Ideja za uskršnji ručak: Mlada janjetina i vrhunsko vino + RECEPT

by Anđela Sabranović

Za uskršnji ručak u većini obitelji tradicionalno se jede mlada janjetina. Ove godine svoj uskršnji stol obogatite fantastičnom janjetinom, ali i vrhunskim vinima.

Ime Saša Vukić vjerojatno vam ne znači mnogo, no kad se spomene YouTube kanal Sašina kuhinja, vjerujemo da znate o kome pričamo. Saša na svom profilu krije mnoge recepte, a u prvom valu lockdowna zasigurno ste isprobali barem jedan njegov recept.

Kao lagani welcome drink na početku ručka uz janjetinu poslužite Pinot Noir Šoškić, crno vino koje ima voćnu notu.

Za vrijeme ručka svojim gostima poslužite Cabernet Sauvignon ili ako su pravi vinoljupci Punta Grecu, također crno vino, ali s većim postotkom alkohola (ovo vino sadrži oko 15 % alkohola).

Recept za ukusnu janjetinu s krumpirom

Sastojci:

  • 2 kg janjetine
  • 20 grama soli
  • papar i sol
  • 4 manja češnja češnjaka
  • grančica ružmarina
  • crveni luk
  • list lovora
  • pola decilitra ulja
  • 4 dcl svijetlog piva

Postupak:

Janjetina iz pećnice recept koji uvijek uspije. Sa minimimalno začina do najboljeg okusa, bez puno filozofiranja uz mladi luk i pogaču. Kako savršeno ispeći janjetinu kod kuće u rerni tj. pećnici pogledajte u videu a evo i pisani recept:

  1. Meso posoliti sa obje strane
  2. Sa gornje strane popapriti pa rasporediti češnjak, crveni luk, grančicu ružmarina, lovor i preliti sa malo ulja a prema količini navedenoj višlje u popisu sastojaka
  3. Poklopiti pa ostaviti pola sata da stoji na sobnoj temperaturi, za to vrijeme dobro ugrijte pećnicu na 220 C
  4. Staviti poklopljeno peći prvih pola sata
  5. Nakon proteka vremena meso okrenuti pa zaliti sa pivom. Može i sa vodom ali pivo je zaista bolja opcija. Vratiti natrag u pećnicu drugi put na pola sata
  6. Izvaditi meso van, ponovo okrenuti pa vratiti treći put natrag u pećnicu na pola sata. Ovaj put podlijevati nekoliko puta
  7. Nakon proteka vremena, meso zaliti sa pivom i peći posljednji 4. puta pola sata uz podlijevanje nekoliko puta, ovaj puta pečete otklopljeno
  8. Za to vrijeme skuhati krumpire 15 minuta i procijediti
  9. Meso izvaditi van a u sokove od pečenja umiješati krumpire i staviti ih u pećnicu na istu temperaturu. Podliti ih sa malo vode (oko 1 dcl) i promiješati. Peći ih svega 10 minuta
  10. Dok čekate da se krumpiri zapeku narežite meso

Pogledajte i video recept:

 

Moglo bi vas zanimati: Vodič za ljubitelje vina i hrane: 4 hrvatska vina savršeno sljubljena s uskršnjim jelima

 

Tekst: V.P.

Foto: Unsplash, Vivat fina vina, Sašina kuhinja

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!