8 lakih navika koje će vas dovesti do boljeg raspoloženja, većeg samopouzdanja i uspjeha

by Vjera Pađen

Kako se odnosite prema svojemu vremenu? Ono je najveći resurs kojime raspolažete, a to raspolaganje mora biti odgovorno. To bi značilo da ga usmjeravamo na poslove, aktivnosti i osobe koje nam u živote donose toplinu i pozitivnu energiju. Međutim, moramo pokazati to da i sami cijenimo vlastito vrijeme kako bi ga i drugi jednako cijenili i poštovali. Omogućite sebi rituale i male stvari u kojima ćete uživati te na taj način preusmjerite energiju i vrijeme koje biste u protivnomu posvetili nekim stvarima koje nisu od značaja.

Vježbajte provoditi što više vremena u sadašnjosti, budite svjesni svake šetnje prirodom kao i obroka koje konzumirate. Sve te, naizgled male sitnice, doprinjet će boljem raspoloženju i većem samopouzdanju. Uvođenjem jednostavnih navika u svakodnevicu moguće je povećati kvalitetu života što za posljedicu ima veću motivaciju u poslovnom okruženju, osjećaje zadovoljstva i sreće kao i isticanje talenata i vještina koji su ključ napretka i uspjeha u osobnom i poslovnom životu.

Ne uspoređujte se s drugima

Svi smo različiti. Netko do jednoga cilja stigne prije, a netko kasnije. U svemu tomu prijašnja iskustva i životne priče igraju veliku ulogu. Nastojte svaki dan biti bolja verzija sebe i napredovati, kako u pogledu što većega provođenja vremena u sadašnjosti i bez tehnologije tako i u poslovnom pogledu. Ne zaboravite da je ovo jedan od ključnih koraka kojim ćete postići veće samopouzdanje i poštovanje prema samima sebi, ali i prije stići do uspjeha.

sreca-slowlivinghr

Negativne rečenice zamijenite pozitivnima

Kada ste sami sa sobom u mislima i nečim niste zadovoljni ili vam pak za određenu aktivnost treba više vremena nemojte se odmah predati. Uvijek se pitajte što biste savjetovali najboljoj prijateljici. Biste li joj predložili da digne ruke i odustane? Onda nemojte ni sebi. Dajte si vremena i umjesto ne mogu, rečenicu formulirajte kao mogu uz malo više vremena koje će me dovesti do uspjeha.

Naučite reći ne

Ovo pravilo vrijedi od prijateljskih preko osobnih do poslovnih slučajeva. Budite odlučni i recite ne svemu onome što se ne uklapa s vašim željama i ciljevima. Način je to i na koji ćete se moći posvetiti više sebi jer ćete to vrijeme usmjeriti na vlastita područja inetresa.

Vodite dnevnik i postavite prioritete

Zapisujte, neka vam to postane navika. Budite realni u postavljanju svakodnevnih obveza i ciljeva kako sami sebi ne biste nametnuli prevelika očekivanja, a u duboko u podsvjesti se svjesni da ih nećete stići ispuniti. Osim što morate voditi brigu da dan traje 24 sata, važno je da postavite prioritete. To je način na koji ćete puno prije doći do onoga što želite i za čime težite.

sreca-1-slowliving

Zahvalite

Uvedite rutinu u kojoj ćete na kraju svakoga dana napisati pet stvari na kojima ste zahvalni. Jednako tako, to je izvrsna prilika da izvučete ono najbolje iz svakoga dana i budete što motiviraniji za dane koji su pred vama. 

Izađite na svježi zrak

Neka ovo postane obveza svakoga vašega dana. Izaberite najdražu stazu i posvetite se sebi. Hodajte, budite u trenutku i osluškujte zvukove prirode. Način je ovo na koji ćete se sojećati ispunjenije te imati više snage i energije za daljnje obveze i zadatke koji vas čekaju. Osim što je šetnja dobra fizička aktivnost, ona se ubraja i u izvrsnu mentalnu praksu. Uz opuštanje i smirenje uma, eliminirat ćete stres, ali i postati kreativniji te brže dolaziti do rješenja.

sreca-2-slowliving

Digitalni offline

Isključite se. Neka to bude barem na sat vremena koje ćete iskoristiti u čitanju, meditiranju, prakticiranju joge ili nekim drugim aktivnostima. Jednako tako, potrudite se da sve ekrane isključite barem pola sata prije spavanja kako biste imali mirniji i kvalitetniji san.

Slušajte 

Ovo se odnosi za slušanje vlastitih potreba kao i za slušanje drugih. Odlika svake kvalitetne komunikacije jest slušanje. Kao što ćete saslušati ono što vam bliske osobe žele kazati ili pak savjetovati, trudite se i sami sebe slušati. Kako? Primjerice, ako vam tijelo poručuje da mu je potreban odmor, to mu i priuštite. Nemojte biti strogi prema sebi.

sreca-3-slowliving

Moglo bi vas zanimati: Lagom: švedski tip sreće. Na kojim ga je sve poljima moguće provoditi?

Tekst: Ana Carević

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti