Inspiracija za dobra djela koja možete učiniti ovog prosinca

by Dalia Žmegač-Kunić

Ponekad je dovoljno tako malo da nekome uljepšamo dan i ugrijemo srce. Prosinac je zato idealan mjesec kada takvih stvari ne može biti previše i kada je možda najpotrebnije sjetiti se onih malih, starih, nepokretnih, zaboravljenih, marginaliziranih u bilo kojem smislu.

Razmislite koliko takvih ljudi poznajete i kako im možete ove blagdane učiniti toplijima i veselijima. Mi smo popisali nekoliko inspirativnih ideja za mala dobra djela, a na vama je da ih krenete ispunjavati!

Volontiranje

Uopće nije uvjet da poznajete osobe kojima treba pomoć. Baš naprotiv, mnogo je onih koji nemaju baš nikoga tko bi im pomogao i do kojih razne udruge dolaze na razne načine kako bi ih što više zbrinuli i pomogli na razne načine. Međutim tim udrugama je uvijek potrebna pomoć, osobito tijekom hektičnih razdoblja kao što je prosinac. Odvojite malo svog vremena, odaberite udrugu u kojoj želite djelovati i volontirajte bar na jedan dan. Ako samo jednoj osobi donesete osmijeh na lice za vrijeme ovih hladnih dana, učinili ste zaista mnogo.

Iznenadite stare susjede

Vjerujemo kako u vašem susjedstvu postoji mnogo bolesnih, nepokretnih ili starih osoba kojima bi svaka pomoć itekako dobro došla. Iznenadite ih, objesite im na vrata vrećice s božićnim keksićima, pitajte ih treba li im otići u nabavu u supermarket i dovezite im stvari pred vrata, obavite bilo što umjesto njih i gledajte kako im oči titraju od zahvalnosti i sreće. Vjerujte, to će vam biti najljepša nagrada i poklon ovih blagdana.

Donirajte potrebitima

Zasigurno u svom domu imate jako puno stvari koje uopće ne koristite, a sasvim bi se lijepo uklopile u nečije domove. Bilo da se radi o odjeći, kućanskim aparatima ili nečemu trećem. Možete odabrati igračke koje vaše dijete više ne koristi, pa ih odnijeti na dječje bolničke odjele, domove za nezbrinutu djecu ili pokloniti nekom djetetu za koje znate da ne živi u idealnim uvjetima. Prenesite sjaj božićnih lampica u dječja srca i preuzmite istinsku ulogu Djeda Božićnjaka koji će ih obasipati pažnjom, radosti i veseljem.

Darujte osmijeh

Ususret blagdanima budite nasmiješeni. Podijelite svoju vedrinu sa svima s kojima se ovih dana susrećete. Otklonite svojim osmijehom barem na trenutak njihove brige, strahove, stres i usamljenost. Iako nemaju verbalnu sposobnost, pogled i osmijeh ponekad mogu donijeti puno više od riječi.

Ne zaboravite sebe

U redu je biti anđeo za druge, ali ne zaboravite na sebe. Povucite granicu između sebičnosti i brige o sebi. Poklonite si razne stvari u kojima uživate, poput duge tople kupke, dobre knjige, pečenja božićnih kolača sa svojim ukućanima, radite češće sve ono što vas uveseljava. Osjetite Božić u svom srcu i uvijek vjerujte u čaroliju blagdana.

Iako je prosinac nekako mjesec s najviše humanosti i svi žele nekoga razveseliti u vrijeme božićnih blagdana, važno je ne zaboraviti sve one koji našu pomoć trebaju cijele godine. Uživajte u čaroliji darivanja i grijanja srdaca jedni drugima svaki dan!

Moglo bi vas zanimati i: Pretvorite ovaj prosinac iz stresnog mjeseca u zahvalni

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!