8 načina kako se riješiti nepotrebnih stvari u domu

Vodič za odgovoran razlaz sa svojim stvarima

by Tina Sarajlic

U svijetu u kojem nas konzumerizam često potiče na gomilanje više, minimalizam i održivost pojavili su se kao vodeći principi za jednostavniji, svjesniji način življenja. Ako nađete da je vaš dom pretrpan odjećom i stvarima, možda je vrijeme da krenete na putovanje rasterećenja koje je u skladu s ovim idealima. U nastavku istražujemo različite načine za odgovorno i održivo odvajanje od vaših stvari. Dakle, saznajte kako se riješiti nepotrebnih stvari u domu uz nekoliko savjeta.

Donirajte

Jedan od najčešćih i najučinkovitijih načina za uklanjanje nereda uz postizanje pozitivnih promjena jest doniranje svojih stvari koje vam više ne trebaju. Saznajte više o lokalnim dobrotvornim udrugama ili trgovinama rabljenom robom gdje možete donijeti svoje stvari. Odjeća, kućanski predmeti i namještaj mogu naći nove domove tamo gdje su potrebni, smanjujući otpad i podržavajući one manje sretne. Postoji odlična grupa na Facebooku koja se zove Sharing is caring, gdje možete objaviti slike stvari koje žele donirati i javiti će se netko kome to treba. Super je što postoji takva grupa za velik broj gradova u Hrvatskoj pa se svatko može pridružiti onoj koja je najbliža mjestu gdje žive.

Odjeću također možete donirati humanitarnim organizacijama, domovima za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi ili različitim udrugama koje pružaju podršku osobama u potrebi. Odjeća koju donirate mora biti čista, neoštećena i uredno složena, a prije nego što je odnesete na određenu lokaciju saznajte postoje li dodatna pravila za doniranje. Na web stranici Zaklade “Vaša pošta” možete pronaći popis i kontakte svih domova za nezbrinutu djecu u Hrvatskoj putem kojih ih možete kontaktirati i raspitati se o njihovim potrebama za odjećom. 

Prodajte putem interneta

Platforme kao što su Facebook Marketplace, Moje krpice, Njuškalo, ReStyloh i razne druge aplikacije omogućuju vam prodaju ili razmjenu predmeta koje više ne želite. Ovo ne samo da čisti vaš prostor nego vam nudi dodatnu zaradu ili vam omogućuje da nabavite nešto što vam treba bez kupnje novoga.

Buvljaci

Sva sreća i u Hrvatskoj postaju sve popularniji buvljaci kojih ima sve više. Jedan od poznatijih u Zagrebu je Ful kul buvljak koji se održava prilično redovito u prostorima Boogaloo kluba, pa ako se želite riješiti odjeće javite im se i saznajte kad je sljedeći te se prijavite. Postoji još i Najs buvljak i humanitarni Pink buvljak, no svako malo možete primjetiti i individualne buvljake koje organiziraju ili poznate influencerice, manekenke ili pojedina poznata mjesta za evente.

Organizirajte Swap Party

Organizirajte razmjenu s prijateljima ili susjedima, gdje svatko donese stvari koje mu više ne trebaju. To je zabavan način da osvježite svoju garderobu ili kućni dekor bez trošenja novca ili doprinosa rasipanju. Osim toga, potiče osjećaj zajednice i zajedničke ciljeve održivosti.

U Zagrebu inače već postoji takav event koji organizira udruga Vestigium. Svaku subotu u prostorima udruge održava se event razmjene odjeće, a ovu subotu se održava sezonska razmjena odjeće za bebe i djecu od 0-6 godina.

Recikliranje odjeće

Kada odjeću više nije moguće popraviti ili ponovno upotrijebiti, razmislite o programima recikliranja tekstila. Mnoge zajednice imaju mjesta za predaju ili kante za prikupljanje u koje možete odložiti staru odjeću i tekstil za recikliranje u nove materijale. Jedna od udruga koja se bavi recikliranjem stare odjeće je Humana Nova. Postoje Humana Nova kontejneri gdje možete odložiti svoju staru odjeću, a gdje se sve nalaze možete provjeriti na njihovoj stranici.

Savjeti za zbrinjavanje stare odjeće

Prenamjena

Prije nego što odlučite riješiti se stvari, razmislite može li se preraditi ili prenamijeniti. Stara odjeća može postati krpe, dotrajali namještaj može se obnoviti, a kreativni DIY projekti mogu dati novi život zaboravljenim stvarima.

Vježbajte pravilo “Jedan unutra, jedan van”

Kako biste zadržali minimalistički životni stil bez nereda, usvojite pravilo “jedan unutra, jedan van”. Za svaki novi predmet koji donesete u svoj dom, obvežite se da ćete ukloniti jedan predmet. Ova jednostavna praksa pomaže osigurati da vaš prostor ostane bez nereda i potiče svjesnu potrošnju.

Prihvatite minimalizam

Minimalizam nije samo uklanjanje nereda; to je promjena načina razmišljanja prema vrednovanju iskustava i smislenih veza umjesto materijalnih dobara. Dok čistite nered, razmislite o radosti i slobodi koje dolazi s posjedovanjem manje stvari i usredotočite se na stvari koje su uistinu važne.

Uključivanjem ovih praksi u svoj život, možete očistiti svoj prostor, smanjiti otpad i uskladiti svoj životni stil s načelima minimalizma i održivosti. Upamtite da se svaki mali napor računa za pažljiviji i ekološki svjesniji način života. Prihvatite putovanje prema jednostavnosti i održivosti i vidjet ćete da nagrade idu daleko dalje od doma bez nereda.

Moglo bi vas zanimati i: Pet načina na koje vam minimalizam vraća slobodu

Tekst: Tina Sarajlić

Foto: Pexels

 

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!