost revitalizacije cijelog organizma. Holističkim pristupom osoblja, u skladu s prirodom kroz aromatično i ljekovito bilje iz lokalnog uzgoja, oporavljaju se duh i tijelo. U udobnoj zoni za opuštanje te u bazenima s morskom vodom može se opuštati i uživati u različitim sadržajima.

 

Buzet – slobodno penjanje na otvorenome

Kao jedan od oblika održivog turizma kojem popularnost rapidno raste, razvoj sportskih aktivnosti na otvorenom potaknuo je otvaranje novih smještajnih kapaciteta te privlači mnogobrojne goste iz cijele Europe tijekom cijele godine. Posebno se time ističe grad Buzet oko kojeg trenutno postoji više od 600 smjerova za penjanje koje su postavili sami penjači, a kasnije i Turistička zajednica i grad Buzet pomoću sredstava iz fondova Europske unije.

Istra i Kvarner zaista su predivni, zar ne?

Moglo bi vas zanimati: Naučite se koristiti self careom s ciljem podizanja samopouzdanja

Tekst: Ana Carević

Foto: privatna arhiva, Unsplash

Možda će vam se svidjeti