Alemka Lončar o self-care rutini: Kad brinemo o sebi, možemo i o drugima

by Nataša Krstičević
self-care-slowliving

Križevačka čokolaterija Hedona nadaleko je poznata po svojim ručno rađenim čokoladama. Godine 2019. na mjesto direktorice tvrtke stigla je Alemka Lončar, koja se u ovom poslu i okruženju odlično snašla. Razgovarali smo s njom o nešto drukčijoj tematici – o self-care rutini koju prakticira i što za nju to uopće znači.

Već na prvi pogled možemo reći da ste žena koja itekako brine o sebi, i to na svim područjima. Odajete dojam njegovane žene. Koliko je to važno Vama i koliko smatrate da bi trebalo biti važno ženama općenito?

Oduvijek sam smatrala da to što brinem o sebi znači da mogu brinuti i o drugima, jedno drugo ne isključuje – naprotiv. Nekako su mi uvijek bile drage žene koje imaju što za reći a i lijepo ih je vidjeti, prirodno lakše dobiju pažnju. To je kao neka ulaznica za postizanje plemenitih ciljeva iako ne tvrdim da to nije moguće svima.

Mislim da to vuče korijene iz toga kako su me roditelji odgajali, dali su mi jasne smjernice za život ali i ohrabrenje da slijedim svoje snove kao žena.

Je li se išta promijenilo po tom pitanju otkad ste na ovom radnom mjestu, možda malo češće izloženi javnosti?

Doista, puno sam više izložena javnosti ali ne mogu reći da me to osobito opterećuje. Uvijek sam vodila brigu o svom izgledu i trudila se imati neki svoj stil, ne toliko pratiti trendove, na neki način volim biti malo drugačija. Daleko mi je važnije da za medije imam nešto konkretno i korisno reći, nešto što može pomoći drugima, osobito onima kojima je ta pomoć najpotrebnija.

Kako biste opisali svoju rutinu što se tiče njegovanja izgleda – kože, kose, tijela?

Imam svoju jutarnju i večerju rutinu. Naime, nikada ne idem spavati da nisam temeljito skinula šminku i nanijela bogatu noćnu kremu, a ujutro opet dnevnu kremu pa tek nakon pola sata make-up. Kako je moja struka vezana za kemiju, tako se trudim provjeriti sastav tih preparata, važno mi je da imaju zaštitu od sunca jer sam sigurna da je to vrlo važno za očuvanje elastičnosti i nakon dugogodišnjeg iskustva znam što mi odgovara. Često ih miješam da bih dobila maksimalno od svakog. Kosa je priča za sebe, ne mogu je samo osušiti kao neke sretnice, imam s njom dosta posla jer nije ni ravna ni kovrčava tako da neće bez raznih trikova i minimalno 6 preparata, zadržati formu koju želim.

Što činite redovno kako biste se dobro osjećali i dobro izgledali, odnosno što biste rekli, koja je Vaša self-care rutina?

Ono što mi je najvažnije, to je duhovna pozadina. Svako jutro izdvajam minimalno pola sata za molitvu, to je ono što me osnažuje i istinski osvježava i tijelo i duh. Sve ostalo je samo nadogradnja. Mogu slobodno reći da je to onaj balans koji mi je potreban da i prije najnapornijeg dana uhvatim potreban zalet i oslobodim se svake tjeskobe ili zabrinutosti.

Vikendom, kad imate vrijeme samo za sebe, što ćete najradije učiniti i kako ga iskoristiti?

Vikendom volim čitati, rado se bavim hobijem koliko uhvatim vremena, odem na kakvo druženje ili samo pogledam neki film, često su to dokumentarci. Dragi su mi izleti u prirodu i često razmišljam da se preselim nekamo na selo.

Kakav status u Vašem životu ovih nekoliko godina ima čokolada? Koliko ju često konzumirate i uživate li u njoj?

Čokoladu sam uvijek voljela i bila mi je najdraža slastica, međutim sada sam naučila razlikovati kvalitetne čokolade i uživati u njima. Ono što proizvodimo u Hedoni, zaista je rapsodija okusa, i često mi donose uzorke u ured pa je teško odoljeti da ju ne konzumiram previše. Svaki dan pojedem bar malo čokolade ili koju pralinu i u tome zaista uživam.

Što bi po Vašem mišljenju trebala svaka osoba iznad 35. godine uključiti u svoju self-care rutinu i što općenito za Vas podrazumijeva self-care rutina?

Pravilna prehrana i hidratacija su od velike važnosti, ali daleko važnije imati sređene međuljudske odnose u obitelji i na poslu. Ukoliko smo opterećeni onime što nas okružuje, ništa nas ne može jednostavno vratiti u balans. Po mom mišljenju nije dovoljno imati ‘ispušni ventil’ već kvalitetno se uhvatiti u koštac s onim što nam umanjuje kvalitetu života. To se onda neminovno vidi i na vanjskom izgledu.

Što uvijek imate u svojoj torbici? Zagrebački melem, ruž, ogledalce, vodu.

Bez čega ne smijete ostati u kući? Micelarne otopine.

Koja Vam je omiljene vrsta čokolade? Praline s mliječnom čokoladom i pistacijom.

Moglo bi vas zanimati i: Osmislite vlastitu self-care rutinu

Razgovarala: Nataša Krstičević

Foto: Privatni album

Možda će vam se svidjeti