Imamo četiri strategije za emocionalni detoks

by Dalia Žmegač-Kunić

Emocionalna ravnoteža danas nije nepoznat pojam koji treba dugo i detaljno googlati i istraživati. Svima nam je jasno kako preopterećenost u svakodnevici nije nešto daleko što se događa drugima. Baš naprotiv, doživljavamo ju svi na svim sferama i poljima te nam je ponekad potreban emocionalni detoks.

Kao da svijet od nas očekuje da se stopostotno predamo i trudimo u svakom smjeru te da istovremeno naše baterije rade na maksimumu. Ako smo čak takve osobnosti da smo neprestano ispunjeni velikom energijom i ne volimo odmarati, kad-tad ćemo doći do momenta kada će nam biti dosta svega i kada ćemo razmišljati o tome kako bi bilo lijepo pobjeći negdje gdje nas nitko ne poznaje i neće nas moći gnjaviti. Upravo to je jedan od razloga zašto je ponekad dobro uzeti stvar u svoje ruke i implementirati u svoju svakodnevicu neke od strategija za kvalitetan emocionalni detoks.

Redoviti self-care

Briga o sebi nije sebičnost. Briga o sebi predstavlja zdravu dozu ljubavi kojom sebi pokazujemo i dokazujemo da smo važni te da se itekako zaslužujemo osjećati lijepo, ispunjeno i voljeno. Emocionalni detoks nije nešto što ćemo povremeno odraditi i živjeti kvalitetan i ispunjen život, a u međuvremenu raditi sve što nam se prohtije. Redovitom brigom o sebi omogućit ćemo si konstantnu razinu dobrog osjećaja i bazu za dobro mentalno zdravlje. Ona je posebno važna i nužna investicija, kao i jedan od uvjeta koji nas vodi prema zdravom funkcioniranju i ispunjenom životu o kojem svaki čovjek sanja.

Postavljanje granica

Svatko od nas trebao bi imati svoje granice. Nećete ispasti bezobrazni ako cijenite sebe i ne dopuštate drugima na naruše vaš unutarnji mir. Nismo isti, nemamo identične potrebe i želje, ne živimo uz iste navike i obrasce ponašanja. Iz tog razloga svatko od nas ima svoje granice koje bi jasno i glasno trebao moći iskomunicirati i koje bi se bez ljutnje trebale poštovati. Ako ponekad kažete „ne“ stvarima i ljudima koji vas opterećuju, vaše emocije će sigurno ostati u dobrom stanju.

Zaboravite na negativu

Hranite svoj um dobrim, lijepim i pozitivnim stvarima. Takav način razmišljanja pomoći će vam da se osjećate bolje i da nađete inspiraciju za življenje sretnije i ispunjenije svakodnevice. Okružite se ljudima koji izabiru biti sretni unatoč brojnim životnim izazovima. Ne one koji ih negiraju i prave se da isti ne postoje, već one koji ih zdravo prihvaćaju i aktivno traže rješenja za povratak emocionalne ravnoteže.

Prepoznavanje i upoznavanje emocija

Psihologija naučava da ne postoje dobre i loše emocije, već one koje u nama izazivaju pozitivna i negativna iskustva. Obje skupine su važne za emocionalni balans. Kako bismo odradili kvalitetan emocionalni detoks važno je njegovati iskrenost prema samima sebi. Osvijestiti, imenovati i izraziti emocije, to su koraci koji vode do zdrave emocionalne rutine uz koju će svakodnevno funkcioniranje biti puno lakše.

Moglo bi vas zanimati i: Plakanje je jako važan dio self care-a

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!