Danas je svjetski dan kave: ovih 8 stvari sigurno niste znali!

by Vjera Pađen

Svake se godine 1. listopada obilježava kao Međunarodni dan kave. Ovim neslužbenim praznikom slavi se jedno od najpopularnijih pića na svijetu – kava! Procjenjuje se je da se dnevno popije 3 milijarda šalica, a broj se i dalje povećava!

 

Donosimo vam 8 zanimljivosti koje zasigurno niste znali o kavi.

1.Jeste li primjetili koliko vam je vremena potrebno da se krenete razbuđivati nakon prvih gutljaja kave? Znanstvenici kažu da je potrebno 10 minuta da kofein počne djelovati na osobu nakon što je povukla prvi srk.

2.Smrtonosna doza kave je 100 šalica, ovisno o težini osobe. Najveća kavopija na svijetu bio je francuski književnik Honore de Balzac koji je pio oko 50 šalica dnevno kako bi mogao ostati budan i pisati. Na pola puta do smrtonosne doze navodno je bio i Voltaire.

 

 

3.Najskuplja kave na svijetu dolaze iz izmeta i zove se kopi luwak: kopi je kava, a luwak je ime vrste životinje koja se na hrvatskom zove azijska cibetka palmašica. Cibetka je rođakinja mačke, a hrani se zrelim plodovima kave. Zrnca kave skoro neprobavljena prolaze kroz njen probavni sustav, ali ipak želučani enzimi cibetke utječu na okus kave. Kilogram ove kave košta 1500 do 8000 kn.

4. Kavopije manje obolijevaju od Alzheimerove bolesti. Jedno istraživanje je pokazalo da starije osobe koje imaju veće količine kofeina u krvi imaju manje šanse da se razbole od ove bolesti. Osim Alzheimerove, kofein je dobar i protiv Parkinsonove bolesti i diabetesa tip 2. Kod žena navodno dobro djeluje i kao zaštita od raka kože.

 

 

5.Širenje islama pridonijelo je popularnosti kave. Do tada su se zrna kave već pržila, mljela i kuhala, a kako je islam zabranio alkohol, kava je postala omiljeno i društveno prihvatljivo piće.

6. Izvorni naziv kave (qahwah) potječe iz Yemena i označavala je vino. U Turskoj se nazivala kahveh i na posljetku je u Nizozemskoj došlo do naziva koffie koji je doveo do coffee.

 

 

7. Instant kava pojavila se 1906. u Guatemali, a izum se pripisuje se Belgijancu Georgeu Washingtonu.

8. Legenda kaže kako je kavu u 9. stoljeću otkrio pastir iz Etiopije koji je primijetio čudno ponašanje svojih koza nakon što su pojele bobice kave. Naime, njegove ljubimice su počele plesati, a nisu nikako mogle zaspati.

 

 

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti