6 razloga zbog kojih biste se ovaj vikend trebali odlučiti za boravak u prirodi

by Ana Carević

Imate li planove za ovaj vikend? Ako ste još uvijek neodlučni predlažemo da vikend provedete u prirodi. Okrenite leđa uzavrelom asfaltu i gužvama, neka ovaj vikend bude rezerviran za vas i za vaše najbliže. Isto tako, tehnologiju ostavite po strani i cijelim svojim bićem osjetite ljepote oko sebe. Osjećat ćete se opuštenije, zadovoljnije, motivacija i stupanj kreativnosti bit će na zavidnoj razini, a osobe koje dosta vremena provode u prirodi sabranije su i smirenije pristupaju rješavanju svakodnevnih pitanja i zadataka.

Opustit ćete misli

Opustite se, fokusirajte na prirodu i njezine ljepote, dišite duboko, a sve ovo su koraci koji vas vode do toga da vaš izlet u prirodu bude i oblik meditacije. Ako se ipak odlučite na izlet s bližnjima, naglasak stavite na druženje i zajedno promatrajte okolinu. Sve ovo podsjetit će vas na sreću, zahvalit ćete za svaki dan koji je iza ili pred vama, a sve brige i problemi postat će manji u trenutku kada se pred vama budu nadzirali more ili planine. Na ovaj način sve mini krize koje su se nakupile tijekom radnoga tjedna ostat će iza vas, a um ćete napuniti dobrom energijom koja će biti od pomoći u njihovu rješavanju.

Naučite nešto novo

Ako u bespućima interneta primijetite organizirane odlaske u prirodu koji za cilj imaju upijanje nekih novih vještina, odvažite se i prijavite. Naučit ćete nešto novo, a uz to ćete učiniti nešto dobro za vaše tjelesno i mentalno zdravlje. Pa tako, krenite na nordijsko hodanje, pridružite se grupi koja zajedno istražuje nova područja i upoznajte nekoga novog ili pak naučite koje gljive brati, a koje zaobići.

kreativnost-slowliving

Izazovite sami sebe i krenite u novu avanturu

Još uvijek niste bili na kampiranju? Sada je pravo vrijeme za to. Iako niste u potpunosti sigurno što sve trebate ponijeti ili kako postaviti šator, nemojte se brinuti. Ovakve stvari još bolje ćete svladati u krugu prijatelja ili obitelji, a pri tomu se dobro zabaviti. Priroda će vas opustiti, ali i puno toga naučiti.

Tijelo će vam biti zahvalno, a primijetit ćete promjene i u apetitu

Planinarenje je jedna od najboljih aktivnosti kojom ćete pokrenuti sve mišiće u tijelu. Bilo da se odlučite na planinarenje, trčanje, vožnju bicikla ili rolanje osjećat ćete se puno bolje, imat ćete više energije i motivacije za sve aktivnosti i obveze koje su pred vama. Međutim, nemojte podcijeniti ni šetnju uz obližnje jezero ili more, nastojte hodati izmjenjujući intervale. Osim što ćete se nakon ovih aktivnosti osjećati bolje i imati više energije, vaše tijelo tražit će zdraviju hranu i svježe sokove.

kreativnost-1-slowlivinghr

Lakše ćete doći do zaključka što želite, a što ne

U slučaju da vas muče neka životna pitanja odlazak u prirodu je odličan korak koji možete napraviti sami na sebe. Osim što ćete se opustiti i biti korak ka meditaciji u okruženju s prirodom, lakše ćete procijeniti situacije koje vas muče kada se odmaknete iz rutine. Postavite sebi pitanje živite li ili preživljavate, stvaraju li vam određeni ljudi ili posao preveliki stres, uživate li u onomu što radite te jeste li uistinu sretni. Kada ste korak van rutine i okruženi prirodnim ljepotama, lakše ćete sami sebi dati odgovor na svako od postavljenih pitanja.

Vaša kreativnost doći će do izražaja

Mir, tišina i udisanje svježega zraka pomoći će vam da dosegnete neku višu razinu sa svojim mislima i emocijama. Jednako tako, moć kreativnog izražavanja bit će na znatno višoj razini pa stoga ne zaboravite ponijeti fotoaparat ako se volite izražavati fotografijom ili pak notes u koji ćete bilježiti misli, pjesme i osjećaje.

Moglo bi vas zanimati: Slow travel: Putovanje kojem vrijeme ne znači ništa

Tekst: Ana Carević

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti