4 loše navike koje mogu utjecati na vaš osmijeh i bijelinu vaših zubi

by Vjera Pađen

Budući da je osmijeh uistinu najljepši nakit koji svaka žena može nositi, redovito smo u potrazi za načinima kako naše zube, unatoč ubrzanom tempu života zadržati zdravima i snažnima. Za blistav osmijeh i bezbolno uživanje u hrani, važno je riješiti se loših navika koje utječu na zdravlje zubi i izlažu ih upalama.

Kako biste izbjegli oštećenu zubnu caklinu i pokvarene zube, potrebno je da iz vaše svakodnevice izbacite ove 4 navike:

Konzumacija gaziranih i obojenih pića

Gazirana i energetska pića sadrže jednostavne šećere te imaju kiselu pH vrijednost koja može oštetiti caklinu zuba. S druge strane, borovnica, kava,  zeleni čaj i crno vino pogoduju stvaranju mrlja na caklini. Pokušajte ova pića zamijeniti s vodom i nakon njihove konzumacije što prije oprati zube.

 

Izbacite šećer

I to ne samo šećeri, nego i brojni rafinirani proizvodi, prerađena hrana i namirnice s dodanim šećerima, već u prvih dvadeset minuta nakon konzumacije potiču stvaranje karijesa i oštećivanje zubne cakline. Umjerenost u konzumaciji te zubna higijena su najbolji način kako da se nosite s djelovanjem šećera.

 

 

Škrob utječe na vaš osmijeh

Šećeri iz ugljikohidrata (žitarica, riže, kruha, krumpira) također napadaju zube te potiču oštećenje cakline zuba.

 

Prestanite gristi nokte ( ili led ili olovku)

Navika je to koja potiče unos dodatnih bakterija, trošenja cakline, a u pojedinim slučajevima i pucanje vaših zuba. Također, zube ne biste trebali koristiti za otvaranje određenih proizvoda, bez obzira na to što vam se to ponekad čini kao jedina opcija.

 

 

 

 

Moglo bi vas zanimati: Napravite 10 000 koraka dnevno bez puno napora – evo kako!

 

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Pinterest, Canva

Možda će vam se svidjeti