GLAVOBOLJA – Kada je normalna, a kada je znak za uzbunu?

by Anđela Sabranović

Iako glavobolja na prvi spomen zvuči bezazleno, svaka osoba koja je nekad tijekom života doživjela migrenu zna koliko bol u glavi može utjecati na kvalitetu života. Danas čak 10% ljudi širom svijeta ima problem s migrenama i ozbiljnost tog podatka shvatite tek kada je doživite.


To je bol koja vas paralizira i zbog koje ne možete funkcionirati, a ipak je često potpuno bezazlena. To dokazuje da intenzitet boli uopće ne mora značiti kako se radi o glavobolji koja ukazuje na neku ozbiljniju bolest.

U nastavku smo izdvojili tipove glavobolje koji ukazuju da se možda trebate zabrinuti te se svakako naručiti na pregled.

  • Iznenadna i jaka glavobolja kakvu nikad ranije niste iskusili, intenzivnija od uobičajene
  • Ponavljajuće glavobolje koje se pogoršavaju: sve su češće i jače, ne prolaze nakon uzimanja analgetika
  • Glavobolja praćena povišenom temperaturom, mučninom i povraćanjem, kočenjem vrata i/ili bolovima u mišićima i zglobovima
  • Ako se uz glavobolju pojavi jedna ili više sljedećih tegoba: smetnje vida, trnci, poremećaj ravnoteže ili koordinacije pokreta, slabost jedne strane tijela, smetnje u govoru, gubitak pamćenja
  • Ako se glavobolja prvi put javlja nakon pedesete godine života
  • Glavobolja koju prati pospanost ili zbunjenost
  • Pojava glavobolje kod osoba s malignim bolestima, HIV-om ili nekim drugim teškim oboljenjem
  • Snažna glavobolja koja se javlja odmah ujutro
  • Glavobolja nakon povrede glave
  • Ako se glavobolja pogoršava za vrijeme kašljanja, kihanja ili tjelesnog napora (takve glavobolje mogu biti bezazlene, ali zahtijevaju liječničku kontrolu)

Svaku glavobolju treba shvatiti ozbiljno, posebno kada je ona učestala.
Treba je savjesno stručno medicinski tretirati, iako u nekim slučajevima može izgledati i potpuno bezazlena.
Naime, svaka glavobolja označava, odnosno najavljuje neki patofiziološki poremećaj u glavi ili u tijelu, odnosno promjenu fiziološkog statusa.

Stručnjaci kažu da ako imate redovne migrene, ali između njih se osjećate dobro najčešće nema razloga za brigu. Također, svi znamo kako propuštena kofeinska doza često izaziva glavobolju i takvi slučajevi su nešto na što smo navikli i oko njih se ne trebate opterećivati.

Za kraj, zapamtite kako imate samo jedno tijelo i doista mu dugujete brinuti se za njega tako što ćete ga osluškivati. Kada to činite vi i sami najčešće jako dobro možete procijeniti što je vrijedno brige, a što ne.

Moglo bi vas zanimati: Piling na bazi sastojka koji svi imate kod kuće

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: iStockphoto

Možda će vam se svidjeti