Znate li što je trajna šminka i kome je namijenjena? Razgovarali smo sa stručnjakinjom za trajni make up

by Vjera Pađen

Pod njezinim rukama svako lice postaje ljepše i ne mogu mu ništa ni suze, ni kiša. Upoznajte Jasminu Puškar Kutlešu, majstoricu trajne šminke.

 

Vlasnica salona Jasmina Puškar-Kutleša

 

Trajna šminka sve je popularnija, no sam naziv govori da se ovdje radi o nečemu za što treba stručnjak i vješta ruka, jer će vas dulje vrijeme, svako jutro i večer, gledati iz ogledala i bitno je da je dobro napravljena. Trajna šminka podrazumijeva tetoviranje obrva, kapaka i usana, odnosno imitaciju klasične šminke koju ne skidate s lica. Njome se također mogu skriti nedostaci na licu poput diskoloracije.

Jasmina Puškar Kutleša, vlasnica Linico kozmetičkog salona, specijalist je mikropigmentacije. U početku joj je to bio hobi, a prije pet godina ga je pretvorila u profesiju i danas sa zadovoljstvom kaže kako radi zaista ono što voli i potpuno uživa u tome, što potvrđuje i zadovoljstvo njezinih klijentica.

“Permanentom sam se počela baviti uoči 50. rođendana i zapravo mi je promijenio život. Do tada sam se hobistički bavila makeupom, završavala razne edukacije iz vlastitog užitka ni ne sluteći kako će mi to biti poziv. Zapravo, čitav život sam radila razne kreativne stvari pa nije ni čudno da sam danas tu gdje jesam.

U to vrijeme sam na starom radnom mjestu ostala bez posla i svoj sam hobi odlučila pretvoriti u posao. Obnovila sam edukacije, upisala kozmetičku školu i krenula u svijet permanenta, otvorila studio.

Napravila sam iskorak u svijet u kojem uživam. Mislim da je san svake žene da radi onu što uistinu voli, stvara financijsku sigurnost i pri tome uživa. Mogu reći da zaista živim svoj san”, kaže gospođa Puškar Kutleša kojoj smo postavili par pitanja kako bismo ovu vrstu make upa približili čitateljicama.

Što je to trajna šminka i kome je namijenjena?

Trajna šminka je zapravo nešto što bi si svaka žena trebala priuštiti. Nije riječ o nikakvom novitetu, samo što je kod nas tek nedavno i naglo postala popularna.
Moram priznati ta je ekspanzija donijela jako puno brzinskih edukacija čiji su rezultat jeftini, nesigurni i loši primjeri izrade trajne šminke što za posljedicu ovoj praksi daje lošu reputaciju. Pravi permanent (trajna šminka) ne smije sam po sebi biti prvo što se vidi na licu.
Smisao permanenta je da uljepša lice žene ili muškarca, nadopuni nedostatke lica i istakne njegovu ljepotu.

 

Postoje razne vrste i načini izvođenja permanenta.

Danas ima jako puno brendova koji predstavljaju permanent. Kada sam završavala edukaciju bilo ih je puno manje, a Long Time Liner je bio vodeći u svijetu i u ocjenama aparata i u ocjenama pigmenata. Moram priznati da je u posljednjih 30 godina koliko postoji, uspio zadržati tu titulu i sretna sam što radim s njima. Takva reputacija jamči sigurnost i meni i klijentu.

 

 

Long Time Liner nije samo dekorativni brend nego i medicinski te se uistinu u velikom izboru boja (pigmenata) nalaze i oni namijenjeni nedostacima na tijelu poput ožiljaka, vitiliga, oreola dojki kod žena koje su imale karcinom, a moram naglasiti i to da je siguran za primjenu kod onkoloških bolesnika i alergičara.

 

 

Sam postupak se odrađuje tako da se ukapa pigment u modul, odnosno ručicu aparata i laganim pritiskom na papučicu iglično unosi pigment, no samo do drugog sloja epiderme. Nalik je tetoviranju, no nježnije za kožu.
Istim aparatom mogu se raditi dlačice i sjenčanje (primjerice puder i obrve).

Koliko traje trajna šminka?

Trajnost permanenta ovisi o tipu kože, ali najmanje traje dvije godine, no ima primjera obrva koje ni nakon skoro četiri godine nisu skroz izblijedile, dok eyeliner izdrži i dulje od pet godina.

Nakon prvog tretmana do 40 posto pigmenta izblijedi, odnosno eksfolijacijom mrtvih stanica kože nestane višak pigmenta koji se na njoj zadržao i tek tada pristupamo ponavljanju tretmana do željenog rezultata.

Prednost Long Time Liner tretmana je što se obrve mogu dopuniti na mjestima na kojima nedostaju dlačice obrva te se ne mora tretirati cijela obrva. Tako zadržavamo prirodniji izgled. Pigmenti se prilagođavaju boji dlačica već postojećih obrva ili kose.

Tko su vaše klijentice i što najčešće traže?

Moj tip klijentica su uglavnom žene dobi od 35 do 80 godina i sva tri tretmana (obrve, usne, oči) su mi jednako zastupljena.
u vrijeme u kojem se nalazimo – doba maski permanent je dobro rješenje jer se ispod maske ruž briše, oči se znoje, tako da ako imate permanent i naravno ako je dobar puno, puno se ugodnije osjećate, a k tome dobro izgledate.

S godinama se gubi rub usana pa i onim ženama koje su imale naglašene usne, one postanu zapravo gotovo nevidljive. S permanentnom se može naglasiti rub te povećati volumen usana pa bih svakako i mladim djevojkama savjetovala da prvo odrade permanent pa tek, ako baš žele, idu na filere.

 

 

Podizanjem obrva se može postići vizualni face lifting, a pravilnim oblikovanjem eyelinera i lagano podizanje tzv. tužnih očiju.
Puno se može dobiti na licu s dobro odrađenim permanentnom i zapravo nema osobe kojoj ga ne bih preporučila.

 

Opreza nikada dosta. Na što biste upozorili žene koje planiraju staviti trajnu šminku?

Svakako je dobro prije odraditi konzultacije da se klijentici predstavi rad i predcrtež koji će dočarati buduće stanje i provjeriti koliko je osoba Linergista u LTL ili mikropigmentator stručan za obavljanje svog posla.

 

 

Svakako preporučujem oprez jer permanent je estetski zahvat koji ćete morati na svome licu gledati minimalno dvije godine i ne stavljajte svoje lice u ruke ne provjerenih osoba jer najduže traje loše odrađen permanent i k tome najviše košta. Znaju to oni koji idu na korekcije i lasersko uklanjanje grešaka.

 

 

Situacija u kojoj se nalazimo nije nimalo jednostavna, osobito za privatnike. Kako se vi snalazite u vrijeme korone?

Korona je nešto sto nas je sve zateklo i izbacilo iz kolosijeka, kako cijeli svijet tako i mene.
Moram priznati da nisam osoba koja se lako pokoleba pa i u ovim trenucima tražim načine kako opstati, nadograđujem znanje, a i povjerenje mojih dragih klijentica mi ulijeva novu snagu i volju za rad. Širim ponudu, usvajam nova znanja, stalno učim. Proći će i ovo. Snažni opstaju.

 

Moglo bi vas zanimati: Savjeti uz koja ćete ostati produktivni i dok radite od kuće

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Privatna arhiva

 

Možda će vam se svidjeti