Je li istina da otvorenu kremu za sunčanje ne možemo koristiti i ove sezone?

by Anđela Sabranović

Slušate li i vi od djetinjstva kako biste trebali baciti kreme za sunčanje poslije svake sezone? Niste jedini! Nekako smo to pravilo usvojili bez da smo ga previše preispitivali. Ipak, kako s godinama sve više shvaćamo važnost zaštite od sunca skloniji smo i većim ulaganjima u doista kvalitetne kreme te nam nije svejedno baciti ih poslije sezone. Zato smo za vas malo istražili ističu li stvarno kreme za sunčanje i koji im je rok trajanja. Možda ćete se baš poput nas i vi ugodno iznenaditi.

Bez obzira na vrstu ili veličinu SPF zaštite, svim kremama za sunčanje ističe rok trajanja. Mnogi proizvođači naznače rok trajanja negdje na boci, ali ne svi.

Dobra vijest je, međutim, da sve u vezi krema detaljno regulirano standardima. Jedan od standarda kojeg se drži proizvođači je da krema za sunčanje mora ostati stabilna i učinkovita najmanje tri godine.

Dakle, ako datum isteka nije naveden na bočici, budite sigurni da se može koristiti do tri godine.
Budući da će vam to vjerojatno biti teško pamtiti, razmislite o tome da na bočicu napišete datum kupnje i bacite je nakon tri godine. Iako, ako ste savjesni u zaštiti kože od sunca, teško da će vam krema potrajati tri godine. 

Zašto kreme za sunčanje imaju ograničen rok?

Sve kreme za sunčanje sadrže aktivne sastojke koji pomažu spriječiti UV zrake da oštete vašu kožu.
Također sadrže i neaktivne sastojke koji doprinose konzistenciji proizvoda, kao što su emulgatori, i/ili stabilnost aktivnih sastojaka, kao što su konzervansi.

I aktivni i neaktivni sastojci koji se nalaze u kremi za sunčanje mogu se s vremenom izmijeniti, što značajno utječe na njihovu učinkovitost.

Primjerice, aktivni sastojak može se razgraditi do točke u kojoj više zapravo ne pomaže zaštititi vašu kožu od štetnih UV zraka.

Kako čuvati kremu za sunčanje?

Kremu za sunčanje treba čuvati na hladnom i suhom mjestu. Ako se ostavi na visokoj temperaturi, sastojci se mogu brže razgraditi i postati neučinkoviti prije isteka roka valjanosti. Kada ste na plaži kremu uvijek ostavite u hladu.

Čak i ako vaša krema za sunčanje nije istekla, zamijenite je ako primijetite promjene u boji, mirisu ili konzistenciji — to znakovi preranog isteka roka trajanja.

Nadamo se kako ste i vi poput nas ugodno iznenađeni činjenicom da svoje kreme za sunčanje možete koristiti i više sezona. Sada ćemo još pažljivije birati kreme koje će nas štititi od sunca.

Moglo bi vas zanimati i: Hiperpigmentacijske mrlje na licu mogu biti i manje vidljive – samo prirodno

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!