Gua sha masaža lica: kada ju odabrati, a kada preskočiti?

by Dalida Tomek

Kineskinje su poznate po tomu što puno vremena posvećuju svojoj koži, a tradicionalna kineska medicina zastupa stajalište da svaki dio našega lica predstavlja određeni organ te na taj način javlja i što se zbiva u našemu organizmu. Kako bi se potaknula cirkulacija, ali i ublažila napetost u mišićima lica i vrata kineska medicina promiče korištenje gua sha kamena koji služi za masažu lica. Iako gua sha u prijevodu znači struganje ova masaža je sigurna kada se upoznate s pravilnim tehnikama izvođenja.

Zašto odabrati gua sha masažu lica?

Ovaj tip masaže pomoću plosnatog kamena na prvi pogled sličan je masaži lica rolerom. Međutim, važno je napraviti razliku jer je roler taj koji primarno potiče cirkulaciju dok se gua sha kamen, osim toga, koristi i za opuštanje mišića lica. Ova masaža posebna je i po tomu što se tijekom masaže koristi i lagani pritisak ruke na kamen, a posljedica pravilne tehnike jest opuštanje mišića i uklanjanje napetosti, manja natečenost i podbuhlost, učvršćivanje mišića lica, poticanje proizvodnje kolagena te zaglađivanje kože i smanjenje tamnih podočnjaka.

Sljedeće pitanje koje se javlja jest kako odabrati kamen koji će biti pogodan za masažu. S obzirom na to da je gua sha masaža postala trend u svijetu na tržištu se pojavilo više njegovih verzija kojima cijene znatno variraju. Uvjerljivo je najbolji nefrit žad koji je ujedno i simbol bogatstva i prosperiteta, a serpentina je jeftinija verzija koja je poznata i pod nazivom lažni žad. Neki proizvođači ne preporučuju pranje kamena blagim sapunom i vodom, a razlog za to može biti upravo taj što je riječ o lažnom žadu. Nefrit uslijed takvog čišćenja neće promijeniti boju što nije slučaj s njegovim zamjenama. Međutim, odlučite li se na jeftiniju verziju dobro je znati da kamen možete čistiti vlažnim maramicama ili prebrisati krpicom. Osim toga, najbolje ga je pohraniti u mekanu krpicu.

Koja je pravilna tehnika izvođenja gua sha masaže?

Masaži je prvenstveno potrebno pristupiti čistih ruku i unaprijed očišćenoga lica. Prije masaže na lice je potrebno nanijeti ulje ili serum kako bismo lakše ostvarili željene pokrete. Kamen je potrebno položiti pod kutom od 45 stupnjeva te započeti masažu dugim i nježnim pokretima koji kreću, primjerice, od sredine lica ka ušima. Moguće je izmasirati i područje usana prilikom čega je potrebno paziti da mora biti riječ o nježnim pokretima s lijeva na desno. Važno je spomenuti da se ne savjetuje prolazak kamenom preko istog područja više od 10 puta, a svaki od pokreta ponavlja se od 5 do 10 puta. Prosječno vrijeme masaže jest od 5 pa sve do 20 minuta te ju nije potrebno prakticirati svaki dan.

Komu se ne preporučuje Gua Sha masaža?

Iako ova vrsta masaže kožu čini blistavom i djeluje opuštajuće, ona nije jednako pogodna za svaki tip kože. Trebale bi ju izbjegavati osobe koje imaju iznimno osjetljivu kožu, akne, rozaceju, opekline ili aktivne upale. Isto tako, nije preporučena onima koji su imaju problema sa zgrušavanjem krvi i stvaranjem masnica. Trudnice bi trebale izbjegavati gua sha masažu dok ona nije poželjna ni za vrijeme menstruacije jer može pojačati krvarenje.

Moglo bi vas zanimati: Jesu li roleri za masažu lica još jedan trend koji ćemo brzo zaboraviti?

Tekst: Slowliving.hr

Fotografije: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!