5 slapova koji su idealni za vikend izlet

by Dalia Žmegač-Kunić

Kada je Hrvatska u pitanju, i domaćima i strancima jedna od prvih asocijacija su prirodne ljepote. Jedinstvene prirodne atrakcije poput kristalno čistih voda, impresivnih planina, slavonske ravnice i spektakularnog Jadrana, Hrvatsku čine mjestom koje može iscjeliti dušu.

U ovom tekstu otkrit ćemo vam neke od najljepših slapova u Hrvatskoj koji svojom ljepotom itekako mogu oduzeti dah. Pogledajte koje smo sve izdvojili.

Skradinski buk

Ovaj slap nalazi se u Nacionalnom parku Krka što mu daje dodatnu vrijednost. Osim što je pogled na njega pravo slow living iskustvo, šum koji stvara umiruje um na poseban način. Uz okolne šetnice Nacionalnog parka Krka imat ćete priliku otkriti i druge spektakularne prizore uz zelenilo, mir i spokoj ovog posebnog mjesta. Staza oko slapa je kružna i jednosmjerna, a duga je oko dva kilometra.

Slap Pazinski krov

Ako se nađete blizu istarskog grada Pazina, ne propustite posjetiti atraktivno vrelo prirode uz slikoviti pejzaž Pazinskog krova, zanimljivog slapa rijeke Pazinčice. Naime, od centra Pazina do njega će vam trebati oko 15 minuta šetnje, a po njemu možete i prošeteti ako vodostaj nije previsok, što je često moguće u ljetnim sušnim danima.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boštjan Kristan (@bosti.kristan)

Slap Skakavac

Ovaj slap zanimljivog naziva predstavlja jednu od glavnih atrakcija na Papuku. Nalazi se na izletištu Jankovac, a svojom visinom od 35 metara čini spektakularan prizor uz dodatak čarobnog zelenila ovog slavonskog poznatog izletišta.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Park prirode Papuk Geopark (@park_prirode_papuk)

Slap Vela peć

Pored istarskog gradića Buzeta započinje poznata planinarska staza 7 slapova koja između ostaloga krije i 26 metara visok slap Vela peć. Izdvajamo ga jer ga mnogi hvale kao najljepši dragulj ovog planinarskog putovanja.

Slap Cingarela

Još jedna istarska prirodna atrakcija su špilja i slap Cingarela koji predstavljaju pravu avanturu za ljubitelje prirode. Naime, put do slapa je vremenski kratak, ali s vrlo strmim dijelovima što u periodima godine kada je vrijeme promjenjivo i kišno može biti pravi izazov. Slap izgleda gotovo nestvarno, a dodatnu čar daje mu i mrežasti mostić preko kojeg se mora proći pred njime i koji potvrđuje da je ovo mjesto kao stvoreno za avanturiste koji žele nesvakidašnje iskustvo izleta u prirodu.

Koji god slap odabrali kao svoju destinaciju za opuštanje u prirodi, jedno je sigurno, nećete ostati razočarani. Zadivljenost, osjećaj koji vodopadi u Hrvatskoj nude, dugo će grijati vaša srca, a vaše putovanje učiniti nezaboravnim i inspirativnim iskustvom koje ćete poželjeti ponoviti.

Moglo bi vas zanimati i: Imate mali balkon? Uz ove savjete će zablistati

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Instagram, Pexels, https://www.npkrka.hr/hr

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!